PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Kako do zdrave kuhinje

  • Objavljeno:
  • 29.7.2019

Kada se pomene zdravlje u kuhinji, najčešće pomislimo na hranu koju spremamo, na njeno poreklo i način proizvodnje, eventualno na materijal od kog su napravljeni sudovi koje koristimo. I o tome se sve više piše i zna. A da li ste se ikada zapitali, negde pročitali da li i kako na zdravlje porodice utiče sama kuhinja i način njene izrade?

 

Verujemo da niste budući da se ova tema retko spominje u široj javnosti, iako su neke činjenice među stručnjacima opšte poznate. Stoga ćemo se u ovom tekstu osvrnuti na nekoliko osnovnih aspekata "zdrave" kuhinje i odmah na početku razjasniti da odabir materijala, način izrade kuhinje i njeno opremanje utiču na zdravlje našeg doma.

 

Počnimo od materijalizacije. Poznato je da na ljudsko zdravlje negativno utiču isparenja iz lepkova, boja i drugih supstanci koje se koriste za proizvodnju i obradu univera, medijapana, šper ploče i ostalih materijala prilikom izrada kuhinja i ugradnog nameštaja uopšte. Zbog toga su u mnogim zapadnim zemljama uvedeni standardi koji propisuju dozvoljenu količinu ovih supstanci.

 

Dobra vest za većinu vas, kojima je odabir nove kuhinje izazovan zahtev i bez pitanja kako da ona bude zdrava, da u Srbiji postoje i renomirani proizvođači koji imaju proizvode u skladu sa pomenutim standardima. Gorenje je jedan od njih i njihove Gorenje plus kuhinje izrađene su od materijala nemačkog porekla, poseduju 12 sertifikata o standardima kvaliteta, i imaju niže procente štetnih jedinjenja od dozvoljenih u Nemačkoj.

 

 

I vi slobodno možete pitati proizvođača koje sertifikate o standardima kvaliteta poseduju, a uvidom u njih treba obratiti pažnju na dve ključne reči – formaldehid i VOC jedinjenja. Od njihovog nivoa u kompozitima (univeru ili medijapanu) ili materijalima koji se koriste za njihovu izradu (boje, lakovi, lepkovi) zavisi i količina štetnog uticaja. Kako biste štetnu emisiju ovih jedinjenja sveli na minimum, opredelite se za materijale sa količinama manjim od propisanih.

 

Pored odabira materijala, podjednako je važan i način finalne obrade materijala

 

Čak i ako niste čuli za kant traku, bez sumnje ste je videli na nameštaju. Kant traka se nanosi na ivice materijala, tako da materijali kao što su univer ili medijapan ne budu vidljivi. Kantovanje nema samo estetski značaj, već i štiti ukućane od dodirivanja pločastog materijala, a zaustavlja i isparavanja. Zato je preporuka da proverite da li je urađeno kantovanje čak i skrivenih ivica koje su okrenute ka zidu ili ka drugim elementima. Za vas kojima je suvišno da se bavite ovim istraživačkim podvigom biće korisna informacija da su svi elementi Gorenje plus kuhinja u potpunosti fabrički zatvoreni sa svih strana, tako da se spreče bilo kakve emisije štetnih jedinjenja.

 

Nakon što ste pravilno odabrali materijale i obezbedili njihovu potpunu obradu, možete razmišljati i o opremanju kuhinje

 

Ne možemo sprečiti da se kuhinjski elementi zagrevaju i dolaze u dodir sa vlagom, ali pravilnom izvedbom kuhinje možemo sprečiti nastanak buđi u njima i tako zaštiti svoju hranu. Potrebno je da i u vašim ormarićima bude omogućeno strujanje i cirkulacija vazduha, što se postiže pravilnom konstrukcijom kuhinje u kojoj elementi "dišu", te nisu čvrsto pribijeni uza zid ili jedni za druge. Gorenje plus kuhinje imaju elemente kojima se osigurava odmicanje frontova i korpusa, kao i leđa ormarića od zidova, čime se omogućava strujanje vazduha i zdravija klima u kuhinji i njenim ormarićima, te ukoliko se opredelite za njih lišeni ste razmišljanja i o ovom pitanju.

 

 

U lepoj i zdravoj kuhinji po svojoj meri, možete se mirno posvetiti pripremi zdrave hrane i uživati u boravku i druženju u jednoj od najvažnijih prostorija svakog doma. A dugotrajnu i kvalitetnu kuhinju lako ćete osvežiti i izmeniti prema novim trendovima uz minimalna ulaganja, a uz očuvanje resursa i životne sredine.

 

Za one kojima životna deviza nije sami svoji majstori, a žele zdravu kuhinju baš po njihovoj meri i modernog dizajna, preporuka je da se obrate renomiranim proizvođačima. Kvalitetni materijali, pravilna obrada i dizajn nije sve što ćete dobiti odabirom Gorenje kuhinje. Pored opcije plaćanja putem beskamatnog kredita do 36 meseci, kupovinom Gorenje kuhinje dobijate i besplatno projektovanje, merenje i savetovanje stručnih konsultanata. Uz besplatnu dostavu i montažu put do zdrave kuhinje po vašoj meri nikada nije bio povoljniji.

 

Saznajte više u najbližem Gorenje Studiju ili na linku Gorenje kuhinje.

 

Autor: Milena Zindović, d.i.a, M.Arch.

Foto: Gorenje