PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Novo ruho planinske vile iz 30-ih godina prošlog veka

  • Objavljeno:
  • 2.2.2021

Kako uživanje u planinskoj kući s pogledom na blještave snežne vrhove dovesti do savršenstva, pokazale su arhitekte "Agencije Amevet" renoviranjem klasičnog šalea iz 30-ih godina prošlog veka. Modernog izraza i funkcija, enterijer ove kuće u francuskom ski centru Meribel nudi toplinu koja ne dolazi samo od pucketanja vatre u kaminu.

 

Obilje savršeno ukomponovanih prirodnih materijala koji u ovom prostoru sa svih strana greju oko, telo i dušu, dok se kroz prozore naziru ledeni pejzaži nestvarne lepote, trajni je i sigurni recept preuzet iz nepogrešive tradicije opremanja planinskih kuća. Bilo da se u njima stalno boravilo ili samo uživalo u odmoru, čemu upravo služi "chalet", ništa nije moglo taj boravak učiniti prijatnijim, ušuškanijim i toplijim od materijala koji prirodno okružuju kuću – drveta i kamena.

 

Ma koliko restauracija ove kuće za odmor podrazumevala zahteve modernog vremena, nije postojao nijedan razlog da se dizajnerski tim udalji od tog arhitektonskog aksioma, vekovima proveravanog i potvrđenog, na kojem se zasniva suština privlačnosti i održivosti planinske kuće.

 

 

 

U skladu s tim, arhitekte enterijera iz "Agence Amevet" pristupile su kompletnom renoviranju istorijske planinske kuće, šalea u Meribelu izgrađenog 1936. godine. Unutrašnji prostor šalea smeštenog u pitoresknom okruženju "Tri doline" (Trois Vallées) u Savojskoj oblasti, potpuno je redizajniran. Upravljanje projektom započeto je radom na velikom restrukturiranju svih zapremina kuće, da bi zatim usledilo opremanje i dekoracija.

 

Konačni rezultat je prostor u savremenom stilu, u kojem tradicionalni, plemeniti materijali, pažljivo komponovani sa staklom i metalom, savršeno ispunjavaju nove kodove dekoracije planinskih kuća.

 

Spokoj planine

 

Ukupna organizacija volumena, fluidnost prostora i upotreba mekih tonova upravo definišu taj kod koji je opštu atmosferu kuće, okružene čistotom belog planinskog prostranstva, krunisao osećajem velikog spokoja. Ovaj sklad je vešto pojačan sa još nekoliko dizajnerskih dodira.

 

Uz niz različito rešenih prozora i transparentnih vrata koji enterijer spajaju sa okolinom, kamene strukture fasade "preslikane" u unutrašnjost, takođe u kuću unose spoljašnju svetlost i vedrinu.

 

 

 

Najvažniji, dnevni prostor sa pogledom na veličanstveni snežni pejzaž, natkriljuju drvene grede, reminiscencija na staru kuću, koje dahom tradicije oplemenjuju moderni prostor. U dnevnom boravku dominira ogromni kauč zaobljenih i savremenih linija neutralno biserne nijanse, koji kao da poziva na uživanje u ugodnim trenucima uz vatru.

 

Deo za sedenje i druženje dopunjen je foteljama jarko žute boje koje unose toplinu sunca u čitav prostor. Podna lampa inspirisana dizajnerom Sergeom Mouilleom unosi prijatan retro ugođaj.

 

Prozori su odeveni u "Arpinovu" tkaninu od čiste savojske vune, koja nudi meki dodir nečeg najprirodnijeg, bogate nabore i prirodne boje za opuštajući osećaj uživanja u toplom gnezdu na planini.

 

 

U trpezariji, za par drvenih stepenika izdignutoj iznad dnevnog boravka, upečatljiv detalj je luster "Petite friture", koji svojom razigranom formom unosi poeziju iznad jednostavnog, prijateljskog skandinavskog stola za obedovanje.

 

 

Ovaj projekat odlikuje i jedinstveni detalj – unikatno stepenište. Pravo umetničko delo lokalnog zanatlije, ono daje snažan pečat identiteta čitavoj kući. Efektno je akcentovano pozadinom od grubo obrađenog kamena i delimično izdvojeno lakom staklenom pregradom prema dnevnom boravku.

 

Još jedno stepenište, više anegdotsko, koje vodi do mezanina, napravljeno je od metala koji izgleda kao jednostavno preklopljen papir u stilu "harmonike" kako se dobio oblik stepenica.

 

 

Sklad želja i vizije dizajnera

 

Uređenje kuće personalizovano je i od strane vlasnika: objekti tibetanskog porekla savršeno se uklapaju u planinski dekor i unose blagu notu duhovnosti. Može se reći da je kuća idealni spoj ideja dizajnera i želja vlasnika. Samo prvi susret Pjera Fransoa Amavea, vlasnika "Agencije Amavet", trajao je pet sati.

 

 

Vlasnici su do te mere bili zadovoljni angažovanjem čitavog tima da su im odmah poverili i uređenje kuće u kojoj trajno borave. Sa sedištem u La Ravoire u blizini Liona, "Agencija Amavet" okuplja dizajnere enterijera, grafičke dizajnere, specijaliste za dizajnerski nameštaj i čitavu mrežu ozbiljnih i pouzdanih zanatlija.

 

 

Portofolio ove kreativne kuće sadrži luksuzne stambene objekte, prestižne koncept radnje, re­storane, hotele, ali i porodične kuće za odmor poput ovog šalea u Meribelu... "Agencija Amavet" posluje širom Francuske, projektujući i nove enterijere, ali njen univerzum, ipak, u prvom redu čini renoviranje, transformacija i optimizacija već postojećih prostora.

 

 

Foto: Fabrice Rambert