PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Kad garaža postane prefinjeni stan

  • Objavljeno:
  • 11.8.2014

Italijanska arhitekta Tereza Sape izvela je sjajan poduhvat i od zapuštene garaže u francuskom gradu Bordou stvorila prefinjen životni prostor. Postojeću zgradu podelila je na dve glavne zone koje predstavljaju javan i privatan prostor. Javni je osmislila u skladu sa željom porodice koja voli da okuplja goste i čine ga kuhinja, vinski podrum i gostinska soba.

Enterijer obiluje unikatnim detaljima. Jedan od njih je natpis ogromnim slovima preko kuhinjskih elemenata „Lažnost slika“, što je naziv slike Rene Magrita. Ovaj natpis oživljava uobičajenu i jednoličnu belinu kuhinje.

 

U privatnom delu sve je prilagođeno uživanju vlasnika i njihovom opuštanju u miru i tišini. U ogromnom prostoru za rekreaciju i odmor, pored stepeništa koje vodi do dvorišta, smeštene su knjige u specijalno pravljenim policama.

Unutrašnjost bivše garaže krije čak i bazen, a prostor u kome se nalazi povezuje teretanu i kupatilo. Malo dalje je garderober, kroz koji se stiže do glavne spavaće sobe. Neuobičajen raspored prostorija zapravo je vrlo praktičan i pruža vlasnicima potpuni komfor.

 

U vinskom podrumu arhitekta je zamenila uobičajene police za flaše okruglim otvorima različitih prečnika, kako bi razbila jednostranost površine. Kružni otvori se nastavljaju na tavanici gde postaju mesta za osvetljenje.

 

Kupatilo krasi polirani beton i linerani odvod, a osvetljeno je niskim zidnim svetlom. Tuš najnovije tehnologije sa takozvanom kišnom i ručnom ručicom, daju mu industrijski izgled.

 

Na gornjem nivou smešten je rekreativni prostor sa stolom za ping pong, odakle se vidi unutrašnje dvorište. Njegov zid i tavanične roletne su u jarko crvenoj boji jer podstiču sportski duh.

 

I šta bi preobraćena garaža bila – bez garaže? Završni detalji uređenja ovog prostora dodati su na garaži. Poigravanje crnom i belom bojom na zidovima upućuje na umetničku crtu vlasnika koji je tom idejom zainteresovao mnoge. Time je ovaj neuobičajeni prostor zaokružen ipredstavljajući savršen životni prostor. Garaže su deo svakodnevnog života i prostora i zašto ih ne bi dizajnirali po svojoj želji tako da nam one, kao i svi prostori u kojima živimo, budu privlačni?

 

 

Foto: interiordesignlovers.com