PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Od starog prostora do modernog stana

  • Objavljeno:
  • 8.9.2014

Na kraju devedesetih godina bračni par Savarezo živeo je, zajedno s dvoje dece, u jednoj sobi na prvom spratu poljoprivredne zgrade. Prva adaptacija je oslobodila prostor od svih pregradnih zidova, a ispod krovnog složenog sistema greda i gredica uspešno je smeštena roditeljska spavaća soba dostupna preko stepeništa koje je nekad bilo spoljašnje, a sada integrisano u stambeni prostor. Ono je napravljeno od jednog galvaniziranog čeličnog elementa koji celoj konstrukciji daje zakošeni ritam i pleni svojim pomalo industrijskim izgledom.

 

 

Nekoliko godina kasnije par dobija u vlasništvo suteren kao i susedni pomoćni objekat. Prvo se ruše zidovi kako bi se dobilo više svetla. Ovde su smeštene funkcije “kuvanja”, “obroka” i “dnevne sobe” koje se nastavljaju jedna na druge. Mala terasa, koja prati spoljašnji zid, oplemenjena je i drvećem.

 

Zid između postojeće zgrade i susednog objekta pokriven je lamperijom zbog čestog pojavljivanja vlage koju je nemoguće resorbovati. Postavljena na nekoliko centimetara od zidova omogućava dobru vazdušnu izolaciju koja sprečava vlagu. Neravno izveden malter na zidovima omogućava vibriranje svetla.

 

 

Kako su deca porasla i u tinejdžerskim su godinama, odlučeno je da se uradi još jedna adaptacija. Kuhinjski prostor, koji je bio spavaća soba, sada je pretvoren u dva nova kupatila, ukolonjen je dimnjak i dečak i devojčica su dobili svoje mesto ispod mezanina.

 

Kuhinja se sastoji od dva potpuno bela paralelna bloka. Oba su odvojena od zidova kako bi dobili status nezavisnih komada nameštaja. Iznad njih dva lustera (“Foscarini“). U trpezariji sto od hrastovine i stolice “La Leggera“ Rikarda Blumera za “Alias“ pored koga je stojeća lampa “Twiggy“.

 

 

U dnevnoj sobi dve RAR plastične “Eames“ stolice iz 1950. godine, pored drvenih paleta pretvorenih u niske stočiće.

 

 

S druge strane, vidimo udobnu sofu “Greg“ (Zanotta) i čuveni luster “Zettel’z“ Ingea Maurera. Dve stare tehničke lampe, lepo obnovljene, zaokružuju utisak dnevnog boravka.

 

 

Na gornjem nivou dnevnu sobu obasjava još jedna lampa Ingea Maurera, dve “Togo” fotelje, biblioteka od iverice i zajedno sa skulpturalnim stepeništem, osvežava uzak ali dobro osvetljen prostor.

 

padovani.fr