PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Kako stvoriti elegantan enterijer uz pomoć sive boje

  • Objavljeno:
  • 10.12.2014

Sa sivom bojom u stanu nije se lako igrati. Treba znati da, ukoliko se ravnomerno ne rasporedi odnos sive i drugih boja, stan može izgledati tmurno, bezlično, deprimirajuće. S druge strane, siva boja prekriva mrlje i nesavršenosti na zidovima, a ako znate i da je upotrebite na pravi način – može udahnuti eleganciju u ceo prostor.

 

Pre svega, treba da izaberete drugu boju koja će u alternaciji sa sivom ukrasiti stan. Pod s parketom već donekle ublažava mirnoću sive boje, ali to nije dovoljno. Na našem primeru možete videti kako se koriste nekoliko nijanski sive: zidovi svetlije i tamnije nijanse, kao i bele i sive šare na jednom od njih.

 

Da biste na pravi način dobili elegantnu notu, dovoljno je dodati kožnu stolicu i šareni tepih koji će razbiti “sivilo” i udahnuti dnevnom boravku eleganciju. Za ovakav izbor boja potrebno je znalački osmisliti osvetljenje jer će ono takođe doprineti oživljavanju tamnih uglova. Pravi primer su tri viseće lampe od bakra u kuhinjskom delu.

 

 

Za dobar ugođaj u stanu u kome dominira siva boja preporučljivo je koristiti nameštaj koji je, recimo, crne boje. Ukoliko se odlučite za ovakvu kombinaciju znajte da odmah treba da dodate još više svetlijih boja. U tom slučaju koristite svetle aksesoare, kao što su svetli ramovi za slike, lampe u jakim bojama, umetničke slike Ili keramika koji u sebi nose raznobojnost.

 

 

 

Spavaća soba u sličnim tonovima može da koristi prostor ispod kreveta u koji će se ubaciti dve fioke, takođe sive boje, za posteljinu na točkićima. Na zidu spavaće sobe postavite ogroman crtež u belo crnim tonovima, kao što je prikazano na fotografiji koja sledi, jer će to oživeti atmosferu u ovom prostoru. Treba imati u vidu da ovde ne idu fotografije sa anđelima i pastoralnim prikazima.

 

 

Na prozore treba okačite svetle zavese. Ovakav izbor daje mogućnost da koristite retro nameštaj, pre svega stolice. Zanimljivo je da i zid na ostavi koja se nalazi unutar otvorenog plana stana, može da da svež dah i umetnički stil samim crtanjem po njemu.

 

 

Toalet može biti u tamno sivoj boji što veoma dobro ide uz bele blokove, armature itd.

 

 

Još nekoliko zgodnih ideja: gde smestiti bicikl? Evo dobrog odgovara na fotografiji koja sledi.

 

 

I mali radni kutak osvežen je belim stolom a pored njega počasno mesto ima čuvena kancelarijska stolica “Aeron”, dizajn Dona Čedvika i Bila Stamfa iz 1994.godine.

 

 

Ovako ukomponovan prostor daće toplinu, individualnost i život vašem stanu. Ako ste ipak više zainteresovani za jarke boje, pogledajte kako smelo koristiti crvenu i žutu u enterijeru ili kako oživeti jednobojni prostor

 

 

Foto: libraryofinspirations.tumblr.com