PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Sjajne ideje za uređivanje dečijih soba

  • Objavljeno:
  • 21.2.2023

U sobama vaših najmilijih važe posebna pravila, a u istim se odvija neki sasvim novi, bajkovit život. Roditelji bi trebalo da pitaju svoju decu za savet ili želje prilikom uređivanja njihovog životnog prostora. Poželjno je da prostor bude funkcionalan, tako da omogući prostor za spavanje, ali i za učenje i druge pogodne dečije aktivnosti.

 

Enterijer dečije sobe

Savet je da se prilikom uređivanja enterijera dečije sobe, isti prilagodi potrebama i polu deteta. Pre svega se misli na kombinaciju materijala od kojih je nameštaj izrađen i boje koje su zastupljene. Nameštaj bi trebalo biti sa izraženim oborenim ivicama, koje bi garantovale bezbednost tokom dečije igre. Medijapan i presovana iverica su pogodne za plakare i stranice kreveta. Savetuje se kupovina dečijih kreveta sa anatomskim dušecima, koje bi obezbedili adekvatan razvoj dece i zauzimanje zdravih položaja tokom spavanja.

 

Zidovi i dečiji tepisi

 

Zidovi su bitan segment prilikom uređenja svakog životnog prostora. Pre svega zid je poželjno da bude izgletovan i čist. Boja je manje bitna, obzirom da će se obično dete konsultovati prilikom odabira. Savet je biranje svetlih tonova, zbog apsorpcije svetlosti. Dok bi jedan zid, po vašoj želji ili želji deteta bivao okrečen drugom bojom, sa izraženom sahara tehnikom ili eventualno naslikan neki crtani lik. Dečiji tepisi najviše privlače pažnju prilikom ulaska u sobu. Zidovi i dečiji tepisi daju dušu spavaćoj sobi. Motiv na dečijem tepihu valjalo bi da se uklapa u dezen ili boju zida.

 

Da li su pogodne tapete?

 

Odlična je kombinacija krečenja i tapeta. Zidne tapete, obično se postavljaju na jedan zid, a plafon i ostala tri zida se kreče u željenu boju. Dezen i boju tapeta, motiv jeseni, ili pak slika crtanog lika možete prepustiti mašti na volju. Lako se postavljaju, a opet kada dosade lako se i uklanjaju ili menjaju drugim motivom.

 

Zavese

 

Ako je već u pitanju dečija soba, šarenila neće manjkati. Roditelji bi trebali da uspostave balans prilikom upotrebe boja, upotrebe raznih materijala, ali i da nađu sklad između primene crtanih likova. Zavese su bitne na prozorima u dečijim sobama, jer na taj način smanjićete prodiranje jake sunčeve svetlosti. Koju vrstu zavesa ćete izabrati, na vama je. Zebra zavese su dobre, lako se kombinuju, izgledaju moderno i multipraktične su. Ukoliko roditelji žele da zavesu uklope sa dečijim tepisima, onda se bira platnena zavesa. Ukoliko je prisutan radijator ispod prozora, savet je da dužina zavese bude tačno do radijatora, dok dužina drapera može biti proizvoljna, ili do poda ili do dužine platnene zavese.

 

Radni sto

 

Radni stolovi su bitan segment prilikom opremanja dečije sobe. Praktično su nezaobilazan komad nameštaja. Ukoliko je soba izuzetno mala, radni sto može biti izrađen u obliku trougla, smešten u sam ćošak, pa tako i prostor dobija funkcionalnu dimenziju. Bitna je visina radnog stola, ali i udobnost stolice na kojoj će dete sediti. Visina stolice mora obezbediti da dečiji laktovi lepo naležu na radni sto. Takav položaj obezbeđuje pravilno držanje kičme.

 

Savet

 

Nemojte pretrpavati dečiju sobu raznim, često nebitnim stvarima poput fotelja, lejzi begova ili stonih lampi, jer će dečijih igračaka svakako biti na svakom koraku, a lepota sobe je u jednostavnosti.