PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Idealne boje za kuhinju

  • Objavljeno:
  • 3.12.2013

Boje treba da kuhinju učine toplim, udobnim mestom u kojem se priprema hrana i okupljaju svi članovi domaćinstva. Pravilnim izborom nijansi možete proizvesti kohezivan efekat kojim će čak i kreativni nered izgledati kao deo enterijera ili, pak, učiniti da kuhinja izgleda čistije, ističe Latris Ejsmen, izvršna direktorka Instituta Panton kolors.
 

Dizajneri se slažu da su boje zemlje i neutralni tonovi najbolji izbor za kuhinju.  One mogu učiniti kuhinju modernijom i u potpunosti joj promeniti izgled. S druge strane, plava, zelena i ljubičasta smatraju se bojama koje nisu pogodne za kuhinju. One usporavaju metabolizam, smanjuju apetit, a u nekim slučajevima i obuzdavaju želju za hranom.
 

Šporet ne mora da bude jedina stvar koja u kuhinji emituje toplotu. Topli tonovi takođe proizvode prijatan ambijent, a kuhinju čine centralnom prostorijom u domu. Sve nijanse crvene, žute i boje kajsije pospešuju apetit, tvrdi Latis Ejsmen. Uparene sa različitim tonovima, ove boje će oživeti prostor i na najjednostavniji način reflektovati stil vašeg načina života.

Primera radi, žuta boja bila je popularna u viktorijanskoj eri. Ukoliko je pomešate sa braon tonovima i drvenim nameštajem u kuhinju ćete uneti duh prošlih vremena. Crvena pospešuje metabolizam, ubrzava disanje, pojačava apetit i povišava krvni pritisak. Ipak, treba je dozirati u određenim količinama, a najpogodnija je za detalje.


Jarki tonovi u kuhinji se ugavnom koriste za detalje ili ukoliko želite da oživite određeni deo nje. Zato je najbolje da njima okrečite jedan zid i kuhinji date upečatljiv izgled. Najbolji efekat dobićete ako boje poput tirkizne, kane i narandžaste nanasete na jedan zid, a ostale okrečite svetlijom nijansom izabranog tona. Takođe, možete i da sve zidove prefarbate jednom bojom, koju ćete duž ivica uokviriti njihovom tamnijom nijansom.
 

U specijalizovanim prodavnicama možete pronaći i nove nijanse disperzivnih boja. Mitično žuta, boja dinje, zelenog limuna, pistaćija ili čokolade sada su dostupne i u našoj zemlji. Mnoge od njih nastale su kao dodatni element buđenja čula tokom spremanja jela. One će vas inspirisati pri kuvanju, ali i probuditi vam apetit.
 

Ukoliko nijedna od ovih boja ne odgovara vašem senzibilitetu, a želite efektnu kuhinju, upotrebite neuobičajene kombinacije. Primera radi, možete ugraditi pink pločice, a zidove okrečiti u srebrnu boju. Takođe se možte pozabaviti teksturom zidova ili, pak, izlepiti tapete zanimljivog dekora.