PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Kako je ćošak zgrade od 18 kvadrata postao stan

 • Objavljeno:
 • 16.1.2019

Neiskorišćen delić zgrade iz sredine prošlog veka u Buenos Ajresu transformisan je u funkcionalan mali stan zahvaljujući studiju "IR Arquitectura". Šaljivo nazvan "El Camarin", što na španskom znači svlačionica, stan se nalazi u severnom delu argentinske prestonice.

 

Stan zauzima trouglast prostor od svega 18 kvadrata, uz dodatnih sedam kvadrata polukružne terase.

 

 

Ugao zgrade je zaobljen i stoga je unutrašnjost primila neobičan oblik.

 

 

Enterijer je odenut u belu boju i uz obilje prirodne svetlosti čini da prostor deluje prijatno i prozračno uprkos malim dimenzijama.

 

 

 

 

 

Studio "IR Arquitectura" pretvorio je u realnost želju vlasnika da žive u fleksibilnom i dinamičnom stanu. Rušenjem par zidnih elemenata koji su zatvarali prostor, omogućena je veća povezanost i bolje prirodno osvetljenje.

 

 

Unutrašnjost je pažljivo osmišljena, tako da se maksimalno iskoristi dostupan prostor. Centralni elementi mikro stana su plakar i police izrađeni po meri.

 

 

S jedne strane, plakar sadrži čajnu kuhinju i kuhinjske aparate i skriva prolaz ka kupatilu. Iza belih vrata plakara nalaze se frižider i mašina za veš, dok se treća spuštaju i služe kao trpezarijski sto.

 

 

Spavaća soba i radni kutak su izdvojeni i smešteni na izdignutoj platformi iza otvorenih polica. Dozu privatnosti pruža mnoštvo dekorativnih predmeta, knjiga i biljaka.

 

 

Stepenasta platforma formira klupu i sto na donjem delu, a krevet se nalazi iznad.

 

 

Centralni deo stana služi kao dnevna soba i trpezarija. Kada vreme to dozvoljava, široka staklena vrata koja vode na balkon mogu da se sklope i time prostor znatno proširi.

 

 

Balkon je delimično zaklonjen rešetkastim paravanom koji pruža dovoljno privatnosti stanarima, ali istovremeno omogućava prodor prirodne svetlosti i pogled ka ulici.

 

 

 

 

Plan stana

 

 

Foto: Fernando Schapochnik

 • POVEZANI ČLANCI

 • photo

  60 kvadrata ispunjenih vedrinom

  Ako bi se utisak o ovom prijatnom stanu u Sankt Peterburgu sveo na nekoliko reči, to bi bile: neformalnost, prozračnost, lakoća, jednostavnost i – obilje svetlosti, toliko dragocene tokom dugih zimskih meseci u "severnoj Veneciji".

  Saznaj više

  photo

  Raskošna kuća za modernu porodicu

  Otvaramo vrata atraktivne kuće nadomak Brisela, vredne 6,74 miliona dolara, koja se prostire na 750 kvadrata. Sa šest spavaćih soba, pet kupatila i odvojenim studiom, dizajnirana je za veliku porodicu koja ceni moderan i atraktivan životni prostor.

  Saznaj više

  photo

  Proglašeni pobednici takmičenja Xella Triumph 2020.

  Ovogodišnje Xella Triumph takmičenje okupilo je kvalitetne, originalne i atraktivne projekte iz svih delova Srbije na kojima su primenjena inovativna arhitektonska rešenja i vrednosti koje Xella tradicionalno neguje, a to su zaštita životne sredine kroz ekološku, energetski efikasnu i održivu gradnju.

  Saznaj više

  photo

  Top trendovi u uređenju enterijera 2021.

  Skladna i opuštajuća atmosfera u domu? Da, svakako! Dom koji pritom podstiče živost i dobro raspoloženje? Još bolje, zar ne? Otkrivamo vam kako da postignete upravo takav efekat pomoću efektnih komada nameštaja jer upravo spoj spokojstva i živosti karakteriše sve trendove u uređenju enterijera koji će obeležiti 2021. godinu.

  Saznaj više

   

  photo

  Sofisticirani luksuz u Alpima

  Privatna planinska vila smeštena u Kurševelu, jednoj od najpoznatijih skijaških destinacija u francuskim Alpima, savršen je prmer diskretnog i nenametljivog luksuza koji u prvi plan stavlja eleganciju, harmoniju i udobnost.

  Saznaj više

  photo

  Hotel urbanog industrijskog dizajna u srcu Beograda

  U neposrednoj blizini Skupštine i Terazija, u samom srcu dešavanja glavnog grada Srbije, nalazi se hotel "7 Rooms" koji svojim modernim dizajnom odražava urbani i dinamičan karakter Beograda.

  Saznaj više

  photo

  Novogodišnji ambijent u tri šarmantna enterijera

  Bilo da volite svedenu i diskretnu dekoraciju ili praznike ne možete da zamislite bez svetlucavih lampica, sigurni smo da ćete pronaći inspiraciju u jednom od ova tri enterijera dekorisana u novogodišnjem duhu.

  Saznaj više

  photo

  Povratak oblih linija

  Sada, više nego ikad ranije, imamo potrebu da kreiramo opuštenu i bezbrižnu atmosferu unutar naših domova. I upravo je to razlog zašto uređenje enterijera nameštajem, tepisima i rasvetom oblih linija doživljava veliki povratak na svetsku dizajn scenu.

  Saznaj više

  photo

  5 inspirativnih planova malih stanova

  Savremeni stanovi malih dimenzija postali su simbol efikasnosti i izvanrednog dizajna – ispunjeni pametnim rešenjima kojima se maksimalno koristi prostor i uređeni na besprekoran način. Pogledajte naše predloge i pronađite inspiraciju za vaš dom.

  Saznaj više

  photo

  Sofisticirana estetika u srcu Vračara

  U predivnom ambijentu Lamartonove ulice na Vračaru, u okviru novog stambenog objekta nalazi se nesvakidašnji porodični stan koji na sofisticiran način redefiniše klasičnu estetiku luksuza.

  Saznaj više