PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Savršena inspiracija: Tri stana u skandinavskom stilu

  • Objavljeno:
  • 19.5.2016

Skandinavski uticaj procvetao je u svakom segmentu dizajna od vizuelne umetnosti do arhitekture i naravno, uređenja enterijera. Jedna od prednosti skandinavskog dizajna je što svako može uneti deo ovog stila i u svoj dom. Predstavljamo vam tri inspirativna enterijera uređena u ovom stilu.

 


   Funkcionalan jednosoban stanu skandinavskom stilu

 

   Mali, ali izuzetno funkcionalan, ovaj jednosoban stan od 40 kvadrata predstavlja inspirativan            dragulj skandinavskog stila i odličan je primer domišljato iskorišćenog prostora.

 


 

Stan u duhu prirode

 

Svetao prostor prvog stana ispunjen je motivima iz prirode i vedrim bojama koji su dobrodošli u bilo kom enterijeru.

 

Vizualizer: duan

 

Dodatan prostor za skladištenje je takođe plus. Police smeštene između dnevne i radne sobe i kutka za spavanje služe i da vizuelno pregrade otvoren prostor stana.

 

 

Ovaj enterijer je sjajan primer da nordijski stil ne zahteva da sve bude iz Skandinavije. Ogledalo je kreirao francuski dizajner Jacques Adnet, a dizajn visokih stolica smeštenih uz pult potpisuje Fabio Bortolani.

 

 

Iza praktičnog rešenja za skladištenje može se videti prostrani ugrađen garderober dekorisan uveličanim dezenom novina.

 

 

Kuhinja je mala, ali funkcionalna i dobro osvetljena. Pod krasi staza sa nordijskim motivima.

 

 

 

Nautika kao inspiracija

 

U šarenoj dnevnoj sobi drugog stana preovladava nautička tema. Nijanse plave boje sa detaljima u crvenoj i žutoj čine da atmosfera ovog prostora bude vedra i prijatna. Enterijer je ispunjen energijom i svaki njegov kutak odražava karakter vlasnika.

 

Dizajner / vizualizer: Koj Design

 

Sofa od paleta, nameštaj od neobrađenog drveta i stolice različitih modela i boja uklapaju se u opušten stil stana.

 

 

Stolice od oblikovanog drveta nalaze se u gotovo svakom enterijeru inspirisanom nordijskim stilom. Žuta stolica u dnevnoj sobi delo je ikone dizajna Imsa.

 

 

Mirnije nijanse plave boje uparene sa zlatnom nijansom žute i poruke ljubavi određuju umirujuću atmosferu u spavaćoj sobi. Prepoznatljiv dizajn "Akapulko" stolice obožavan je u Skandinaviji, ali i širom sveta.

 

 

I u drugoj spavaćoj sobi zastupljena je slična paleta boja, a izdvaja je simpatičan motiv ptice. Žuta kućica za ptice u uglu sobe je više od dekoracije i zapravo je praktična lampa koja osvetljava kutak za rad i čitanje pored prozora. Drvene police takođe su napravljene u obliku kućice za ptice.

 

 

Interesantan enterijer kupatila čini efektna kombinacija geometrijskih oblika i cvetnih dezena neutralnih boja koji prekrivaju pod i zidove. I u drugom kupatilu dominira upadliv pod sa 3D efektom.

 

 

 

Stan stvoren za opuštanje

 

U trećem enterijeru prikazana je umerenija upotreba nameštaja od drveta. Čak je i drveni pod svetlije boje i manje upadljiv i generalno preovladava paleta nijansi sive boje sa po nekim akcentovanim detaljima u jarkim bojama.

 

Vizualizer: duan

 

U dnevnom boravku predviđenom za opuštanje na mekanoj sofi ili druženje uz šah pažnju privlači masivan luster i klub sto geometrijskih oblika od kovanog gvožđa. Uz sofu smešten je koktel sto inspirisan dizajnom Bauhaus škole.

 

 

Oko drvenog trpezarijskog stola poređane su stolice Čarlsa Imsa.

 

 

Švedski dizajner Mattias Ståhlbom kreirao je koloritnu seriju lustera "E27" koja osvetljava ovu trpezariju. Raznobojni kablovi lustera uvijaju se oko  umetničkih dela na zidu i čine deo dekoracije.