PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Kako kreirati zdravu i inspirativnu kućnu atmosferu za dete

  • Objavljeno:
  • 25.8.2015

Mnogo je načina na koje roditelji pokušavaju da stvore inspirativnu i zdravu kućnu atmosferu za svoje dete, kako bi se pravilno razvijalo i postizalo dobre rezultate. Prvo što gotovo svima padne na pamet su "inteligentne igračke" koje razvijaju mentalne sposobnosti, nameštaj sa omiljenim motivima i razna druga "kućna pomagala".

 

I u traganju za onim što će najefikasnije izmamiti osmehe i obezbediti dobro raspoloženje naših mališana često zaboravljamo na stvari koje su zapravo mnogo važnije. A to je zdrava i inspirativna kućna atmosfera u domu, a to pre svega znači dovoljno prirodne svetlosti i svežeg vazduha u toku dana.

 

 


   Svetlosni tunel – inovativno rešenje za prirodno osvetljenje prostorije bez prozora

 

   Pogledajte kako novi svetlosni tunel sprovodi zrake sa krova i dovodi ih u vidu svetlosti do bilo        koje prostorije u vašem domu. 

 


 

Iako najčešće zanemarujemo uticaj loših uslova unutar zatvorenog prostora, najnovija istraživanja pokazala su da loš vazduh u školskim učionicama slabi sposobnost usvajanja novih znanja i rezultate koje deca postižu, ali izaziva i više izostanaka iz škole zbog bolesti i među učenicima i među predavačima.

 

Samo poboljšanjem temperature, ventilacije i  količine prirodne svetlosti unutar učionica, rezultati đaka poboljšavaju se za čak 10 do 15% u odnosu na rad u uobičajenim uslovima, a odsustvo iz škole se smanjuje za desetinu. O značaju povoljne atmosfere u zatvorenom prostoru najbolje govori kratak video koji sledi o eksperimentu koji je sproveden u jednoj školi u Danskoj.

 

 

Pošto je teško uticati na promene uslova u školi, prijatnu atmosferu za igru, učenje i odmor deteta trebalo bi obezbediti bar u dečijoj sobi. Stoga u nastavku otkrivamo kako svom detetu na najbolji način možete olakšati početak nove školske godine. 

 

5 koraka do zdrave i inspirativne atmosfere u dečijoj sobi 

1. Obezbedite kontrolu količine prirodne svetlosti koja ulazi u sobu. To efikasno možete uraditi uz pomoć roletni za potpuno zamračenje, a na tržištu postoje i one koje su dizajnirane specijalno za decu, kao što su roletne iz Disney & VELUX kolekcije snova sa 12 zabavnih i uzbudljivih dezena. Ako se odlučite da svog školarca obradujete upravo na ovaj način, obavezno pogledajte i kako da ugradite unutrašnju roletnu za samo 15 minuta.

 

 

2. Obezbedite pravilno osvetljenje celog prostora, koje je veoma važno za celokupnu atmosferu u sobi jer prirodna, dnevna svetlost reguliše dnevni ritam i daje energiju, a samim tim ima veliki uticaj na svakodnevni život mladih ljudi.

 

Svetlo za čitanje pored kreveta pruža udobnu i opuštajuću atmosferu, svetlo na radnom stolu je neophodno za učenje ili crtanje, a mala noćna lampa pomaže deci usred noći da pronađu toalet. Da biste to uradili na pravi način, pogledajte savete profesionalaca za pravilno osvetljenje dečije sobe, a ako ste još u fazi planiranja sobe obavezno pogledajte kako da izbegnete 5 najčešćih grešaka pri izboru i ugradnji krovnih prozora.  

 

 

3. Obezbedite dovoljnu količinu svežeg vazduha u svakom trenutku. Na tržišti se već nalaze i automatski krovni prozori kao što je VELUX INTEGRA sa 8 inteligentnih programa, koji uz četiri ventilacije od po 15 minuta dnevno hrani mozak ukućana svežim vazduhom tokom celog dana, omogućava dobru unutrašnju klimu i smanjuje rizik od alergija. 

 

 

4. Koristite isključivo proizvode bez štetnih supstanci, a preporučujemo one koji zadovoljavaju Oeko-Tex® Standard 100, čije testiranje materijala prevazilazi postojeće nacionalno zakonodasvstvo za zdravstvenu zaštitu.

 

 

5. Kreirajte pregledno okruženje pomoću nameštaja za odlaganje stvari koji je lako dostupan i uočljiv deci. Neke sjajne ideje možete pronaći u tekstu pod nazivom "Napravite idealan kutak za vaše mališane".

 

 

Foto: VELUX / Kuća stil