PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Kako urediti dečiju sobu u 10 koraka sa malo novca

  • Objavljeno:
  • 11.4.2014

Uređenje dečije sobe je zahtevan zadatak za svakog roditelja, a  kreativnost,  prostor i novac ključni su faktori koji svakom roditelju predstavljaju najveći izazov.

 

Ipak uređivanje dečije sobe može biti i zabavan projekat koji možete započeti upravo sa vašom decom, a dobar plan i kreativnost mogu uštedeti i vreme i novac.  Sve što vam je za početak potrebno jeste da odaberete temu dečije sobe, da se fokusirate na sve elemente koji će doprineti realizaciji vašeg projekta i da počnete sa radom.

 

Mi vam predlažemo jednostavan plan koji će vas voditi do idealnog rešenja za sobu vašeg deteta.

 

1. Zidovi

 

Zidove dečije sobe u potpunosti možete transformisati sa slojem sveže farbe, a mogućnosti su beskrajne. Dobra ideja jeste da se opredelite za neutralne i pastelne boje koje će se lako uklopiti uz ostali dekor, posteljinu, zavese i nameštaj.  Ako već imate neiskorišćenu boju koja vam se uklapa u osmišljenu temu, dobra ideja je da istaknete jedan sa jarkom bojom zid kao centralni fokus sobe.

 

 

2. Mini galerije

 

Uramite dečije crteže koje ste do sad čuvali po fiokama i na frižideru.  Izlaganje originalnih dela vašeg deteta će dodati lični pečat sobi, a u jedno će biti jedan od najupečatljivijih detalja. Koristite stare ramove koje ćete ofarbati po potrebi ili jednostavno napravite kolaže od svih crteža i uramite ih.  Ove mini galerija mogu predstavljati sve ono u čemu vaše dete uživa.  Uz njihove crteže, možete uramiti značajne fotografije, slike iz njihovih omiljenih knjiga, kalendare sa značajnim datumima, mape ili prevozne karte sa putovanja.

 

 

3. Nalepnice

 

Velike zidne nalepnice su vrlo ekonomične. One mogu da osveže zid i da mu donesu svežinu.  Ove nalepnice se lako uklanjaju sa zidova i neće vam oštetiti malter ili fasadu kada ih budete skidali, što ujedno znači da ćete često moći da menjate teme nalepnica i na taj način s vremena na vreme promenite celokupan ambijent u sobi. Ovo je pogodan i jednostavan način da sobu prilagodite uzrastu vašeg deteta.

 

 

4. Slikanje

 

Ako imate vremena i dara za slikanje, sami ili uz pomoć vašeg deteta možete naslikati nešto na zidu. Ova mogućnost će najviše doprineti odabranoj temi, a uglavnom je praktikuju oni koji su nešto smeliji i hrabriji. Ako se odlučite na ovaj potez, preporučljivo je  da koristite boju ili bojice koje se lako uklanjaju.

 

 

5. 3D dekor ili tapete

 

Stare igračke ili značajne ornamente možete okačiti na zid kao trodimenzionalni dekor. Ovo je izuzetno kreativno rešenje, koje zahteva malo više truda, ali će efekat biti fascinantan. Ako ipak niste veđti u tome, možete se poslužiti i “3D tapetama“ koje će takođe proizvesti odličan vizuelni efekat.

 

 

6. Zavese

 

Ako su trenutne zavese u dečijoj sobu monotne i dosadne za vašu novu temu, ne treba nužno kupovati nove. Uvek postoji mogućnost da ih oživite dodavanjem raznih aksesoara poput nakita, traka, rajsveršlusa i ukarsnih dugmadi. Možete i nove zavese da sašijete od vrlo jednostavnog jednobojnog materijala i da dodate ove razne dekoracije.

 

 

7. Posteljina

 

Nova posteljina dramatično menja izgled jedne prostorije, pa je veoma bitno odabrati jake boje koje će pružiti kontrast neutralnim zidovima i ostatku dekora.  Ako se opredelite da šijete posteljinu ostatak materijala svakako iskoristite za mekane podne jastuke ili ukrasne jastučiće za krevet.

 

 

8. Nameštaj

 

Nameštaj u dečijoj sobi mora biti bezbedan i upečatljiv. Izbor nameštaja zato uključuje reorganizaciju, rekonstrukciju, obnovu, zamenu ili kupovinu novog nameštaja.

 

Zamena: Uzmite u obzir sav nameštaj u kući koji bi mogao da se upotrebi u dečijoj sobi.  Kombinovanje raznih delova nameštaja u svrhu kreiranje novog komada je vrlo inovativno i ekonomično.

 

Reorganizacija: Premeštanje nameštaja će dati sobi novi koncept. Uklonite suvišni nameštaj koji guši prostor. Eliminacijom neupotrebljivog ili zastarelog nameštaja ćete postići dojam većeg  i prostranijeg prostora. 

 

Obnova: Farbanjem već postojećeg nameštaja u dečijoj sobi u skladu sa generalnom paletom boja prikladne temi može u potpunosti transformisati izgled sobe i obezbediti joj novo ruho.

 

 

9. Odlaganje stvari

 

Nije neophodno investirati puno novca u skup nameštaj za odlaganje stvari da biste obezbedili adekvatno mesto za sve igračke, knjige i odeću vašeg deteta. Prostor ispod dečijeg krevet je uvek dobro mesto za odlaganje stvari, posebno igračaka.  Možete se poslužiti raznim plastičnim korpama koje ćete dekorisati u skladu sa temom sobe, a možete upotrebiti i plastične kutije za alat koje su idealne za sortiranje sitnih igračaka. Ako imate neupotrebljene drvene ploče, možete sami napraviti kutije za odlaganje, ofarbati ih kako bi bile u tonu sobe.

 

 

10. Dodatni detalji

 

Sakupljanje: Sakupite najznačajnije predmete poput najdražih dečijih igračaka, obuće i suvenira i uklopite ih kao ukrase. Možete pregledati garažu i stare stvari na koje ste zaboravili, jer ćete sigurno naći interesantne predmete koji vam se uklapaju u dekor.

 

 

Pre nego što započnete ovaj kreativni projekat obavezno se posavetujete sa vašim detetom i saslušate njihove ideje. Iako će vam mnoge njihove ideje zvučati neizvodljivo ili preambiciozno za vaš  budžet, budite sigurni da će vam ovih 10 saveta pomoći da im uz male modifikacije izađete u susret i obezbedite kutak iz snova. 

 

Tekst: Sandra Žuvela

Foto: Arhiva / Simpo