PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Kako da kreirate modernu i funkcionalnu kuhinju

  • Objavljeno:
  • 22.12.2020

Ne kaže se bez razloga da je kuhinja srce doma. To je prostorija u kojoj se provodi dosta vremena – u njoj se priprema hrana, obeduje, ali i okuplja cela porodica. Zato je njenom uređenju potrebno pokloniti posebnu pažnju, kako  bi bila funkcionalna i prijatna za celu porodicu.

 

Pre planiranja i kupovine nameštaja i aparata, o njenoj primarnoj funkciji. Ukoliko će vam kuhinja biti mesto za pripremu hrane, nameštaj u njoj mora biti praktičan, a njegov dizajn usmeren ka radno-tehničkim zahtevima. Šporet, sudopera, frižider i ostali uređaji moraju biti poređani tako da se sve postiže brzo i bez zastoja. Tek kada odredite raspored radnih elemenata, videćete koliko vam je prostora preostalo za mesto za sedenje i druge detalje.

 

 

Ukoliko želite da spojite kuhinju sa trpezarijom i pretvorite je u prostor za rad i razgovor, onda treba da u jednu celinu povežete zahteve radnog mesta sa zahtevima zajedničkog života. U tom slučaju, onaj koji sprema hranu nije odvojen od ostalih članova domaćinstva, već može da kuva i istovremeno nadgleda decu ili ćaska sa prijateljima.

 

 

Ove kuhinje podeljene su na dva funkcionalna dela: za kuvanje i komunikaciju. Te dve celine mogu biti međusobno odvojene pomoću šanka, efektne zavese ili ugaone garniture. Takođe, mogu da prelaze jedna u drugu, pomoću radne površine koja se potrebi pretvara u deo za sedenje.

 

Najidealnija je otvorena kuhinja koja se nadovezuje na dnevni boravak. Ona nudi najbolju alternativu za uređenje. U nju možete smestiti veliki trpezarijski sto, koji možete koristiti kao radnu površinu.

 

 

Prostor za komunikaciju moguć je i u malim kuhinjama. Nameštaj po meri idealan je male, skučene prostorije. Radne površine koje dosežu do poslednjeg ugla i montažni elementi, koji optimalno iskorišćavaju prostor, imaju svoje prednosti – lako se održavaju i prikrivaju velike uređaje. Takođe, tu su i stolovi i stolice na rasklapanje ili, pak, pokretni sto sa stolicama koje se sklapaju i ređaju jedna na drugu.