PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Neprolazan šarm art deko stila u enterijeru

  • Objavljeno:
  • 27.11.2014

Stil art deko, stvoren između dva velika svetska rata kao pojednostavljenje predhodnih kitnjastih stilova, i danas ima verne poklonike. Predstavljamo vam stan u art deko duhu koji i dalje inspiriše dizajnere, arhitekte i ličnosti kojima je pretrpanost prostora detaljima preterana, a elegancija u prvom planu.

Pred vama je stan u Ukrajini koji je dizajnirao kijevski arhitektonski biro "Dream Design Studio". Uz upotrebu osnovnih linija art dekoa-sjajan materijal, jednostavne linije i čiste boje, uspešno je spojena elegancija i nameštaj iz pedesetih godina prošlog veka:  Mis van der Roje, Korbizije, Čarls Ims…

 

Pored toga, materijali koji sjaje i skulpturalni arhitektonski elementi upotpunili su ovaj lagani dizajn. U kući koja ima četiri sprata, dnevni boravak i trpezarija se nalaze u prizemlju, dok su spavaće sobe i radni prostor smešteni na gornjim spratovima.

 

Za stil art deko može se reći da je testament novih tehnologija i napretka. Po prvi put su počeli da se ističu materijali kao kao što su keramika, bakelit i uglačani hrom. Ovaj prostor krasi maštovito urađena tavanica, nameštaj presvučen toplim svilenim somotom, pilastri koji uokviruju kamin i koji svojom veličinom čini monumentalnim ovaj deo stana, luster za koji se može reći da je "izašao" iz filma "Veliki Getsbi", ali i klizna vrata od mesinga koja vode u vrt - omaž su nekadašnjim inovatorima.

 

 

U isto vreme se jasno uočava namera da se današnji stilovi svedu na mirniji dizajnerski izraz. To se može uočiti i u slučaju vrta koji čini uravnotežujući efekat jakim bojama enterijera, u isto vreme dajući mu veću širinu.

 

 

Na višim nivoima, prostori odišu muškim dizajnom: tamni podovi i zidovi, prozori oivičeni geometrijskim mesinganim trakama, rezbarena drvenarija, idealno mesto za opuštajući rad sedeći u slavnoj Imsovoj stolici, možda i s čašom viskija u ruci.

 

 

U stanu se mogu videti umetnička dela, naročito male skulpture, na primer japanske necuko minijature, nastale u 17. veku za potrebe ostavljanja sitnica (kimono nema džepove). Ako se prostor oplemenjuje slikama, vrlo  je bitno pratiti pravila za kačenje slika u enterijeru

 

 

Kupatila su takođe u stilu art dekoa, ali ih boje razdvajaju. Neka su u bakrenoj, omiljenoj artdekovskoj boji, dok su druga dizajnirana u mešavini tamnog drveta i mermera, s mnogo ogledala, čak s povećom bibliotekom.

 

 

Iznenađuje kontrast između "muškog" prostora i ostalih soba na nižem nivou koje su svetlih boja, svilenih materijala i potpuno izrezbarenih tavanica. Tu je i neizostavno veliki cipelarnik, san većine ljudi. Stakleni luster oplemenjen porcelanskim leptirićima reflektuje se u ogledaju osvežavajući spavaću sobu.

 

 

Foto: diariodeinteriores.com