PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Kako nas je Sims naučio da bolje dekorišemo stan

  • Objavljeno:
  • 1.7.2018

Sims je igrica za koju se može reći da je prvi rijaliti šou na našim prostorima. Generacija rođenih devedesetih potpuno je postala opsednuta ovom igricom, a dobre strane toga su to što smo naučili kako da iskoristimo prostor i dekorišemo stan. Pročitajte šta je ono šta smo naučili iz Simsa, a za početak ćemo vam otkriti jednu tajnu – prvo pravilo uređenja enterijera je da treba da bude zabavno!

 

Ukoliko ste tek u izgradnji svog novog doma, građevinska kompanija koja se bavi realizacijom ovog projekta će želeti da ima detaljne instrukcije, kako bi vam napravili idealan dom. Srećom, tu je Sims kao nepresušan izvor ideja.

 

1. Jedno svetlo u sobi nije dovoljno

 

Minimum koji morate imati, kako bi soba imala atmosferu toplog doma su okrečeni zidovi i sređeno svetlo u sobi. Dok ste mladi student i živite u drugom gradu, imate veoma niske standarde što se tiče opremanja prostora u kom živite, jer je sam prostor veoma skup, ili star i nesređen.

 

Zbog toga, često se desi da godinama živimo u jednoj sobi, koja ima samo jednu sijalicu na plafonu. Lampe su potpuni spas i za sam dekor stana, za stvaranje atmosfere, ali i za vaš vid. Osim toga, one su veoma povoljne, pa nije potrebno da izdvojite velike sume novca, kako bi dobili ono šta vam je potrebno.

 

Količina svetla veoma utiče na raspoloženje i na vašu produktivnost, što je veliki deo svakodnevnih obaveza. Pre nego što dobro osvetlite prostoriju, okrečite je, kako vam zidovi ne bi bili ružni kad se osvetle. Sekundarna svetla su spas.

 

 

2. Velika količina različitih boja u sobi zamara oči

 

Veoma je važno znati kombinovati boje i koristiti primarne, sekundarne i tercijarne boje u prostoriji. Ukoliko napravite kombinaciju duginih boja, proizvešćete nezadovoljstvo i neraspoloženje kod osobe koja se nalazi ovde.

 

Velika količina jarkih boja negativno utiče na raspoloženje, mozak i oči. Ključna informacija koju treba da znate pre unošenja raznobojnosti u vaš ambijent je da ljudski mozak može da procesuira određenu količinu informacija u trenutku, što se odnosi i na boje.

 

Ukoliko gledate u jedno umetničko delo duže od sat vremena, pravi je trenutak da prestanete, jer više nema svrhe. Probajte da dekorišete sobu u Simsu sa raznovrsnim jarkim bojama i videćete da rezultat nije pohvalan.

 

 

3. Svaka soba izgleda bolje sa zavesama i tepihom

 

Tepisi ili prostirke za pod značajno doprinose čitavom prostoru i daju mu identitet i osećaj kao kod kuće. Tepih birajte u skladu sa bojama u prostoriji, ukoliko su to neutralne boje, tepih može biti neke jače boje. Ipak, ukoliko već imate komade od jakih boja, potrebno je da tepih bude neutralan i da spada u dominantu boju u prostoriji.

 

Parket bez tepiha često izgleda ogoljeno i prazno, a soba izgleda hladno. Osim toga, zavese takođe značajno doprinose toplini prostora. Idealno je da one budu nekoliko nijansi tamnije od zidova. Sims nas je definitvno naučio da soba sa tepisima i zavesama izgleda znatno bogatije i udobnije.

 

 

4. Redovno čišćenje i urednost su veoma važni

 

Sims nas je, takođe, naučio da ostavljanje prljavih sudova, pokvarene hrane i smeća nije nimalo atraktivno. Prljavi sudovi veoma loše utiču na raspoloženje, a naravno i na sam izgled prostorije.

 

Čistoća i urednost su veoma važni za prijatan ambijent doma, a to se postiže pravom organizacijom prostora. Potrebno je imati dovoljno prostranu kuhinju, ako ste u mogućnosti, obezbedite sebi mašinu za sudove.

 

Police i mesta za odlaganje su obavezne, jer na taj način sve stvari mogu da se stave na svoje mesto.

 

 

5. Dekorisanje eksterijera nije manje važno

 

S obzirom na to da se velika količina novca potroši na opremanje enterijera, mnogi zaboravljaju eksterijer i pokušavaju da ga završe sa minimumom novca. Ostavite dovoljno novca za pristojnu fasadu, ali i ulazna vrata koja prva treba da požele dobrodošlicu vašim gostima.

 

Ako imate dvorište, pratite instrukcije Simsa, i negujte svoju baštu, uredite prostor oko kuće, postavite klupice i uživajte u toplim letnjim noćima.