PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Savršena dečija soba  

  • Objavljeno:
  • 3.12.2013

Svaka devojčica sanja o svom kutku iz bajke. Ponekad se ti snovi i ostvare. Majina soba, koju je osmislio poljski arhitektonski studio 81.WAW.PL, ostavlja deci dovoljno prostora za igru i učenje.

 

Dečije sobe ne bi trebalo samo da su funkcionalne, već i dekorisane tako da nameštaj i boje u njima budu u skladu sa potrebama mališana. Ponekad je teško sjediniti funkcionalnost sa dečjim željama. Poljski dizajneri uspeli su u tom poduhvatu i kreirali Majinu sobu namenjenu devojčicama koje su tek krenule u školu. Oni su, naime, izdigli krevet i smestili ga na specijalno dizajniranu platformu.

 

Ležaj se nalazi na visini od 150 centimetara, koja se smatra najprikladnijom za čitanje, spavanje i odmor. Shodno tome, da bi se popela na krevet, Maji je potrebno da načini pet koraka na merdevinama. Dok se igra, merdevine su sakrivene iza zida sa ogledalom. Takođe, radi bezbednosti na ivicu kreveta ugrađena je i pregrada.

 

Soba je dizajnirana po principu "tri u jedan", odnosno podeljena je na tri dela: za učenje, igru i spavanje. Radni sto neizostavan je element dela za učenje. U Majinoj sobi sto je postavljen pored prozora, gde je prirodna svetlost najjača. Njegov gornji deo moguće je rotirati kako bi se olakšao pristup garderoberu.

 

Deo za igru smešten je u centru sobe, a kutije sa igračkama – ispod kreveta, kako ne bi nepotrebno zauzimale prostor. Tu je i veliki natpis – MAJA – koji pokazuje čija je zapravo soba.