PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Sofisticirana estetika u srcu Vračara

  • Objavljeno:
  • 7.12.2020

U predivnom ambijentu Lamartonove ulice na Vračaru, u okviru novog stambenog objekta na fantastičnih 140 m² prostire se četvorosoban porodični stan koji redefiniše klasičnu estetiku luksuza u stambeni prostor koji je u isto vreme i elegantan i opušten.

 

Na potpuno nenametljiv način arhitekta Dubravka Marić kreirala je enterijer porodičnog doma tako što je na svoj prepoznatljiv način prevela sofisticiran lični stil klijenta na jezik arhitekture i dizajna.

 

"Arhitekta je neka vrsta medijuma između klijenta i prostora, a rezultat razumevanja individualnog stila dovodi do kreiranja enterijera koji je atraktivan, a u isto vreme i moderan i slojevit, glamurozan, ali savršeno udoban, tako da ga klijent oseća ličnim, kao da saradnje sa arhitektom nije ni bilo", navodi autorka projekta Dubravka Marić, diplomirani inženjer arhitekture.

 

 

Mlada beogradska četvoročlana porodica nije imala puno dilema oko izbora arhitekte pošto je Dubravka njihov dugogodišnji blizak prijatelj. Vlasnica stana je uspešna poslovna žena iz sveta mode i hotelijerstva sa jasno definisanim ličnim stilom i retko istančanim ukusom, tako da je rad na ovom projektu za arhitektu predstavljao u isto vreme izazov, ali i veliko zadovoljstvo, jer je bilo potrebno pomiriti stil, funkciju i formu u okviru enterijera koji treba da zadovoljili funkcionalne, ali i estetske principe svih članova porodice.  

 

 

"Definisanje i reinterpretacija individualnog poimanja luksuza u oblikovanju i uređenju dnevnog boravka bio je glavni zadatak. Klijenti su želeli svetlu i udobnu dnevnu zonu koja ostavlja utisak opuštenog, mekanog luksuza, koji se ne nameće i ne opterećuje", objašnjava arhitekta.

 

Modernistički koncept ušuškanog glamura

 

Projektovanje je počelo prilagođavanjem plana potrebama klijenta, tako da su uklonjene gotovo sve pregrade predviđene projektom objekta. Formirane su tri celine – funkcionalna ulazna zona sa pratećim prostorijama, dnevna zona otvorenog plana i noćna zona koja je podeljena u dve celine  – roditeljsku i dečiju.

 

    

 

Luksuzni zid obučen u tamno drvo sa skrivenim vratima za ostavu i toalet, uvodi u prostrani dnevni boravak naglašavajući geometriju prostora. Ovaj strog, ali elegantan kubus, predstavlja arhitektonsko težište projekta koje se na mestu ulaska u dnevnu zonu razgrađuje i postaje ugradna trpezarijska vitrina u kombinaciji drveta i različitih vrsta reljefnog stakla.

 

 

Trpezarijski sto je akcenat, ali svojim minimalističkim dizajnom u tamnom furniru prati ceo koncept, dok stolice obučene u pastelno zeleni pliš unose elegantnu notu u prostor dnevne zone u okviru koje su dnevni boravak, trpezarija i kuhinja koja je vešto sakrivena, ali čini sastavni deo prostora.

 

 

 

Ambijent dnevnog boravka zaokružen je elegantnim kaminom u Carrara mermeru, dok jednostavna  komoda i mini-biblioteka od svetlog hrasta savršeno prati sofisticirani dizajn ugaone garniture i klub stolova izrađenih u kombinaciji mesinga i stakla.

 

Skoro svi komadi nameštaja pravljeni su po meri prema nacrtima arhitekte i vešto su iskombinovani sa vrhunskim komadima italijanskih proizvođača što celom ambijentu daje poseban i potpuno jedinstven izgled.

 

 

Jasan modernistički plan na kojem je zasnovan koncept ovog enterijera prati nežna, ali ozbiljna i zrela hladna paleta pastelnih tonova, sa bazom u svetlo sivom tonu zida. Utisak luksuznog komfora i topline postignut je pored boja i raznovrsnim teksturama kvalitetnih i naglašeno taktilnih materijala kao što su pliš, koža, mebl i vuneni tepih izraženo krupnog tkanja... Ambijent je dodatno oplemenjen umetničkim delima mlade beogradske umetnice Mie Kešelj, čiji senzibilitet odgovara vlasnici stana.

