PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Kako izgleda wabi-sabi enterijer

  • Objavljeno:
  • 29.9.2014

Wabi-sabi se može prevesti kao: sirov, nezavršen, ojeden, jednom rečju – nedovršen, namerno ili slučajno. U ovoj priči o prekrasnom loftu u Portlandu on je definitivno nameran.

 

Kada je bila kupljena stara fabrika od 222 kvadrata morala je cela da se preradi. Bilo je potrebno 12 godina da se sruše svi zidovi, uklone propali podovi i suve pregrade kako bi se došlo do originalnog betona, cigle i starih tavaničnih greda. Pod je temeljno očišćen i premazan poliranim betonom. Sve to da bi se tri jedinice s tri spavaće sobe i dva kupatila pretvorile u kohezivan, prostoran dom.

 

 

Zatim se prešlo na doterivanje i kupovanje starog nameštaja u nekoliko portlandskih radnji koje ih prodaju “kako bi dobili više karaktera“, kaže vlasnica. U to ime nabavila je lampe “Cargo“.

 

Kako se loft nalazi na vrhu i uglu zgrade, dobija mnogo svetlosti sa sve četiri strane. Ali, pored toga što su vlasnici želeli više svetla, takođe su želeli i privatnost. Stoga su na nekoliko mesta postavili porozne pregrade – “Varia EcoResin“, 3-Form proizvedene u Kanadi od prirodnog materijala kao što su trava i grančice ugrađene u smolu, koje su prostoru dale izgled prostranosti.

 

 

Wabi-sabi dizajn

 

U trpezariji je prijatelj porodice napravio ne samo drveni sto, već i sve ostale završetke od drveta, kao i rukohvat koji liči na brodski. U jednom od salona, zidovi su napravljeni od drveta iz starog ambara. Iako nisu čuli za japansku tehniku dizajna “wabi sabi“, vlasnici su očigledno išli u tom pravcu. Ključna načela “wabi sabi “uključuju rad zanatlija, uvažavanje nepravilnosti i pronalaženje lepote u zemaljskom nesavršenstvu, ali i kosmičkom redu.

 

Pošto je prostor ranije bio podeljen na tri odvojene jedinice, u loftu su postojale  dve kuhinje. One su pretvorene u radni prostor u kome nema TV prijemnika, ali se tu nalazi iPod koji po potrebi omogućava “izlazak u svet”.

 

 

Spavanje u japanskom stilu

 

Tapete u dnevnoj sobi su, u stvari, kese sa obližnje farme mleka zalepljene na zid običnim tapetarskim lepkom.

Centralno kupatilo je oplemenjeno tradicionalnom japanskom kadom od kedrovine.

 

Vlasnici u svom rodoslovu imaju japanske krvi tako da su želeli da koriste japanski način opuštanja. Zanimljivo je da je tako lavabo nabavljen u jednoj fabrici vune gde se koristio za šišanje ovaca.

 

 

U spavaćim sobama postavljene su pločice u obliku dijamanta koje se takođe “penju” na zid. Kada su čuli da jedna stara vodenica prodaje svoje delove, vlasnici su kupili jednu čvrstu ploču koju su preimenovali u krevet, a na metalne nogare nakačili velike točkove.

 

 

Crveni zidovi kuhinje obojeni s tzv. venecijanskom nijansom koja je samo nekoliko dana od bojenja počela da otpada sa zidova. Naravno, vlasnicima je upravo odgovarao ovakav wabi-sabi izgled.

 

Foto: turbulences-deco.fr