PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Otkrijte novu lepotu starih njujorških zgrada

  • Objavljeno:
  • 13.1.2015

Njujork ima mnogo zgrada iz prošlog veka čija je vrednost danas postala izuzetno cenjena. Jedna od njih je zgrada izgrađena 1922. godine u neogrčkom stilu koja je nedavno pretvorena u prekrasnu porodičnu gradsku kuću.

 

U pet spratova smešteni su bazen dug 12 metara u prizemlju, prekrasan dnevni boravak na drugom spratu, kao i trpezarija s kuhinjom i biblioteka čija je tavanica visoka 6,5 metara. Na ostalim spratovima jo[ tri spavaće sobe s četiri kupatila, biblioteka, da ne zaboravimo i originalne kamine, bioskop i gostinsku sobu. Spolja gledano ne može se zamisliti prostranost stana, a zidovi od cigle i grede samo su nadgradili njegovu specifičnost.

 

Ova nekada zgrada najpoznatije električne kompanije u Americi, nosila je u sebi arhitektonski stil tog vremena: ciglu, lukove i grede koje je trebalo sačuvati. Činjenica da su dva postojeća spoljna stepeništa bila smeštena iza ulične fasade, svi dnevni prostori morali su da se postave tako da dobiju što više svetlosti. Zato je manje stepenište uklonjeno i postavljen lift koji vodi do radnog prostora i dnevnog boravka na drugom spratu. Na taj način prozori na spavaćim sobama dobili su nesputan pogled i dovoljno svetlosti.

 

 

Novo glavno stepenište postalo je centralni element projekta. Otvoreno je od prizemlja do vrha zgrade. Bakarne vodovodne cevi ostavljene su i zajedno sa zidovima od cigle pružaju zanimljiv stilski utisak.

 

Na gornjim spratovima nalaze se spavaće sobe kao i drugi dnevni boravak koji se produžava u veliku terasu veličine neverovatnih 300 kvadrata na vrhu zgrade sa koje se prostire predivan pogled na kvart Soho.

 

O originalnosti i lepoti enterijera ove zgrade svedoči i činjenica da je baš u ovoj zgradi popularna pevačica Bijonse snimila svoj spot “Halo”! Pogledajte sjajan video i uverite se zašto je ovo jedan od najšarmantnijih enterijera u Njujorku.

 

 

214 Lafayette Promo Video from Steven Halpern on Vimeo.

 

Foto: 214lafayette.com