PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Pravilno osvetljenje kuhinje

  • Objavljeno:
  • 3.12.2013

Rasveta je u kuhinji jedan od najvažnijih elemenata enterijera . Jer, da biste sa zadovoljstvom pripremali hranu osvetljenje treba, pre svega, da bude funkcionalno i kvalitetno.

 

Za prijatno osvetljenje u kuhinji važe ista pravila kao i za ostale prostorije – svetlo mora da bude raznovrsno i da potiče iz različitih izvora. Većina dizajnera deli rasvetu u kuhinji na tri kategorije: centralno, funkcionalno i svetlo koje dočarava atmosferu. Na sve njih moguće je ugraditi prigušivače. 

 

U većini kuhinja uglavnom je jedno centralno svetlo, koje nije praktično. Svetiljke koje se nalaze ispod tavanice ne bacaju dovoljno svetla na radne površine. Gornji kuhinjski elementi obično zaklanjaju svetlosne zrake koji padaju na prostor za rad i istovremeno sami sebi stvaramo senku kada stojimo. Zato se za kuhinju preporučuju zidne ili svetiljke ugrađene u gornje elemente.

Funkcionalna rasveta podrazumeva jako svetlo direktno iznad radne površine, sudopere i električnih uređaja. U nekim kuhinjama se sa donje strane gornjih elemenata nalazi red svetiljki, dok su u drugim u ormare ugrađene halogene sijalice. Postoje i ormarići sa svetiljkama koji se postavljaju iznad radne ploče. Ukoliko nemate mogućnosti da zamenite kuhinjske elemente, tu je veliki izbor svetiljki koje se kače preko sistema na šinama sa podešavajućom rasvetom, kao i lajsne sa svetiljkama po meri.

 

Iznad radne površine svetiljke treba da budu postavljene tako da budu međusobno udaljene 80 centimetara. Međutim, osvetljavanje samog radnog dela nije dovoljno za funkcionalan rad. Poželjno je i da pod bude dobro osvetljen, kako bi temeljno mogao da se očisti. Za to su veoma pogodni svetlosni sistemi sa halogenim sijalicama.

 

Viseće svetiljke najbolje je postaviti iznad trpezarijskog stola ili bara, jer ravnomerno šire svetlost. Za prijatniju atmosferu u kuhinji nije potrebno samo dodati više svetla, već da ono bude fleksibilno i pravilno usmereno. U tom smislu, veoma je prigodno osvetljenje koje se može prugušiti ili uključivati nezavisno od ostalih rasvetnih uređaja.