PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Najbolje iskorišćenih 8 kvadrata ikada

  • Objavljeno:
  • 13.11.2014

Kada se u Francuskoj oko 1830. godine profilisala nova buržoaska klasa njihove kuće su na zadnjem, obično sedmom spratu, po pravilu počele da dobijaju  sobe za poslugu. Prava reč za njih je “sobičci“ jer je u njima bilo mesta samo za krevet, ormar i stočić, a do sobe se uglavnom stizalo sporednim drvenim stepeništem, retko liftom.

 

Jedan toalet se nalazio u hodniku i opsluživao je više stanara ovih tmurnih stambenih prostorčića. Danas je, verovali ili ne, stambeni pritisak na Pariz postao toliko veliki da su ovi sobičci postali toliko skupi da čak ni studenti ne mogu sebi da priušte toliko visoku stanarinu.

 

Svi koji imaju sreće da dobiju ovaj prostor uređuju ga prema svom nahođenju. Međutim, u ovako malom prostoru mašta se baš i ne može razmahnuti, ali zato do izražaja dolazi - praktičnost. A u stanu koji vam danas predstavljamo ta praktičnost je dovedena do savršenstva, a korišćeni su i neki dobri trikovi za uštedu prostora i odlaganje stvari

 

A stan ima samo 8 kvadrata, jedan prozor, mnogo sunca i prelep pogled na Pariz. Ipak, u tih 8 kvadrata smeštene su sve funkcije potrebne za jedan stan. “Stišnjene“ su, ali praktično raspoređene, pa otuda i poređenje sa švajcarskim oficirskim nožićem od Viktorinoksa.

 

Kada se u njega uđe vidi se samo jedan veliki plakar čija je belina oplemenjena nežnim cvetnim tapetama.

 

 

Ispod prozora se nalazi kičinet, a pored njega vrata za malo kupatilo s tušem.

 

 

Ako otvorite jedna vrata na velikom plakaru, pojavljuju se stepenice koje vode do kreveta na vrhu plakara i koje su ujedno i biblioteka, čime se ostvaruje dupla funkcija ovog prostora. Sličan efekat postiže se i upotrebom multifunkcionalnog nameštaja "Living Cube"

 

 

Ako otvorite druga vrata, pojavljuje se trpezarijski sto sa sve stolicama. On se može postaviti po želji u bilo kojem delu preostalog prostora, a kada se vraća “na spavanje“ dve hoklice se za njega kače iznutra. Dakle, štednja prostora dovedena je do savršenstva. Slično kao u slučaju najmanje kuće u Rimu i sedam najbolje iskorišćenih kvadrata ikada

 

 

Idemo dalje. Sledeća vrata otvaraju nove police ispod kojih se nalazi klima uređaj. 

 

 

Najzad, još jedna otvorena vrata otkrivaju spremište za posteljinu, odeću i ko zna šta još! Da ne zaboravimo da se niša na vrhu plakara (širine 1,30) može zatvoriti šiberom. 

 

 

Vlasnik ovog “stana u sobi“ dobro je znao od koga da traži pomoć za uređenje svog životnog prostora, pa je mudro odabrao studio “Kitoko“ koji radi u francuskom gradu Kaenu u Normandiji.

 

Filozofija mladog tima iz ovog studija kaže da svaka arhitektura mora da bude “lepa“ i jedinstvena. I upravo tako. Ovaj pariski kutak definitivno jeste jedinstven, a iz praktičnosti koja je dovedena do savršentsva proizilazi i njegova lepota.  

Pogledajte sjajan video i uverite se da i u praksi život u ovom stanu u sobi idealno funkcioniše.

 

 

Tiny apartment in Paris (8sqm only) from Kitoko Studio on Vimeo.

 

Foto: designzoom.ru / Fabienne Delafraye