PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Pet koraka do veće spavaće sobe

  • Objavljeno:
  • 3.12.2013

Svaki dom bi trebalo da bude uređen u skladu sa potrebama vlasnika. Svaki vlasnik trebalo bi da ceni svoj dom jer ga poput zaklona, sa svim svojim manama i vrlinama, štiti od spoljašnjeg sveta.

 

Bez obzira da li ste svoju kuću sagradili po svojoj želji ili je kupili, vremenom se funkcionalnost prostora u njoj menja, a stvari dobijaju novi smisao. Istovremeno, menjamo se i mi , starimo, dok se tehnologija i građevinski materijali usavršavaju. Jedina prostorija u svakom domu koja nikada ne menja svoju funkcionalnost je spavaća soba.

 

Oslobodite se nepotrebnih stvari

Spavaćoj sobi se bez sumnje posvećuje najmanje pažnje kad je reč o čišćenju. Prašinu ispod kreveta lako je ignorisati, ali ona može da uzrokuje glavobolje, alergije i probleme disajnih puteva. Podovi u spavaćoj sobi zato uvek treba da budu čisti. Time ćete poboljšati kvalitet života, ali i uvećati sobu u kojoj spavate. Kada ste završili sa čišćenjem poda, pokupite razbacane stvari. Ukoliko želite da ih nosite i dalje odložite ih u ormar. U suprotnom ih poklonite nekoj siromašnoj porodici ili, najjednostavnije, odnesite ih u Crveni krst. Nameštaj koji ometa prilaz krevetu obavezno izbacite, a kablove sakrijte jer čine da vaša spavaća soba deluje neuredno.

 

Fokusirajte se na krevet

Krevet je centralni i najvažniji komad nameštaja u spavaćoj sobi. Shodno tome, trebalo bi da bude dominantan i glavna fokusna tačka u prostoriji. Nemojte staviti ogroman krevet ukoliko vam je soba mala – umanjiće prostor i osećaj komfora. Ako krevet postavite bočno, duž zida, ostatak nameštaja rasporedite oko njega. Ako se nalazi u centru prostorije, nameštaj bi trebalo da smestite između njega i staze.

 

Efekat dve boje

Peta dimenzija u spavaćoj sobi deluje veoma efektivno. Ovde nije reč o “inovacijama”, već o metodi koju su naši preci koristili kako bi uvećali obim sobe. Neke od njih veoma je lako primeniti, jer zahtevaju samo dve boje. Primera radi, plafon možete okrečiti u belo, a ostatak u svetlo žutu ili boju masline. Ovi tonovi učiniće prostoriju svetlijom i višom nego što zaista jeste. U slučaju da se odlučite da tavanicu okrečite u crno ili neku drugu tamnu boju, sobu ćete učiniti zatvorenijom, a ljude u njoj anksioznim.

 

Kutak za čitanje

Većina nas pogrešno shvata koncept male sobe. Mala spavaća soba nas neće sprečiti da u njoj provodimo manje vremena, već suprotno – stvoriće jedinstvene prilike za uživanje u prostoru. Ugao u maloj sobi može se lako pretvoriti u deo za čitanje. Udobna fotelja i lampa nadomak prozora sa dobrim pogledom učiniće vašu spavaću sobu idealnom za relaksaciju.

 

Pažljivo izaberite komodu

Komoda je takođe veoma bitan element spavaće sobe i zato je treba birati pažljivo. Njene dimenzije moraju biti uklopljene sa veličinom kreveta i sobe, bez obzira na to koliko odeće imate. Ukoliko je postavite iza vrata, uštedećete na prostoru i prosvetleti prostoriju. TV uređaj nemojte stavljati ni na ni iznad komode, jer uzrokuje stres i anksioznost. Prostor za zabavu bi trebalo da je u dnevnoj sobi, a ne u spavaćoj. Ako baš ne možete bez TV-a, upalite radio – muzika će vas opustiti, a istovremeno ćete uštedeti prostor predviđen za TV.