PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Moderan stan u Banja Luci

 • Objavljeno:
 • 14.6.2017

Predstavljamo prelep petosoban stan čiji elegantan dizajn potpisuje arhitekta Spomenka Lilić. U projekat je uloženo nešto manje od dve godine, a ukoliko volite originalne i moderne enterijere, rezultat će vas oduševiti.

 

Stan je funkcionalno podeljen na dnevni i spavaći korpus. Projektovanim funkcionalnim rešenjem je ostvarena predispozicija za kreiranje minimalističkog koncepta dnevnog prostora. Naglašene su jednostavne i čiste proporcije kao i prisustvo dekorativnog minimuma.

 

 

Rešenje ulaznog prostora zadovoljava zahtev klijenta za prostorom za odlaganje u dva velika plakara, ali i nameru autora  da ostvari jedinstven identitet ovog prijemnog prostora.

 

 

Ulazni hodnik  je povezan staklenim vratima sa dnevnim boravkom koja svojom transparentnošću i lakoćom obezbeđuju međusobno prožimanje ova dva prostora. Zidna tapeta nije samo dekorativnog karaktera već doprinosi kompletnom utisku kroz posebnost motiva printa.

 

 

Prostor dnevnog boravka je komforan i otvoren, te objedinjuje prostor trpezarije i kuhinje. Primenjene su čiste linije, ravne površine, nizak nameštaj vrhunskih italijanskih dizajnerskih ostvarenja, jednostavne boje i teksture prirodnih materijala. Enterijer je inspirisan zemljanim tonovima u kombinaciji sa belom i grafitnom bojom.

 

 

Drvo u vidu beljenog hrasta na podnim površinama doprinosi osećaju prostranosti i pruža adekvatan okvir formi primenjenog mobilijara. Rasveta sa opcijom dimovanja ostvaruje značajan doprinos u kreiranju ambijenta, a spušteni lusteri dodatno akcentiraju važne konceptualne tačke prostora.

 

 

Prostor kuhinje je pultom povezan sa dnevnim boravkom. Projektovane linije kuhinje su dosledno pročišćene i lišene detalja, u prvi plan izvire lepota primenjenih materijala i forma kompozicije.

 

 

Ceo koncept je naglašen međusobnim kontrastom materijala – glamurozni beli visoki sjaj i iveral sa naglašenom teksturom drveta. Ugradni kuhinjski aparati svojim dizajnom dosledno prate koncept svedenosti u enterijeru.

 

 

Privatni korpus stambene jedinice – roditeljska soba, dečije sobe, radna soba i dva kupatila – projektovan je u skladu sa ličnim afinitetima klijenata uz pažljiv odabir primenjenih materijala i boja.

 

 

 

Spomenka Lilić diplomirala je na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1992. godine. U Beogradu, na poslovima projektovanja angažovana je u preduzeću "Arhitekt", "Arhitektura i urbanizam", "Slavija biro" i "Omniprojekt" . Učesnica je nekoliko arhiektonskih konkursa u zemlji i inostranstvu. Član je Saveza Arhitekata Srbije.

 

Sa suprugom, arhitektom Aleksandrom Lilićem, 1999. godine u Banja Luci osniva Biro za projektovanje “GRAD projekt” u kojem realizuju veliki broj autorskih projekata na teritoriji regiona.

 

Profesionalni afiniteti usmereni ka oblasti  projektovanja objekata porodičnog stanovanja i enterijera.

 

Stan u Banja Luci, površina 116 m², realizacija 2016. godine

Autor: Spomenka Lilić, d.i.a.

Foto: Dragan Martić

 • POVEZANI ČLANCI

 • photo

  60 kvadrata ispunjenih vedrinom

  Ako bi se utisak o ovom prijatnom stanu u Sankt Peterburgu sveo na nekoliko reči, to bi bile: neformalnost, prozračnost, lakoća, jednostavnost i – obilje svetlosti, toliko dragocene tokom dugih zimskih meseci u "severnoj Veneciji".

  Saznaj više

  photo

  Raskošna kuća za modernu porodicu

  Otvaramo vrata atraktivne kuće nadomak Brisela, vredne 6,74 miliona dolara, koja se prostire na 750 kvadrata. Sa šest spavaćih soba, pet kupatila i odvojenim studiom, dizajnirana je za veliku porodicu koja ceni moderan i atraktivan životni prostor.

  Saznaj više

  photo

  Top trendovi u uređenju enterijera 2021.

  Skladna i opuštajuća atmosfera u domu? Da, svakako! Dom koji pritom podstiče živost i dobro raspoloženje? Još bolje, zar ne? Otkrivamo vam kako da postignete upravo takav efekat pomoću efektnih komada nameštaja jer upravo spoj spokojstva i živosti karakteriše sve trendove u uređenju enterijera koji će obeležiti 2021. godinu.

  Saznaj više

   

  photo

  Sofisticirani luksuz u Alpima

  Privatna planinska vila smeštena u Kurševelu, jednoj od najpoznatijih skijaških destinacija u francuskim Alpima, savršen je prmer diskretnog i nenametljivog luksuza koji u prvi plan stavlja eleganciju, harmoniju i udobnost.

  Saznaj više

  photo

  Novogodišnji ambijent u tri šarmantna enterijera

  Bilo da volite svedenu i diskretnu dekoraciju ili praznike ne možete da zamislite bez svetlucavih lampica, sigurni smo da ćete pronaći inspiraciju u jednom od ova tri enterijera dekorisana u novogodišnjem duhu.

  Saznaj više

  photo

  Povratak oblih linija

  Sada, više nego ikad ranije, imamo potrebu da kreiramo opuštenu i bezbrižnu atmosferu unutar naših domova. I upravo je to razlog zašto uređenje enterijera nameštajem, tepisima i rasvetom oblih linija doživljava veliki povratak na svetsku dizajn scenu.

  Saznaj više

  photo

  5 inspirativnih planova malih stanova

  Savremeni stanovi malih dimenzija postali su simbol efikasnosti i izvanrednog dizajna – ispunjeni pametnim rešenjima kojima se maksimalno koristi prostor i uređeni na besprekoran način. Pogledajte naše predloge i pronađite inspiraciju za vaš dom.

  Saznaj više

  photo

  Sofisticirana estetika u srcu Vračara

  U predivnom ambijentu Lamartonove ulice na Vračaru, u okviru novog stambenog objekta nalazi se nesvakidašnji porodični stan koji na sofisticiran način redefiniše klasičnu estetiku luksuza.

  Saznaj više

  photo

  Urbana bajka XXI veka u srcu Beograda

  Otvaramo vam vrata porodičnog stana koji već na prvi pogled oduzima dah zahvaljujući prefinjenom dizajnu svakog detalja i savršenom spoju umetnosti i funkcionalnosti.

  Saznaj više

  photo

  Unikatna fasada "Neistorijske gradske kuće" u Njujorku

  Cigla je neizostavan deo arhitekture istorijskog dela Njujorka – Tribeke, gde su arhitekti biroa System Architects kreirali reljefnu fasadu od cigle na renoviranoj zgradi za porodicu od četvoro. Unikatan dizajn spojio je digitalnu tehnologiju i lokalnu tradiciju, i kreirao novu vrstu urbanog porodičnog doma.

  Saznaj više