PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Ideje za uređenje kupatila

  • Objavljeno:
  • 3.12.2013

Uređenje kupatila ne mora da bude veliki izdatak. Sa malo kreativnih ideja svako kupatilo može da dobije nov zanimljiv izgled i bude vizuelno veće.

 

Najjednostavniji način da preuredite staro i neatraktivno kupatilo je da obojite pločice. U specijalizovanim radnjama možete kupiti usklađene sistemske komponente, koje se sastoje od podloge i laka za pločice. Pre farbanja obavezno temeljno očistite pločice. Lak nije postojan na silikonu, zato nožem izgrebite fuge oko ivica popločane površine, a posle toga ih obradite sredstvom za skidanje silikona.

 

Pre početka radova, oblepite okolne površine, a masu za podlogu izmešajte prema uputstvu proizvođača. Četkicom pređite preko ivica i čoškova, a zatim pločice grundirajte sunđerastim valjkom. Lak se nanosi u dva sloja – najpre dijalonalno, vodoravnim i uspravnim pokretima. Drugi sloj laka se nanosi 12 sati kasnije i to na isti način. Posle lakiranja, fuge se ponovo zaptivaju.

 

Stara kupatila uglavnom su popločana od poda do plafona. Tu sterilnost “keramičkog odeljenja”, koja ometa želju za relaksacijom, možete razbiti sobnim biljkama. Većina njih ne uspeva u kupatilu, jer im para oslobođena pri tuširanju ili kupanju daje dodatnu vlagu. Takođe, prostorija mora da bude osvetljena. Ukoliko to nije slučaj sa vašim kupatilom, isti efekat možete postići i veštačkim cvećem.

 

Svetle boje na podovima i zidovima vizuelno će učiniti kupatilo većim, a zanimljivi detalji jarkih boja prostranim. Zato bi pribor, peškiri i ostali predmeti u kupatilu trebalo da budu jarkih boja.

 

 

Ogledala na suprotnim stranama zidova, postavljenim tako da mogu da se reflektuju jedno u drugo, učiniće kupatilo prostranijim. Staklo daje iluziju većeg prostora pa, ako je moguće, promenite prozore i obavezno postavite veća okna.


Veštačko osvetljenje usmerite na određena mesta u kupatilu i na taj način stvorite vizuelno zanimljiv prostor. Fluorescentna svetla čine da tavanica izgleda niže. Iako omogućavaju dobro osvetljenje ne preporučuje se preterano korišćenje ovog tipa osvetljenja u kupatilu, jer može brzo da zagreje mali prostor.

 

Sve nepotrebne stvari izbacite iz malih kupatila. Iskoristite ćoškove za ugradnju visećih stalaža i polica na zidovima u kojima možete da držite kozmetiku. Iako kupatilo mora da uvek bude uredno i čisto, to ne znači da sve stvari morate da sakrijete u ormarić. Pažljivo izabrani detalji, poput parfema na staklenoj polici, deluju veoma efektno.

Konstrukcije sečene po meri često su jeftinije od nameštaja kupljenog u salonu. Na njih možete postaviti staklene pločice, koje će niše u kupatilu učiniti atraktivnijim. Uz male detalje i nameštaj, kupatilo brzo gubi karakter mokre ćelije.

 

Na kraju, podstaknite svoja čula, jer ćete se tako bolje opustiti. Mala lampa, eterična ulja, mirišljavi štapići i sveće pružiće vam aromatično zadovoljstvo. Sličan učinak omogućiće vam i muzika. Zato tokom kupanja upalite radio ili u krajnjem slučaju pustite muziku sa mobilnog telefona, osećaćete se prijatnije.