 

 

Kuhinja unosi ravnotežu u celu kompoziciju dnevne zone jer je prostorno povezana sa trpezarijom, ali je u isto vreme i savršeno odvojena tako da ne narušava sliku dnevnog boravka. Naglasak je na maksimalnom iskorišćenju prostora i funkcionalnosti, sa  izraženom geometrijom i paletom boja koja je svedena na kontrast crne i bele. Elementi se nadovezuju na oblogu zida u tamnom furniru, dok je zid obložen sitnim heksagonalnim mozaikom u Carrara mermeru.

 

 

 

Elegantno carstvo mašte

 

Dečija noćna zona projektovana je kao jedna kompaktna prostorna celina. Predprostor sa garderoberom, nalazi se ispred prostranog kupatila, dok su sobe sa jedne i druge strane.

 

Fantastično arhitektonsko rešenje sobe mlađe devojčice, sa krevetom u niši, koncipirano je još u fazi preprojektovanja osnove stana. Jasnu geometriju prati jedna fina i romantična nota koja se čita u svakom detalju. Upečatljiv tapet na zidu oslikava živahni temperament devojčice od pet godina, a da pri tom ne narušava ni romantičan utisak sobe , ali ni stilsku celinu stana. Klasična fotelja koja je već bila u vlasništvu porodice pretvorena je u neodoljivo romantični detalj obučena u meki pliš u pastelnoj nijansi mente.

 

 

"Kada je stambeni enterijer u pitanju, prostori za decu često pružaju najviše dizajnerske slobode u smislu upotrebe inovativnih rešenja, široke palete boja i maštovitih dizajnerskih dosetki... Karakteri i afiniteti devojčica za koje su dizajnirane sobe u ovom stanu bili su mi dobro poznati, dok su njihovi roditelji tokom rada na ovom projektu imali posebno jaku želju da svi zajedno uložimo veliki trud kako bi devojčice dobile prostore koji odgovaraju njihovim senzibilitetima", kaže Dubravka Marić.

 

 

Sofisticirano-minimalistički ambijent sobe na najbolji način predstavlja umetnički karakter jedne svestrane osmogodišnjakinje. Nežnost je u ovom slučaju iskazana na jedan delikatan i zreo način u detaljima koji su važni kao što je  ručno oslikan tapet na zidu, upečatljiv luster od perja i ovčije kože umesto tepiha... I ovde su korišćeni postojeći komadi nameštaja koji su obučeni u pastelne nijanse.

 

 

Kupatilo za devojčice je osmišljeno tako da prati karakter dečijih soba, ali i da bude maksimalno funkcionalno. Nežno roze "metro" pločice sa fasetiranim ivicama i veliko ogledalo u dekorativnom ramu naglašavaju geometriju prostora.

 

                

 

Karakter u detaljima

 

Master spavaća soba se nalazi u desnom krilu i funkcionalno je savršeno organizovana sa malim predprostorom, kontinualnim garderoberom, kompaktnim kupatilom i prostranom roditeljskom spavaćom sobom. Garderober je kontinualan u sklopu predprostora i spavaće sobe.

 

 

Celokupan dizajn nosi dominantan tekstilni tapet na zidu iza kreveta, koji je inspirisao sivo-belu kolor-šemu prostora. Redizajnirani krevet u sivom plišu, u savršenom je kontrastu sa svetlo sivim minimalističkim noćnim ormarićima koji su naglašeni različitim staklenim svetiljkama. Celom prostoru specifičan karakter daju zavese u dve boje i prelepa fotelja u boji starog zlata.

 

 

Jednostavan dizajn roditeljskog kupatila nosi neutralna boja kamena koja na najlepši način ističe mobilijar izrađen od hrastovog furnira. Osvetljenje i detalji dodatno oplemenjuju ovaj prostor i povezuju ga stilski sa ostatkom stana. 

 

 

Priča ovog suptilnog, ali otmenog enterijera, prema rečima arhitekte Dubravke Marić, konceptualno je i stilski zaokružena velikim zadovoljstvom svih učesnika u procesu projektovanja i realizacije. Delikatan preplet ozbiljnog i ušuškanog, klasičnog i modernog, luksuza i jednostavnosti čini ovaj ambijent  vanvremenski atraktivnim porodičnim domom koji živi i diše u ritmu jedne savremene gradske porodice sa karakterom!

 

                

Dubravka Marić, diplomirani inženjer arhitekture  

 

 

Tekst: Marijana Kaštelan Milenković

Foto: Relja Ivanić