PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Savršeno uređenje stana od 22 kvadrata

  • Objavljeno:
  • 16.12.2020

Pogledajte kako su arhitekte studija "Utopia" od malog prostora uspešno stvorili funkcionalan i udoban stan. Prostor od svega 22 kvadrata u varšavskoj prigradskoj ulici postao je dom mladoj poljskoj porodici.

 

Zahvaljujući pametnim rešenjima, mali stan transformisan je u savršen prostor za život njegovim vlasnicima – mami, sinu i jednom psu.

 

 

Korišćenjem svakog kvadratnog metra dizajneri su uspeli da ostvare otvoren i nepretenciozan enterijer. Srećne okolnosti su da se stan nalazi u zgradi podignutoj sredinom prošlog veka, pa je  visoka tavanica omogućila da se prostor dodatno iskoristi.

 

 

Bela, plava i siva boja samo su dodale šik dizajnerskoj ideji.

 

Podizanjem mezanina sa udobnim prostorom za spavanje i dresingom u okviru velike kocke rasterećen je skučeni prostor. Blok na kojem je postavljen veliki krevet dobro je osmišljen garderober u koji se može ući s dve strane, dok je jedna rezervisana za fioke.

 

 

Stepenice u stanu su ujedno i fioke tako da za skladištenje stvari uprkos malom prostoru ne predstavlja problema.

 

 

Kuhinja od svetlog drveta oplemenjena je crnim  detaljima, a do viših elemenata dolazi se uz pomoć visokih merdevina koje se kače na klizače.

 

 

Kada se jednom završe gastronomske igrarije, preko sudopere i štednjaka spušta se ploča od iverice koja na zidu iznad nje otkriva zanimljiv dizajnerski detalj – plan grada.

 

 

Na jednoj strani kuhinjskih elemenata postavljeno je veliko ogledalo koje spavaćem delu daje prividnu širinu i prostranost.

 

 

U donjem delu ostalo je dovoljno prostora da se smesti izuzetno stilizovana sofa plave boje i sto koji je "vertikalno fleksibilan" u odnosu na njegovu funkciju trpezarijskog stola, kao i stočića dnevnog boravka.

 

 

Pri samom ulazu postavljena je vertikalna drvena ploča sastavljena od razvučenih elastičnih žica koje mogu da drže predmete koje stanari "lepe" kako bi smirili mali prostor izbegavajući razbacivanje tekućih predmeta po stanu.

 

 

Dobro je što ovako mali stan ima veliki francuski prozor od poda do tavanice tako da je ceo osvetljen, izuzimajući kupatilo. Zaista je zanimljivo videti kako od malog prostora arhitekti i dizajneri mogu da naprave praktično, prijatno i za oko lepo mesto za stanovanje.

 

Foto: Utopia