PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Spoj otomanske arhitekture i modernog stila u 300 godina starom enterijeru

  • Objavljeno:
  • 2.3.2020

Kameni zidovi, arkade i neverovatan pogled na plavetnilo mora. Nizovi polukružnih otvora u zidovima od starog kamena pružaju neodoljiv šarm i karakter unikatnom stanu u Izraelu koji je renovirala arhitektonska firma Pitsou Kedem Architects.

 

Ovaj jedinstven stan od 250 kvadrata smešten je u 300 godina staroj zgradi u južnom delu Tel Aviva, u uzavreloj četvrti poznatoj po vijugavim kaldrmisanim uličicama i buvljim pijacama.

 

 

Okrenut ka staroj pomorskoj luci Jafa, stan se sastoji iz više povezanih celina koje su organizovane oko unutrašnjeg dvorišta. Enterijer je bio u izuzetno lošem stanju jer je za više vekova postojanja renoviran samo jednom.

 

 

Zanemareni enterijer trebalo je transformisati u moderan porodični dom koji će harmonično uskladiti savremeni stil uređenja sa starinskim tehnikama gradnje i otomanskom arhitekturom koja je dominantno zastupljena u Jafi.

 

 

Tokom više meseci trajali su radovi na otkrivanju i restauraciji starih zidova, koji su tretirani tako da se spreče dalja oštećenja od vlage.

 

 

Najveći deo postojećih lukova je sačuvan kako bi se održala povezanost između prostorija.

 

 

Prijatna prirodna svetlost neometano teče kroz prostor, razdvojen tek ponegde pregradama rađenim po meri. Tako su spavaćoj sobi upotrebljene jednostavne pregrade od tkanine koje se po potrebi mogu navući.

 

 

Na prednjoj fasadi zgrade lukovi su zatvoreni staklenim panelima uokvirenim metalnim ramovima. Većina se otvara na centralni klin kako bi pustila svež morski zrak u unutrašnjost.

 

 

U kamenim nišama postavljene su otvorene police na kojima vlasnici mogu da izlože knjige i dekorativne predmete.

 

 

Moderna kuhinja sa mat crnim elementima otvara se ka centralnom dvorištu koje ujedno služi kao trpezarija na otvorenom.

 

 

 

 

Foto: Amit Geron