PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Proširivanje prostora ogledalima

Kako proširiti prostor pomoću ogledala

  • Objavljeno:
  • 4.3.2014

Ogledalo je oduvek bilo “čaroban” predmet koji je mogao da uveća,  proširi i da prostoru dubinu. Ono je neizostavan predmet u svakom prostoru, a može skoro u potpunosti da izmeni njegovu amosferu.

 

Jedno, dva ili više, na zidu ili pri njegovom dnu, samostojeće u prostoru, malo ručno, kupatilsko... Kombinacije su nepresušne, ali šta činiti sa ogledalima kada je prostor mali, a vi želite da ga povećate?

 

Tada se obično dva ogledala postavljaju jedno naspram drugog, kao u “Sali ogledala” u Versaju, jer će efekat biti isti kao i u tom, možda najlepšem, enterijeru na svetu. Stoga dva ogledala iste velićine treba postaviti na dva suprotna zida, i to na istoj visini.

 

Ogledala na suprotnim zidovima

 

Jedan zid obojite tamnom, drugi svetlom bojom, jer će ogledala tako povećati svetlost u sobi, stvarajući iluziju većeg prostora, pa će i vaša mala soba izgledati mnogo prostranije.

 

Kada stanete ispred ogledala koje se nalazi na zidu tamne boje, videćete sebe u mreži ponovljenih slika u ogledalu koje je na svetlom zidu. Veliko ogledalo možete i jednostavno nasloniti na zid, pod uslovom da nemate malu decu. Ono će obuhvatiti ceo prostor koji će samim tim izgledati kao njegov produžetak.

 

Ogledalo polozeno na zid

 

Dva ogledala u kupatilima koja su skoro uvek mala mogu dati ne samo veći izgled, već i romantičniju i tajnovitiju atmosferu.

 

Ogledala ne bi trebalo postavljati na zid suprotan prozoru ili prozorima. Tačno je da će u tom slučaju osvežiti prostoriju, ali Feng Šui zagovornici upozoravaju da tada dolazi do nepravilno raspoređene energije.

 

Ram ogledala može da bude odlučujući za mali prostor. Treba da bude tanji, svetlih boja i bez mnogo ukrasa kako ogledala ne bi pritiskali prostor. 

 

Faseta takođe ima izuzetno veliku ulogu. Sa svojom kosom površinom, bez obzira da li je veličine jedan, dva ili tri centimetara, ona je upravo onaj detalj koji celokupnom ogledaju daje završni ton, a prostoru savršeno prelamanje svetlosti, odsjaj i dubinu.

 

 

Foto: slate.com / homedecorsystems.com / houzz.com