PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Svetlosni tunel – inovativno rešenje za prirodno osvetljenje prostorije bez prozora

  • Objavljeno:
  • 26.6.2015

Dnevna svetlost igra veoma značajnu ulogu u našem svakodnevnom životu i uvek je bila značajan faktor u načinu na koji se odnosimo prema dizajnu i  dekoraciji prostora pod krovom. Biramo različite izvore svetlosti za različite prostorije u našem domu, stvarajući tako odgovarajući ambijent za aktivnosti koje se u njima odvijaju. Nekada je to svetlost lampe, sveće, sijalice, a nekada nam je zaista neophodna dnevna svetlost. Često u našem domu postoje prostorije do kojih upravo dnevna svetlost nikako ne može da dođe, a to bi bilo i više nego poželjno.

 

Novi VELUX svetlosni tunel donosi snagu dnevne svetlosti u oblasti koje su do sada bile lišene toga, kao što su hodnici, kupatila, garderobe, ostave… Svetlosni tunel sprovodi svetlosne zrake sa krova i dovodi ih u vidu svetlosti do unutrašnjosti prostora, a nova tuba svetlosnog tunela ne donosi samo svetlost već i osećaj prirode u prostorijama koje do sada nisu imale takvih mogućnosti.

 

Prirodna svetlost unosi život u prostorije na način na koji lampa to jednostavno ne može, a zahvaljujući ovom rešenju možete doživeti promene svetlosti tokom različitih sezona i delova dana bilo gde u vašem domu sa VELUX svetlostnim tunelom.

 

Možete da dodate VELUX tubu za svetlosni tunel bilo gde, potrebno je samo da rastojanje između krova i plafona iznosi 6 m ili manje. Hodnici, kuhinje, kupatila, spavaće i radne sobe - jedino ograničenje je vaša mašta!

 

VELUX savitljiva tuba i nesavitljiva tuba tunela omoućavaju fleksibilnu ugradnju, a koriste se u različitim situacijama: 

 

 Svetlosni tunel sa savitljivom tubom idealan je za situacije kada je ugao između plafona i krova previše mali za tunel sa nesavitljivom tubom. 

 

 Svetlosni tunel sa nesavitljivom tubom sprovode direktne sunčeve zrake jer su postavljni tako da je plafon direktno ispod spoljašnjeg otvora.

 

 

Ne zaboravite da prirodna dinamika dnevne svetlosti unosi život u vaš dom na specifičan način koji ne može da zameni obična sijalica. Zato unesite zrake sunca u prostorije za koje to niste mogli ni da zamislite ili dozvolite letnjim zracima da istaknu vaš dom na najbolji način.

 

Nisu samo sunčevi zraci jedino što ćete da doživite. Promene vremena, smenu oblaka, pa čak i mesečevu svetlost svetlosni tunel može da reflektuje i pruži potpuno novi i jedinstveni doživljaj u vašoj potpuno novoj, "živoj"prostoriji. 

 

 

Četiri koraka do svetlosnog tunela u vašem domu - LUX KALKULATOR

 

1. Lokacija

 

Odredite lokaciju vašeg grada klikom na mapu. Gradovi su pozicionirani u okviru više pojaseva slične geografske širine. Na mapi su obeleženi samo veći evropski gradovi.

 

2. Prostorija

 

Potrebno je definsati tip prostorije u koju želite da ugradite svetlosni tunel, a ponuđene opcije su:

 

 Kancelarija/radna soba,

 Kupatilo, hodnik,

 Stepenište, garderoba,

 Soba za zabavu/radionica.

 

Nakon toga potrebno je upisati dimenzije prostorije. Zatim je važno da izaberete orijentaciju, kao i nagib krova u koji planirate da ugradite VELUX svetlosni tunel. Važni podaci za kalkulaciju su i rastojanje od površine krova do tavanice u prostoriji (+/- 0,5m) i tip krovnog pokrivača.

 

3. Rezultat

 

Lux kalkulator će vam odrediti preporučenu količinu svetlosti za prostoriju sa parametrima koje ste upisali u prethodnom koraku i preporučiti i savetovati tip svetlosnog tunela za taj konkretan slučaj uz preporučenu cenu proizvoda. Takođe, dobićete i informaciju o količini svetlosti izraženoj u Lux-evima, Lumen-ima ili brojem sijalica od 60 W u prostoriji za različite vremenske prilike: sunčano, mestimično oblačno, oblačno.

 

4. Ugradnja

 

Rezultat možete štampati, poslati e-mailom, a takođe se možete informisati o mestima prodaje i ugradnji ovog proizvoda kao i dodatnoj opremi za VELUX svetlosni tunel.

 

 

Ako ste već odabrali prostoriju u svom domu kojoj bi ovo rešenje donelo savršeno osvetljenje, posetite VELUX LUX KALKULATOR i saznajte sve detalje u vezi sa ugradnjom svetlosnog tunela.

 

 

Foto: VELUX.RS