PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Kako dizajnirati mali stan

  • Objavljeno:
  • 1.6.2014

Stan veličine 22 kvadrata u varšavskoj prigradskoj ulici postao je dom mladoj poljskoj porodici. Arhitekte Margaret Kžižanovska i Grigorij Valiguža iz studija "Utopia" uspešno su od malog prostora stvorili funkcionalan i udoban stan.

 

Promišljenim koršćenjem svakog kvadratnog metra i srećne okolnosti da se nalazi u zgradi podignutoj sredinom prošlog veka s visokom tavanicom, uspeli su da ostvare otvoren i nepretenciozan enterijer. Bela, plava i siva boja samo su dodale šik dizajnerskoj ideji.

 

Podizanjem mezanina sa udobnim prostorom za spavanje i dresingom u okviru velike kocke rasterećen je skučeni prostor. Blok na kome je postavljen veliki krevet dobro je osmišljen gaderober u koji se može ući s dve strane dok je jedna rezervisana za fioke.

 

Stepenice u stanu su ujedno i fioke tako da za skladištenje stvari uprkos malom prostoru ne predstavlja problema.

Kuhinja od svetlog drveta oplemenjena je crnim  detaljima, a do viših elemenata dolazi se uz pomoć visokih merdevina koje se kače na klizače. Kada se jednom završe gastronomske igrarije, preko sudopere i štednjaka spušta se ploča od iverice koja na zidu iznad nje otkriva zanimljiv dizajnerski deetalj - plan grada.

 

Na postraničnoj strani kuhinjskih elemenata postavljeno je veliko ogledalo koje spavaćem delu daje (lažnu) širinu i prostranost.

 

U donjem delu ostalo je dovoljno prostora da se smesti izuzetno stilizovana sofa plave boje i sto koji je „vertikalno fleksibilan“ u odnosu na njegovu funkciju trpezarijskog stola, kao i stočića dnevnog boravka.

 

Pri samom ulazu postavljena je vertikalna drvena ploča sastavljena od razvučenih elastičnih žica koje mogu da drže predmete koje stanari „lepe“ kako bi smirili mali prstor izbegavajući razbacivanje tekućih predmeta po stanu.

 

Dobro je što ovako mali stan ima veliki francuski prozor od poda do tavanice tako da je ceo osvetljen, izuzimajući kupatilo. Zaista je zanimljivo videti kako od malog prostora arhitekti i dizajneri mogu da naprave praktično, prijatno i za oko lepo mesto za stanovanje.

 

Foto: utopia.pl