PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Najpopularniji trendovi u uređenju enterijera

  • Objavljeno:
  • 25.4.2017

Kada je reč o dizajnu enterijera i uređenju prostora, na velikim svetskim sajmovima primećeni su određeni trendovi koji će obeležiti ovu godinu. Poseban akcenat je stavljen na inovativnu rasvetu, efektne dezene i boje, kao i upečatljive komade nameštaja, odnosno trendove koji mogu na jednostavan način u potpunosti da transformišu prostor.

 

 

Inovativna rasveta

 

Iako je reč o elementu koji često dođe poslednji na red kada se uređuje enterijer, danas su rasvetna tela i te kako svojevrsni "statement" komadi, bilo da se radi o stambenim ili komercijalnim prostorima. Danas postoji mnoštvo osvežavajućeg i neobičnog dizajna koji neretko sjedinjuje vrhunsku tehnologiju, kao i niz inovacija. Jedno rasvetno telo može imati nekoliko različitih verzija, ali i brojne dodatne funkcije.

 

Stona lampa Yoruba Rose, Ingo Maurer

 

Ženstvena estetika

 

Poželjeno je videti komade nameštaja koji koketiraju sa ženstvenošću. Prikaz toga su vrlo elegantne zaobljene linije, detalji, teksture i nežne pastelne boje koje će vas odmah podsetiti na nežniji pol. Dobrodošli su u svaki tip enterijera.

 

Stay Daybed, Nika Zupanc za britansku kompaniju Sé

 

Materijali su važni

 

Kombinovanje različitih materijala i dezena dominiraće i ove godine. Bilo da je reč o podovima, tavanicama, zidovima, bitno je da se cela scenografija isprepliće. Ono što svakako uvek igra u tom segmentu su pločice koje mogu u toj izvedbi postati nekonvencionalni akcent koji će prostoru dati određeni šarm i eklektiku.

 

 

Pluta

 

Pluta se vraća na velika vrata: ekološki i jedan od najpotcenjenijih materijala, u 2017. godini će se upotrebljavati u kombinaciji sa kontrastnim materijalima poput keramike, mermera ili blistavog mesinga, za izradu dekorativnih predmeta, nameštaja, lampi, poslužavnika...

 

 

Milenijumska roze

 

Ovogodišnji sajam u Milanu otkrio je veliku popularnost takozvane "milenijumske roze" boje u sferi nameštaja. Ovaj naziv odnosi se na prigušenu nijansu boje koja se nalazi između bež i puder roze.

 

Komode 88 Secrets, Nika Zupanc za indijsku kompaniju Scarlet Splendour

 

Umetnički izražaj na tkaninama

 

Tkanine su ono što svakom prostoru može u potpunosti promeniti ili naglasiti pojedini stil. Toliko su praktične, a zapravo vrlo efektne. Ono što se posebno ističe jesu tepisi koji svojim motivima izgledaju poput slikarskih platna i postaju prava mala umetnička dela koja mogu u potpunosti da transformišu prostor.

 

Tepih italijanske kompanije Illulian

 

Spoj tehnologije i dizajna 

 

Od pametnih telefona do pametnih kuća, današnji život svojevrsni je pogled u budućnost. Ove godine, klasične načine uređenja doma zamenili su novi koji su tehnološki orijentisani. Nameštaj je evoluirao i tehnologija je često ugrađena u njega. A i ko bi odoleo kućnim gedžetima koji ujedno mogu biti dekorativni, a pritom i pametni?

 

Skap Y Tall, Miniforms

 

Modernizovani kultni dizajnerski komadi

 

Sve smo više svedoci modernih verzija nekih kultnih dizajnerskih komada nameštaja. Tom trendu priklonile su se uglavnom sve dizajnerske kuće u smislu produkt dizajna i jednostavno pojedine elemente odlučili osvežiti, bilo da se radi o promeni materijala od kojih su napravljeni ili samo dolaze u nekoj drugoj boji i teksturama. U svakom slučaju, ti modernizirani klasičari uvek su rado viđeni kao najupečatljiviji komad u prostoru.

 

Toaletni sto Altar, Olivia Lee Altar

 

Naslovna fotografija: The Dining Room, Sé Ensemble

Izvor: kucastil.rs / buro274.hr