PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Moderan stan u Banja Luci

  • Objavljeno:
  • 14.6.2017

Predstavljamo prelep petosoban stan čiji elegantan dizajn potpisuje arhitekta Spomenka Lilić. U projekat je uloženo nešto manje od dve godine, a ukoliko volite originalne i moderne enterijere, rezultat će vas oduševiti.

 

Stan je funkcionalno podeljen na dnevni i spavaći korpus. Projektovanim funkcionalnim rešenjem je ostvarena predispozicija za kreiranje minimalističkog koncepta dnevnog prostora. Naglašene su jednostavne i čiste proporcije kao i prisustvo dekorativnog minimuma.

 

 

Rešenje ulaznog prostora zadovoljava zahtev klijenta za prostorom za odlaganje u dva velika plakara, ali i nameru autora  da ostvari jedinstven identitet ovog prijemnog prostora.

 

 

Ulazni hodnik  je povezan staklenim vratima sa dnevnim boravkom koja svojom transparentnošću i lakoćom obezbeđuju međusobno prožimanje ova dva prostora. Zidna tapeta nije samo dekorativnog karaktera već doprinosi kompletnom utisku kroz posebnost motiva printa.

 

 

Prostor dnevnog boravka je komforan i otvoren, te objedinjuje prostor trpezarije i kuhinje. Primenjene su čiste linije, ravne površine, nizak nameštaj vrhunskih italijanskih dizajnerskih ostvarenja, jednostavne boje i teksture prirodnih materijala. Enterijer je inspirisan zemljanim tonovima u kombinaciji sa belom i grafitnom bojom.

 

 

Drvo u vidu beljenog hrasta na podnim površinama doprinosi osećaju prostranosti i pruža adekvatan okvir formi primenjenog mobilijara. Rasveta sa opcijom dimovanja ostvaruje značajan doprinos u kreiranju ambijenta, a spušteni lusteri dodatno akcentiraju važne konceptualne tačke prostora.

 

 

Prostor kuhinje je pultom povezan sa dnevnim boravkom. Projektovane linije kuhinje su dosledno pročišćene i lišene detalja, u prvi plan izvire lepota primenjenih materijala i forma kompozicije.

 

 

Ceo koncept je naglašen međusobnim kontrastom materijala – glamurozni beli visoki sjaj i iveral sa naglašenom teksturom drveta. Ugradni kuhinjski aparati svojim dizajnom dosledno prate koncept svedenosti u enterijeru.

 

 

Privatni korpus stambene jedinice – roditeljska soba, dečije sobe, radna soba i dva kupatila – projektovan je u skladu sa ličnim afinitetima klijenata uz pažljiv odabir primenjenih materijala i boja.

 

 

 

Spomenka Lilić diplomirala je na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1992. godine. U Beogradu, na poslovima projektovanja angažovana je u preduzeću "Arhitekt", "Arhitektura i urbanizam", "Slavija biro" i "Omniprojekt" . Učesnica je nekoliko arhiektonskih konkursa u zemlji i inostranstvu. Član je Saveza Arhitekata Srbije.

 

Sa suprugom, arhitektom Aleksandrom Lilićem, 1999. godine u Banja Luci osniva Biro za projektovanje “GRAD projekt” u kojem realizuju veliki broj autorskih projekata na teritoriji regiona.

 

Profesionalni afiniteti usmereni ka oblasti  projektovanja objekata porodičnog stanovanja i enterijera.

 

Stan u Banja Luci, površina 116 m², realizacija 2016. godine

Autor: Spomenka Lilić, d.i.a.

Foto: Dragan Martić