PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Osam ideja za dečije sobe

  • Objavljeno:
  • 5.5.2014

Postoje mnogobrojne ideje za dizajniranje dečijih soba, a mi vam predstavljamo osam koje će odgovoriti praktično svakom ukusu. Pronađite temu koja idealno odgovara potrebama vašeg deteta.

 

1. Beli zidovi naglašeni žutom

 

Šema boja vode i povetarca s žutim naglaskom odgovara i dečacima i devojčicama. Jedan valovit zid razbija belinu ostalih zidova, a uramljene slike na njemu deluju jednostavno i upoptunjuju ambijent. Plave moderne police dobro pokrivaju veliku belu zidnu površinu, a klasična stona lampa „Tolomeo“ (Artemide) ili neka slična širi prijatnu svetlost u celoj prostoriji.

 

 

2. Svetlo i zabavno

 

Druga neutralna šema su sunčana oranž i bela boja s hladno plavim detaljima. Nekoliko drvenih elemenata daje notu sofisticiranosti, što je vrlo pogodno za adolescente. Za elegantnim stolom može da se nađe stolica na točkićima bez naslona, jer je odličan podsticaj da dete sedi uspravno.

 

3. Dečija elegancija

 

Bela boja možda nije uvek najpraktičnije rešenje za dečije sobe, ali može da bude dobar način da svoje dete naučite urednosti. Belina daje svežinu, ne opterećuje i izaziva pozitivne misli, a samim tim i lep dan i zadovoljstvo. Sivi detalji razbijaju jednobraznost bele boje omogućavajući odmor oku, pa je preporučljivo upotpuniti sobu detaljima u ovoj boji.

 

 

4. Stil za devojčice

 

Svetlo ljubičasta i trava zelena stvaraju posebno efektan doživljaj, jer predstavljaju sudar dve hladne boje koje se idealno upotpunjuju s mnogo bele. Ove boje mogu se iskoristiti za veliku policu za knjige, dečije igračke, ali i sa drugim detaljima u enterijeru. Ovakva vrsta sobe više odgovara devojčicama.

 

 

5. Soba pogodna za skladištenje

 

Stepenice mogu biti zgodne kao skladište, a u te svrhe može da posluži i donji krevet (na slici) u koji se obično smešta posteljina. Ovakav način skladištenja deluje teško u prostoru i nije elegantan ali je svakako veoma praktičan. Zelena trava boja slaže se sa svetlo plavom, a poneki istaknuti predmet, kao što je okrugao tabutre, dozvoljava da sobu koriste i dečaci i devojčice.

 

 

6. Dečakov san

 

Već uobičajena podela na roze i plavo često se vidi u opremanju prostora za dečake. Plava boja koristi se u 99 odsto slučajeva. Zanimljivo uklopljeni ormani i na njima polica za knjige uspešno doprinose osećaju prostranosti. Zato izbegavajte ormane do tavanice i koristite sigurna rešenja.

 

 

7. Sobe područene žutim

 

Da bi sobu opremili žutim nameštajem potrebno je pomešati ga s drugom bojom, pogodno s oranž, i tako dobiti jedan veseo prostor. Nameštaj treba da bude lak, prozračan i, ukoliko je to moguće, da bude zaobljenih linija. Uz žutu boju i detalji treba da su svetli, na primer, okruglasti, slike, stočići itd. 

 

 

8. Crveno-zeleni sklad

 

Pogledajte ovaj krevet na točkićima: zar nije zgodan za dečje sobe, s obzirom da deca vole akciju, pomeranje, traganje za novim mestima? Ukoliko ste izabrali za svoje dete crvenu boju, potrebno je obogatiti zelenim detaljima. Ove dve boje odgovaraju i devojčicama i dečacima.