PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Stilski saveti za uređenje malih stanova

  • Objavljeno:
  • 23.8.2017

Dizajnerka enterijera Kejt St. Hil otkriva osam saveta za stilski vrhunsko i funkcionalno uređenje manjih stambenih prostora.

 

Da li ste znali da će do 2050. godine više od dve trećine svetske populacije živeti u urbanim područjima? Ovu procenu dali su stručnjaci iz Ujedinjenih nacija koji su proučavali trendove povećanja i migracije stanovništva na globalnom nivou.

 

Jedna od posledica sve veće selidbe ljudi u gradove jeste i postepeno smanjenje veličine dostupnog stambenog prostora, što donosi i izazove u pogledu uređenja doma. Iz tog razloga, u dizajnu enterijera sve su popularniji principi minimalizma i kompaktnosti koje odlikuje jednostavnost i funkcionalnost.

 


   Krevet za 30 sekundi uz tri puta manje prostora

   Cabinet Bed namešta se za samo 30 sekundi, zauzima tri puta manje prostora od regularnog             kreveta, a nudi  udobno rešenje za spavanje. Pogledajte VIDEO.

 


 

Kako bi pomogla porodicama, parovima i stanarima koji iznajmljuju stanove ili poseduju stanove manjih površina, kompanija Sony se udružila sa dizajnerkom enterijera Kejt St. Hil sa ciljem kreiranja smernica za uređenje manjih stambenih prostora.

 

 

1. U potpunosti iskoristite prostor na raspolaganju. Pomerite nameštaj do zidova i postavite police ili skladišne jedinice na zidove umesto na pod kako biste što bolje iskoristiliograničen podni prostor. Takođe, za uredniji izgled poslužiće vam i sofe sa fiokama koje se izvlače.

 

2. Koristite svetlije nijanse za zidove kako biste postigli efekat većeg prostora, kao i iste tonove zakorniš i plafone koje će privući pogled nagore. Istom efektu doprineće i svetlija nijansa podova, na primer od svetlog drveta ili u beloj boji.

 

3. Izaberite uređaje koji će se uklopiti u izgled i atmosferu stana, bez dominacije prostorom. Primera radi, Sony kompaktni soundbar sistemfunkcioniše kao samostalni zvučnik, ali i kao surround audio sistem za vaš TV, čime se eliminiše potreba za više različitih zvučnika i kablovakoji prave nered, dok niskotonac može da se postavi ispod sofe bez rizika od gubitka zvuka.

 

4. Ukrasite sobe pažljivo izabranim komadima većih dimenzija, poput velikih slika ili tzv. coffee table knjiga, prenego sa višemanjih predmeta koji će učiniti da prostor izgleda pretrpano. Takođe, odlučite se zaveće tepihe čije će ivice biti postavljene ispod nameštaja umesto za one manjeg prečnika.

 

5. Koristite ogledala kako biste postigli iluziju većeg prostora i reflektovali svetlo unutar prostorije.

 

6. Birajte nameštaj sa tankim nogarama pre nego sa zdepastim, kako bi bilo moguće videti pod ispod nameštaja, čime se ostvaruje utisak širine prostorije. Postavite televizori ostale uređaje na zid ili uugrađene police, kako glomazni komadi ne bi zauzeli previše podnog prostora.

 

7. Svedite korišćenje roletni ili zavesa na minimum, kako bi što više prirodnog svetla obasjalo sobe. Možete ih i u potpunosti izbeći ukoliko unutrašnjost stana nije preterano vidljiva spolja i ako vam je zaštićena privatnost. U slučaju da su vam ipak neophodne roletne ili zavese, opredelite se za diskretne bele venecijanere koji mogu da se podižu tokom dana.  

 

8. Izaberite nameštaj sa dvostrukom funkcijom koji možete odložiti kada ga ne koristite – na primer, komode sa stolom na izvlačenje ili set stolove koji se mogu izvući i koristiti po potrebi.

 

Praktične, kreativne i originalne savete za uređenje potražite u rubrici ENTERIJER 

 

 

"Veoma je važno da prilagodimo svoj stil i nameštaj životnom prostoru, koji je čestou procesu promene. Kako domovi postaju sve manji, došla sam do zaključka da i moj stil mora donekle da se izmeni. Ovi saveti pružaju dobru osnovu za one koji žele da njihov prostor, uprkos dimenzijama, bude lepo uređen", ističe dizajnerka enterijera Kejt St. Hil.

 

Stičan trend uočava se i u dizajniranju i proizvodnji tehnike za domaćinstva, o čemu svedoče i nova rešenja najpoznatijih proizvođača na svetu, kao što je Sony soundbar sistem HT-MT300 koji se elegantno uklapa u male prostore. Praktični niskotonac i bioskopski kvalitet zvuka pružaju impresivno audio iskustvo, dok zahvaljujući mogućnosti povezivanja preko Bluetooth veze, ovaj uređaj funkcioniše i kao samostalni zvučnik.

 

"Smanjenje veličine domova utiče i na proizvodnju tehnike i primetili smo da potrošači sve više traže racionalizaciju i višenamenske uređaje. Soundbar system HT-MT300 elegantnog dizajna i kompaktnih dimenzija pruža odličan kvalitet zvuka i zauzima malo prostora. Bioskopski kvalitet ozvučenja omogućava korisnicima da uživaju u impresivnom surround zvuku, čime je unapređeno iskustvo gledanja filmova. Osim što ovaj soundbar sistem pospešuje kvalitet zvuka televizora, on se može povezati i sa drugim uređajima preko Bluetooth veze, čime ostvaruje i funkciju zasebnog zvučnika", navodi Entoni Kostelos, koji je na čelu Odeljenja za sisteme za kućnu zabavu kompanije "Sony" za područje Ujedinjenog Kraljevstva i Irske.

 

Inspiraciju i savete za kupovinu sjajnih uređaja za vaš dom potražite u rubrici TEHNIKA