PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Kako kombinovati podne podloge sa vrstom zidova

  • Objavljeno:
  • 30.6.2018

Kombinovanje podnih površina sa zidovima je ključno za kućni enterijer, jer su ove površine koje su dominantne u porstoriji. Podne površine mogu biti parketi, laminati, pločice, a u odnosu na njih možete izabrati boju i stil zidova, ali i krupan nameštaj.

 

Saznajte kako idealno kombinovati podne podloge sa vrstom zidova, odnosno, vrsti kuće, da li je u pitanju primorska kuća, planinska, ili stan u gradu.

 

Gradske stambene kuće

 

Parketi i laminati su najčešći izbor za oblaganje podova, kada su u pitanju stanovi i kuće za stanovanje. Parket se odavno koristi kao kvalitetna drvena podloga za oblaganje podova. Postoje različite vrste parkate koji vaš dom mogu učiniti specifičnim i dati mu luksuzan izgled.

 

Gradovi su najzahvalniji za izbor poda, jer je prosečna godišnja temperatura u gradovima najprijatnija, odnosno, retko se mogu javiti ledene zime, i vreli letnji dani, kao na moru. Parket zahteva redovno održavanje, pa ljudi u gradu češće biraju laminat kao podlogu, jer je znatno povoljniji, ali i lakši za održavanje.

 

 

U poslednje vreme i na našem tržištu se pojavljuju veoma kvalitetni laminati, koji su estetski veoma privlačni, a jedan od najkvalitetnijih je swis krono laminat. Laminati se mogu naći u raznim bojama od bele, svetlo sive, do tamno braon boje. Naravno, možete birati i laminate u bojama koje nisu drvene i neutralne, već i u jakim bojama. Kako biste upotpunili prijatnu atmosferu u stanu, parket i laminat su idealni za kombinovanje sa tepisima.

 

Sa svetlim laminatom možete biti mnogo kreativniji kada su u pitanju zidovi, jer neutralna boja na podu dozvoljava kreativnost sa bojama na zidovima. Jedan zid uvek može da bude u drugoj boji, ukoliko je laminat svetliji. Ipak, ukoliko ste izabrali tamniji laminati, potrudite se da tamne tonove razbijete svetlim nijansama zidova.

 

 

Planinske kuće

 

Planinske kuće treba da budu dizajnirane tako da u njima uvek bude toplo, a posebno zimi kada su temperature izrazito niske. Stare planinske kuće su iznutra najčešće bile oblagane drvenim materijalima, poput parketa, jer je drvo omogućavalo dodatnu toplotnu izolaciju.

 

Nove kuće na planinama danas ovaj stil koriste samo pri dekoraciji, jer se izolacija i na planinama uglavnom radi na moderan način, odnosno, uz pomoć stiropora. Danas se dodatna toplota tokom zime obezbeđuje tako što se ispod parketa ili laminata ugrađuje podno grejanje.

 

 

Mnogi ovu dodatnu toplotnu izolaciju ugrađuju u kupatilu i hodniku, ali na planinama se sve češće može naći podno grejanje kroz celu kuću. Autentične planinske kuće najčešće imaju taman laminat ili parket i svetle zidove, koji su dekorisani određenim drvenim elementima.

 

Sa druge strane, postoje i moderne planinske kuće, koje se najčešće drže jednostavnog stila, dok se u starijim hotelima još uvek može naći španski zid sa tamnim drvenim elementima.

 

 

Primorske kuće

 

Za razliku od planinskih kuća, primorske kuće treba da obezbede hlađenje tokom leta, jer je tokom ovih dana na primorju veoma toplo. Najčešći izbor podnih obloga u primorskim kućama su pločice, koje se često nalaze u čitavoj prostoriji.

 

Savete kombinovanja pločica sa zidovima možete primeniti i u drugim vrstama kuća (gradskim, planinskim), samo se oni mogu odnositi na kupatilo i kuhinju.

 

Ukoliko izaberete podne pločice, koje su tamnijih boja, ili šara koje se ističu, poput geometrijskih šara, onda je pravi izbor sa kojim treba da nastavite - neutralan zid. Pri opremanju kupatila neutralan zid, takođe, može biti od pločica, dok ako je u pitanju dnevna soba u primorskoj kući, dobro je ići sa svetlim nijansama pastelno zelene, prljavo bele ili svetle boje peska na zidu.

 

Ukoliko izaberete geometrijske oblike na pločicama na zidovima, onda, podne površine treba da budu neutralne pločice.

 

Pločice su idealne za primorske kuće, jer tokom leta obezbeđuju hlađenje, a i veoma lako se čiste od prljavštine koja se donosi sa plaže, poput peska i sličnih čestica. Neutralne pločice su siguran izbor za uređenje enterijera, ali nisu previše atraktivne. Ukoliko želite da moderno opremite porstor pločicama, koristite pločice koje se ističu geometrijskim dizajnom, a siva boja je jedna od najzhvalnijih za kombinovanje.