PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Kako se spajaju život i umetnost u enterijeru

  • Objavljeno:
  • 12.10.2014

Australija, grad Nortkot. Umetnica Karla Flečer i njen suprug muzičar Bret Langsford žive i rade, zajedno s retriverom Đangom, u bivšem skladištu koje su pretvorili u veliki i svetao prostor.

 

Kada su ušli u ovo skladište postavili su nekoliko pregradnih zidova kako bi odvojili prostore za radni kutak, spavaću i muzičku sobu. Ovaj se prostor menja u odnosu na događaje koje bračni par osmišljava, bilo da su to izložbe kada Karla postavlja svoja velika platna, probe benda kada Bret s muzičarima i saradnicima vežba ili večere s prijateljima.

 

 

Na zidovima se vide mnogobrojna Karlina platna koja dodatno osvežavaju ovaj, već sam po sebi, svetao prostor. Oni smatraju da je dom prazno platno koje se može popuniti stvarima koje najviše vole na svetu. U njemu dominiraju slike, instrumenti, knjige… U dnevnoj sobi dominira Karlina slika predimenzioniranog koale, nazvane “Alhemičar”.

 

 

U svojoj umetničkoj kolekciji Karla ima dva autohtona dela od kojih je jedna slika čuvene aboridžanske umetnice Mini Pverle koju je na poklon dobila od oca. „Nikad niste dovoljno stari da počnete da slikate“, tvrdi Karla aludirajući na Mini koja je počela da slika u svojoj osamdesetoj godini i postala naširoko poznata svaremena umetnica – australijska urođenica. Druga slika je delo Dejvida Malangija, takođe poznatog Aboridžanina koji je stvarao na kori drveta.

 

 

Za Breta, talentovanog gitaristu i kompozitora, gitare su njegova deca, a najveća ljubav jesu stare orgulje koje nisu izgubile svoj topli zvuk i na kojoj se nalazi slika Džona Lenona. Nije čudo što je na turneji čuvene muzičke grupe “Fleetwood Mack” u Australiji upravo Bret otvarao njihove koncerte.

 

Iznad trpezarijskog stola vise umetnička dela savremene umetnice i zlatarke Kiste Makri. Na stolu žuta italijanska vaza od keramike a oko njega stolice od kojih je neke sama Karla oplemenila bojom.

 

 

I kuhinja je umetnički obojena. Na zidu Karlin portret australijskog umetnika Entonija Listera, a tu su i stolice Tonet. U spavaćoj sobi “hvatač snova”, i prekrivač sa aboridžaanskim šarama. U kupatilu, umesto zavese, okačen je material japanske umetnice Nani Iro, a tu je i stolica “Duh” dizajnera Filipa Starka. 

 

 

Foto: Eve Wilson / carlafletcher.blogspot.com