PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Potkrovlje na Karaburmi u koje ćete se zaljubiti na prvi pogled

  • Objavljeno:
  • 26.1.2017

Simpatično, ušuškano, sa savršenim pogledom na Dunav. Ko jednom uđe u ovo potkrovlje, teško će odoleti iskušenju da poželi baš ovakav stambeni prostor i za sebe.

 

Potkrovlje se nalazi na poslednjem, dograđenom IV spratu relativno stare zgrade iz 50-ih godina, koja je 2008. godine renovirana i oplemenjena potkrovljem sa galerijom.

 

Kada je tokom 2012. tražila da kupi stan, Verica Dugan nije imala u vidu potkrovlje, a ono čime je bila vođena jeste davna želja da živi u blizini reke i ima taj inspirativni pogled sa svog prozora.

 

Nakon obilaska mnoštva stanova, stigao je predlog da pogleda stan u potkrovlju na Karaburmi. Iako to i nije bio baš njen omiljeni deo grada, ipak je intuitivno odlučila da razmotri i tu opciju, jer je stan zadovoljavao njen važan kriterijum – pogled na reku.

 

Istog trenutka kada je ušla u potkrovlje – zaljubila se, a već posle nekoliko minuta donela odluku da je to njen budući stan.

 

 

Savršen kutak u potkrovlju

 

Stan je na dva nivoa, od kojih donji ima 34m2, a galerija u potkrovlju 40m2. Ono što ona ističe u prvi plan jeste svakako fantastičan pogled, osećaj širine i prostranosti kao i moćan osećaj (za koji često nismo spremni da priznamo da nam godi) – da nema nikoga iznad nas!

 

Kao i uglavnom svi stanari potkrovlja, i vlasnica ovog se susretala sa predrasudama i dobronamernim upozorenjima o potencijalnim problemima sa prokišnjavanjem, produvavanjem, sa preteranom toplotom i hladnoćom, koji su čest slučaj u građevinski loše izvedenim potkrovljima.

 

Mudra preporuka vlasnice je da, ako birate stanove u potkrovlju, najbolje to uradite zimi. Tada možete i videti i osetiti kakva je izolacija (da li je dovoljno toplo), da li negde curi, da li ima kondenzacije, buđi i sličnih neprijatnih pojava sa kojima biste mogli da se susretnete.

 

Što se ovog potkrovlja na Karaburmi tiče, odmah je bilo vidljivo (i osetno) da je urađena kvalitetna izolacija, prostranom potkrovlju su dale posebnu draž gipsane pregrade i zidovi, a krovni prozori su obezbedili obilje svetlosti.

Verica je u ovom prostoru prepoznala potencijal da ga još dodatno uredi po svom ukusu, oplemeni nameštajem po meri i raznim dekorativnim elementima, nalepnicama, tapetama, što sve doprinosi toplini njenog potkrovlja.

 

 

Perfektni proizvodi za potkrovlje

 

Vlasnica je prvo leto dočekala u svom potkrovlju bilo je izuzetno toplo i ona je taj izazov rešila ugradnjom još tri krovna prozora. Odlučila se za dva VELUX Premium krovna prozora sa belim završnim poliuretanskim slojem, koji ne zahtevaju dodatno održavanje, a koje je postavila na severnu stranu da bi još više proširila svoj pogled na Dunav, ali i poboljšala provetravanje.

 

Opremila ih je spoljnim tendama, mrežicama sa spoljne strane koje značajno štite od toplote (čak do 73%), unutrašnjim roletnama za zamračenje, ali i komarnikom, jer blizina reke donosi i ove, ponekad neprijatne i dosadne posetioce. Na istočnoj strani ugrađen je isto VELUX, ali drveni prozor.

 

Ispod njega je krevet iz kog se prostire fantastičan pogled na zvezde u vedrim noćima, kaže Verica, dok je još lepši doživljaj ranog buđenja sa pogledom na izlazak sunca.

 

 

Jutro uz kafu sa pogledom na reku

 

Svoj dan, posebno leti, Verica voli da započne kaficom sa pogledom na reku. Kroz dva prozora je i predivan pogled na zalazak sunca, a kada je vedro – na zemunski Gardoš u daljini.

 

Sa ukupno 5 krovnih prozora, ovo potkrovlje je izuzetno svetlo i funkcionalno za odmor i hobi, ali i kao radni i kreativni prostor, mada ga Verica često koristi kao "salon za prijem" gostiju koji rado provode vreme uz kafu sa pogledom na Dunav.

 

 

Potrebno malo kreativnosti, ne mnogo novca

 

Vlasnica ovog prelepog potkrovlja ističe kako nije potrebno mnogo novca za uređenje potkrovlja, kako se često misli, kao i da kreativnost stanara potkrovlja dolazi do izražaja više nego u "običnom kockastom stanu", jer mu možete dati svoj lični pečat i na autentičan način živeti svoj život “out of the box”.

 

Verica ističe koliko je važan savet stručnjaka prilikom izvođenja radova, te je i ona je koristila mogućnost besplatne posete i konsultacije prilikom dodavanja krovnih prozora, što je u velikoj meri olakšalo i pojednostavilo sam proces izvođenja radova i obezbedilo kvalitetna i dugotrajna rešenja.

 

Verica bi preporučila život u potkrovlju svima: mladima, onima koji imaju potrebu da istaknu svoju individualnost i posebnost i budu drugačiji od stereotipa, pa i u načinu stanovanja, porodicama sa decom, jer je za decu prostor u potkrovlju posebno interesantan sa svim svojim kosinama i skrivenim uglovima, u kojima oni oni mogu da borave kao u svetu iz mašte. Preporučuje potkrovlje pre svega kao prostor za uživanje, za pronalaženje sopstvenog mira koji nam je svima toliko potreban.

 

 

Za kreativno uređenje ovog potkrovlja, Verica Dugan je dobila i priznanje specijalizovanog portala mojepoktkrovlje.rs i zasluženu nagradu koju joj je dodelila Jelena Jović, jedan od pokretača ovog portala.  

 

 

Tekst: Jelena Jović
Foto: Nikola Stojanović