PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Kako da iskoristite svaki centimetar svog stana

  • Objavljeno:
  • 20.2.2014

Nije lako arhitektama kada od njih klijenti traže da se u jedan mali prostor smesti sve, pa sve važnija stvar u projektovanju postaje umeće odlaganja „viška“ stvari.

 

Uvek se nađe mesta za dnevni i noćni život, higijenu i gastronomiju, ali gde smestiti one male stvari bez kojih ne možemo, a spisak takvih je po pravilu veliki. Knjige, razne uspomene, kugle sa snegom, lepeze, male srebrne ćase za kikiriki, slike, skije, fotografije, pepeljare, sveće, servis za goste, velike šerpe koje se upotrebljavaju jednom godišnje... O odeći da ne govorimo.

 

Arhitekte biroa ”Jordan Parnass Digital Architecture” (JPDA) iz Bruklina dobili su simpatičan zadatak da Njujorčaaninu Majklu W. garsonjeru koja se nalazi u njujorškom Ist Vilidžu pretvore u - loft. Posle dugih rasprava i razgovora, doneli su odluku da se projekat osloni na na tri ključne odluke, a rezultat je zaista impresivan.

 

Prvi cilj: Osmisliti prostor pogodan za odlaganje stvari

 

Da biste maksimalno iskoristili svaki kvadratni metar, prvo dobro proučite plan vašeg stana ili kuće, raspored prostorija i njihovu površinu.

 

 

Drugi cilj: Organizovati funkcionalne prostore

 

Nakon detaljnog proučavanja skice stana, potrebno je definisati i orgaizovati funkcionalne prostore potrebne svakodnevnom životu tako da sve bude vizuelno čisto i jasno.

 

 

Treći cilj: Stvoriti ozbiljan prostor upotrebom neutralne palete

 

Upotreba boja u enterijeru je izuzetno bitan faktor, a upotreba neutralne palete u malim prostorima uglavnom je najbolje rešenje. Prostor deluje veći nego kada se upotrebe tamne nijanse, a ujedno postaje i ozbiljniji.

 

 

Tako je uz pomoć tri dobra rešenja Majklov mali stančić pretvoren u pravi stan ili kako Majkl voli da kaže – loft. Sledeći poduhvat je stvaranje maksimalno funkcionalnih prostorija i skladištenje “viška” stvari.

 

Kako umeće odlaganja stvari dovesti do savršenstva

 

Zahvaljujući malom prostoru „na prvom spratu“, veličine oko 2,5 x 2,5 kvadrata, dobijena je  spavaća soba s niskim ali dugačkim prozorom, koja je u mnogome Majklu olakšala organizaciju dnevnog i radnog vremena. Uveče se spuštaju rolo žaluzine odvajajući svet sna od dnevne užurbanosti. 

 

 

Da bi se iskoristio svaki centimetar, svaka prilika za  skladištenje je iskorišćena, uključujući i fioke ugrađene u stepenice.

 

 

Dnevni boravak ima dvostruku namenu. Majkl obično radi na nekoliko projekata oslanjajući se na „vizuelnu“ metodu raspoređivanja papira na podu. Zato je sto dizajniran s nekoliko kliznih tableta koje po potrebi može da izvlači i vraća u ležište.

 

 

Krajnji rezultat je vrlo efikasan, fleksibilan, otvoren i vrlo ličan prostor.

 

O kvalitetu tranformacije Majkovog stana najbolje svedoči podatak da je JPDA za adaptaciju ovog stana na Ist Vilidžu osvojio nagradu Američkog instituta za arhitekturu (American Institute of Architects) za male projekte, koja se dodeljuje za izvrsnost u dizajnu, inovacije i tehnička unapređenja tokom procesa projektovanja.

 

 

Foto: Frank Oudeman, Sean Karns