PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Kako je ćošak zgrade od 18 kvadrata postao stan

  • Objavljeno:
  • 16.1.2019

Neiskorišćen delić zgrade iz sredine prošlog veka u Buenos Ajresu transformisan je u funkcionalan mali stan zahvaljujući studiju "IR Arquitectura". Šaljivo nazvan "El Camarin", što na španskom znači svlačionica, stan se nalazi u severnom delu argentinske prestonice.

 

Stan zauzima trouglast prostor od svega 18 kvadrata, uz dodatnih sedam kvadrata polukružne terase.

 

 

Ugao zgrade je zaobljen i stoga je unutrašnjost primila neobičan oblik.

 

 

Enterijer je odenut u belu boju i uz obilje prirodne svetlosti čini da prostor deluje prijatno i prozračno uprkos malim dimenzijama.

 

 

 

 

 

Studio "IR Arquitectura" pretvorio je u realnost želju vlasnika da žive u fleksibilnom i dinamičnom stanu. Rušenjem par zidnih elemenata koji su zatvarali prostor, omogućena je veća povezanost i bolje prirodno osvetljenje.

 

 

Unutrašnjost je pažljivo osmišljena, tako da se maksimalno iskoristi dostupan prostor. Centralni elementi mikro stana su plakar i police izrađeni po meri.

 

 

S jedne strane, plakar sadrži čajnu kuhinju i kuhinjske aparate i skriva prolaz ka kupatilu. Iza belih vrata plakara nalaze se frižider i mašina za veš, dok se treća spuštaju i služe kao trpezarijski sto.

 

 

Spavaća soba i radni kutak su izdvojeni i smešteni na izdignutoj platformi iza otvorenih polica. Dozu privatnosti pruža mnoštvo dekorativnih predmeta, knjiga i biljaka.

 

 

Stepenasta platforma formira klupu i sto na donjem delu, a krevet se nalazi iznad.

 

 

Centralni deo stana služi kao dnevna soba i trpezarija. Kada vreme to dozvoljava, široka staklena vrata koja vode na balkon mogu da se sklope i time prostor znatno proširi.

 

 

Balkon je delimično zaklonjen rešetkastim paravanom koji pruža dovoljno privatnosti stanarima, ali istovremeno omogućava prodor prirodne svetlosti i pogled ka ulici.

 

 

 

 

Plan stana

 

 

Foto: Fernando Schapochnik