PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Loft kao umetnička instalacija

  • Objavljeno:
  • 11.7.2014

Arhitektonsi biro UXUS dizajnirao je privatnu rezidenciju na 250 kvadrata u skladištu fabrike šećera izgrađenom davne 1763.godine u Amsterdamu. Danas se zgrada smeštena pored jednog od romantičnih kanala ovog grada nalazi pod zaštitom države.

 

Neverovatno ali istinito. Prostor zgrade u kojoj je smešten loft koji izgleda kao umetnička instalacija do danas je ostao nepromenjen. Dvesta pedeset godina kao da mu nisu naudile. Čovek se zapita od kakvog su materijala nekada ljudi gradili kuće kada one i danas izgledaju kao tek izgrađene.

 

Jedan od odgovora mogao bi biti da se drvo, od koga su tada uglavnom građene kuće, sušilo, ne decenijama, već vekovima o čemu svedoči i urezana „zabelešku“ na jednoj gredi u staroj patiskoj kući: sečena 1605. godine, upotrebljena za gradnju 150 godina kasnije. Izgleda da je takav slučaj bio i sa ovim amsterdamskim skladištem.

 

Lepota koja traje 250 godina

 

Zbog ovakve prošlosti zgrade, vlasnici su želeli da prostor ostane čist i da intervencije budu minimalne kako bi se lepota starog drveta iskazala u punom sjaju. U skladu s njihovim željama, arhitekti UXUS-a istakli su drvenu konstrukciju dodavši joj zavese. One deluju kao zanimljivi zidovi i daju prostoru lelujav izgled. Zahvaljujući ovim zavesama, koje se mogu sklanjati i navlaćiti po želji, ceo prostor izgleda kao pokretna izložba.

 

Ulazni hodnik, potpuno otvoren prema stanu, oivičen moćnim drvenim stubovima i gredama na tavanici,  izgleda kao špalir i lako se može osetiti gotska atmosfera. Drveni parket postavljen je dužom stranom stana. Drapirane zavese u neutralnoj boji peska dele određene prostore.

 

Zidovi su od cigle, očišćene i premazane hladnom belom bojom kako bi se bolje uklopile s drvetom. Samo mali delovi zidova ofarbani su svetloplavom bojom kako bi se istaklai umetnički komadi.

 

 

Laboratorija ludog naučnika

 

Vlasnici su godinama prikupljali stari nameštaj pažljivo ga birajući svuda po svetu. Pojedni komadi su doterani kako bi odgovarali celokupnom stilu lofta, a neke od njih nabavili su dizajneri. Bifei i regali, noćni stočići i kraljevski krevet, ali i gotovo svaki drugi komad nameštaja ima svoj karakter i priču o istoriji i svom statusu.

 

Tu su i dve čuvene Ims stolice, modeli od iverice iz 1946. godine, „najčuvenije stolice XX veka“. Umetnička dela ponekad zbunjuju posetioce: punjene životnje kao što su vilin konjic, ptice, magarac, rogovi jelena, lobanje svih veličina i vrsta.

 

Kupatilo je presvučeno svetlosivim mermerom, vodovodne cevi obojene su sjajnom antraks bojom. Na kupatilu nema vrata - samo zavesa. Na zidu kupatila punjena ptica s krunom na glavi (obraite pažnju na slavine: levo-roze, desno-plave) stoji na lobanji na zlatnom tronu.

 

 

Moderni detalji

 

Osvetljenje je vrlo značajno i sasvim moderno. Iznad kreveta nalazi se luster „Sputnjik“ , omaž prvom satelitu koji je Rusija 1959. godine lansirala u semir. To je reminiscencja na „Atomium“, metalnu sferu izgrađenu 1957. godine za Svetsku izložbu u Briselu.

 

“Renoviranje i redizajn lofta bio je kreativan, svojstven nama, s druge strane, ironičan, poetičan i romantičan. U ovom prostoru ima toliko ljubavi prema individualnim komadima nameštaja koji izgledaju ekstremno i zastrašujuće,  a opet je lepo živeti u njemu“, tvrde vlasnici. 

 

 

Foto: Arhiva Kuća stil