PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Naučite kako da oživite zidove svog doma

  • Objavljeno:
  • 22.8.2014

Da biste osvežili svoj životni prostor prostor, dovoljno je da osvežite zidove. Oni su često najveće površine u enterijeru i prilično utiču na ukupan doživljaj prostora, pa će od odabira prave boje, materijala i motiva na zidovima zavisiti koliko efektno ćete oživeti čitav prostor.

 

Kako animirati zidove

 

Postoji veliki broj različitih tehnika pri izvođenju molerskih radova -od dekorativnih materijala sa efektom svile koji svojom finoćom iza­zivaju izuzetne senzacije prilikom dodirivanja, preko specijalnih rustikalnih, antičkih efekata koji podsećaju na dekoracije gradskih kuća iz perioda renesanse, do materijala koji u svojoj strukturi imaju sitne metalne opiljke (srebrne ili zlatne) koji stvaraju nenadmašan dekorativni efekat.

 

Obrada zidova ne znači da ih moramo bojiti ili na njih lepiti tapete – u cilju njihove animacije sve češće se pribegava oblaganju zidova različitim materijalima. Prirodni kamen je u poslednje vreme vrlo zastupljen u enterijerskim rešenjima na delovima zidova ili stu­bova koje želimo da akcentujemo. Isto tako, drvene zidne obloge se mogu nastaviti iz ugradnih i skrivenih plakara i polica, a plastičnim premazima na zidovima možemo stvarati željene oblike.

 

 

Trijumfalni povratak tapeta

 

"Tapete u poslednjih nekoliko godina doživljavaju pravi come back u dekoraciji zidova",  ističe arhitekta Divna Minić. U skladu sa tim, izbor postaje sve bogatiji -od rustičnih, svilenih pa do onih sa 3D efektima na plastificiranom papiru. Njihova velika prednost je lakše održavanje samog zida, dugotrajnija zaštita od prljanja i relativno jednostavna zamena. Iznad svega, tapete obezbeđuju ekonomičan, isplativ, a vrlo snažan dekorativni rezultat. "Treba pritom biti vrlo obazriv pri odabiru dizajna i, još važnije, količine tapeta koje u jednom prostoru postavljamo ", upozorava Divna Minić.

 

Saveti za odabir tapeta i njihovog kombinovanja

 

- Ako je tapet agresivnijih boja i dezena treba ga koristiti na manjim površinama u kombi­naciji sa bojenim zidovima.

- Ako je tapet hladnih, pastelnih boja bez mnogo šara i efekata, on se može provući i na više površina u jednoj prostoriji.

 

 

Zamke u izboru boja za zidove

 

Tamnim zidom možemo produžiti prostoriju, dok bi plafon u prostorijama gde se duže i češće boravi, poput trpezarije ili dnevne sobe, trebalo da bude beo. Uvreženo mišljenje da tamne boje smanjuju prostor često je pogrešno. Tamnim bojama mogu da se dobi­ju dubina i osećaj većeg prostora.

 

"Boje zidova treba birati i u odnosu na mobilijar svakog enterijera. Mnogo tamnog nameštaja u jednom prostoru svakako će zahtevati svetlije boje zidova. Treba biti pažljiv pri odabiru jakih osnovnih boja – crvena, plava i žuta – koje često posle izvesnog vremena počnu da iriti­raju korisnika. Korišćenjem zemljanih, pastelnih boja za zidove sigurno nećete pogrešiti. Možda će vam se prostor učiniti dosadnim, ali će boravak u njemu sigurno biti prijatan", objašnjava Minić.

 

1000 efekata bez dodatnih materijala

 

Bez obzira na to što je za svaki rad na zidnim površinama potrebno određeno znanje, to svakako ne znači da ne možete da eksperimentišete i tragate za ostva­renjem sopstvenih ideja.

 

"Uvek podržavam hand made akcije u sopstvenom prostoru. Sigurna sam da će vam se više dopasti zid koji ste sami okrečili, pa makar imao i veće greške, nego zid koji je moler radio a nije uspeo da pogodi vašu želju. Eksperimentišite bojama (svakako iz istog spektra), jer je intervencijom na zidovima najj­ednostavnije dobiti potpuno nov izgled stana", zaključuje Divna Minić.

 

 

Foto: Arhiva časopisa KUĆA STIL