PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Feng šui: Soba po meri deteta

  • Objavljeno:
  • 3.12.2013

Dečija soba istovremeno ispunjava funkcije spavaće, ali i sobe za igru, rad i učenje. Zato je treba urediti tako da u njoj danju bude zabavno, a noću mirno. Prema feng šuiju, idealna soba za vaše dete je ona u kojoj će imati dovoljno podsticaja za igru, kreativnost i živahnost, ali i u kojoj će moći kvalitetno i lepo da spava.

 

Dečija soba treba da bude okrenuta ka istoku ili jugoistoku stana ili kuće, gde je ujutru izložena suncu. Međutim, nije loše ni ukoliko je okrenuta zapadu, naročito ako je dete hiperaktivno.

 

Na zid dečije sobe trebalo bi da stoji porodična fotografija koja će, u skladu sa principima feng šuija, suptilno istaknuti autoritativnu ulogu roditelja. Naročito je produktivna kod problematične dece.

 

Krevet bi trebalo postaviti tako da vaše dete, dok na njemu leži, vidi ko ulazi u sobu, ali nikako ne sme da bude u direktnoj liniji sa vratima. Ako imate dvoje dece, a njihova soba je mala, pokušajte da izbegnete kupovinu kreveta na sprat. Na prvi pogled deluje kao pravo rešenje, ali deca rastu i moraju da imaju dovoljno prostora. Gornji krevet vrši pritisak na dete koje spava na donjem, dok prostor između dva dušeka može učiniti da se dete koje spava gore oseća nesigurno.

 

Najbolje je svako dete ima svoju sobu. Ukoliko to nije moguće, postoje razni dekorativni načini da je podelite i deci omogućite osećaj privatnosti. Dečaci treba da zauzmu istočni ili severni deo sobe, a devojčice južni, jugoistočni ili zapadni kutak.

Dete mora da ima prostor za učenjenje. Radni sto, knjige, olovke i lampe pokazju značaj koji se pridaje edukaciji deteta i njegovom kasnijem odnosu prema poslu. Najidealnije mesto za radni sto je severno-istočni ugao u sobi. Na južni zid trebalo bi da budu okačene diplome, nagrade, pohvale i crteže.

Soba ne sme da bude pored kupatila, niti vaše dete treba da vidi kupatilo iz kreveta, jer to donosi zdravstvene probleme. Akvarijumi, slike na kojima je prikazana voda (reka, more, vodopad itd), kao i sam zvuk vode mogu da stvore nezdravo okruženje i dovesti do problema sa respiratornim sistemom. Ovo pravilo je naročito važno ukoliko vaše dete ima astmu.

 

Poput ostalih prostorija i dečija soba treba uvek da bude čista, bez razbacanih igračaka, bojica i ispreturanih ormana. Lom u sobi čini da se vaše dete oseća kao da je pod pritiskom, smanjuje njegovu kreativnost i obuzdava mu maštu. Zato iz sobe treba izbaciti sve nepotrebne stvari, kao i igračke sa kojima se više ne igra. Poklonite ih drugoj deci, biće srećnija, a vi ćete svom detetu osloboditi prostor za nove igre i avanture.

Soba treba da podstiče dete da uči i bude kreativno, zato proverite da li je adekvatno osvetljen njegov radni sto i prostor oko kreveta, kao i da li se prozori dobro zatvaraju. Sobe okrečene u plavo, bez obzira na nijansu, mogu da dete učine depresivnim i stvore previše negativne energije. Vedre boje, poput žute, zelene, purpurne i roze, odličan su izbor. Posebnu pažnju obratite da na zidovima ne budu fotografije na kojima je prikazano nasilje ili, pak, neka opasna životinja, kako bi se dete osećalo sigurnim u sobi.

 

Prirodno drvo je najbolji izbor za pod dečije sobe, jer podupire energiju i lako ga je održavati.