PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Kako da slabe tačke potkrovlja pretvorite u prednosti

  • Objavljeno:
  • 8.9.2016

Potkrovlje je idealno za one koji vole netipičan stambeni, radni ili dodatni prostor. Urediti ga ponekad nije lako, ali ako izbegnete najčešće greške može da postane vrlo funkcionalno i atraktivno mesto za život.

 

Stoga vam u nastavku otkrivamo 7 najčešćih grešaka koje se javljanju u praksi prilikom uređenja potkrovlja, a dugoročno otežavaju život ili boravak u istom čine neprijatnim.

 

 

1. Loša ugradnja prozora

 

  Loša ugradnja prozora česta je greška koja dovodi do toga da  vam voda curi i prokišnjava         oko krovnog prozora. Zato je veoma važno da ugradnja krovnih prozora bude izvedena od         strane stručnih i obučenih majstora koji će vam za tu ugradnju dati garanciju. Kada još u             ugradnju svog krovnog prozora dodate termo i hidroizolacioni set i produžite garanciju                 krovnog prozora na 10 godina, vaša strepnja da će doći do curenja ili prokišnjavanja neće         imati nikakavog osnova. Možete uživati potpuno sigurni i bezbedni u svom suvom potkrovlju.

 

 

 

 

2. Zanemarivanje dodatne izolacije

 

  Iako toga najčešće nismo svesni, zanemarivanje izolacije dugoročno gledano predstavlja           veliki udarac na kućni budžet. Zato nam je potrebna i dodatna termo izolacija, jer zime umeju     da budu izuzetno hladne i vetrovite, a u potkrovlju se to najcešće oseti. Stoga se preporučuju     prozori novije generacije iz katergorije VELUX Standard Plus jer imaju ugrađ­eni inovativni         ThermoTechnology® izolacioni sistem koji pretvara krovni prozor u dodatno moćni štit protiv       vetra i hladnog vazduha, što vašem prozoru daje veću energetsku efikasnost i uštedu na             računima za grejanje.

 

 

3. Nezaštićeni prozori

 

  Potkrovlja važe za izuzetno topla mesta leti, jer se toplota prvo skuplja u najvišim delovima         stambenog prostora, ali ujedno u potkrovljima najcešce dolazi do isijavanja toplotne energije     od stakla sa krovnih prozora koji se tokom sunčanih dana ugreju. VELUX ima odlično rešenje   za ovaj izazov, a to je spoljna tenda MHL. Ona se jednostavno montira sa spoljašnje strane       krovnog prozora i sprečava zagrevanje stakla, obezbe­ujući pritom prolazak svetlosti u                 potkrovlje kao i neometan pogled na okruženje.

 

 

 

 

4. Nepristupačni delovi koji otežavaju čišćenje

 

  Česta primedba i nedoumica vezana za krovne prozore jeste kako ih održavati, tj. kako oprati     staklene površine i kako je to izvodljivo? VELUX krovni prozori imaju mogućnost da se                 zarotiraju za 180 stepeni, zakoče i pričvrste tako da jednostavno, sigurno i bezbedno možete     temeljno oprati spoljašnju staklenu površinu svog krovnog prozora koristeći obe ruke.

 

  

 

 

 

5. Loša cirkulacija svežeg vazduha

 

  Nedostatak svežeg vazduha vrlo je čest problem u potkrovljima, posebno tokom vremenskih     nepogoda ili dužih kišnih perioda jer najčešće moramo da zatvorimo prozore, što unutrašnjost   čini zagušljivom. Znate li da VELUX krovni prozori  provetravaju  vaše potkrovlje čak i kada su   zatvoreni jer integrisana ventilacija obezbe­đuje da svež vazduh ulazi u vaše potkrovlje, samo   jednim potezom ručice ili pritiskom na ventilacioni preklop. Na ovaj način zagarantovan je           svež vazduh nezavisno od vremenskih uslova.

 

 

 

 

6. Nedovoljna bezbednost tokom vremenskih neprilika

 

  Staklena površina krovnog prozora je najizloženija spoljašnjim uticajima, kao što su nevreme   i grad, te zato je veoma važno da ona bude na prvom mestu sigurna od udaraca radi                   bezbednosti stanara potkrovlja. Svi krovni prozori novijih generacija imaju spoljašnje                 kaljeno staklo koje obezbeđ­uje odličnu otpornost na udarce (testirano je padom metalne             kugle sa velike visine) i garanciju za besplatnu zamenu ukoliko do loma stakla dođ­e. Takođ­e     unutrašnje staklo je laminirano, pa ukloliko do loma dođ­e udarcem s unutrašnje strane neće     se raspršiti na komadiće i rasuti. Obezbe­đuje sigurnost vama i vašoj porodici.

 

 

7. Izgubljen prostor ispod kosina

 

  Često potkrovlja imaju kosine koje mnogi smatraju "izgubljenim" prostorom. Me­đutim, kada         postavite krovni prozor sa središnjim vešanjem, a gornjim upravljanjem (s ručicom s gornje         strane) otvara se mogucnost da ispod krovnog prozora postavite nameštaj, bilo radni sto,           fotelju, sofu ili čak krevet, razne ormariće za odlaganje stvari, a da to ne utiče na mogućnost       otvaranja i zatvaranja prozora. Da biste maksimalno iskoristili svaki centimetar obavezno           pogledajte kako odabrati odgovarajući tip prozora i visinu ugradnje u pet koraka.

 

 

 

Dodatne savete i inspiraciju za uređenje potkrovlja možete pronaći na stranici ŽIVOT U POTKROVLJU

 

 

 

LETNJA AKCIJA VELUX DISTRIBUTERA

POGLEDAJTE AKTUELNE PROMOCIJE

         Klikom na baner iznad odlazite direktno na stranicu: AKCIJA VELUX DISTRIBUTERA

 

Foto: VELUX