PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Feng šui: Kako da uredite dnevnu sobu

 • Objavljeno:
 • 25.10.2017

Od odabira prostorije do njenog uređenja, ovo su saveti feng šui praktikanata koji će vašoj porodici obezbediti dobru energiju, zdravlje, bogatstvo i sreću.

 

Dnevna soba je važna prostorija doma i njenom uređenju je potrebno posvetiti dodatnu pažnju. Većina porodica provodi dosta vremena u ovoj prostoriji koja služi kao mesto okupljanja, te je potrebno stvoriti odgovarajuću feng šui energiju kako bi se osiguralo zdravlje, bogatstvo i sreća članovima porodice.

 

Vašoj dnevnoj sobi nisu potrebni kineski predmeti, nameštaj ni simboli da bi bila u skladu sa feng šui principima. Ova tehnika odnosi se prvenstveno na formu i raspored koji bude dobru energiju i osećaj, i zato se nemojte ustručavati da prostoriji pružite lični stil i drage detalje.

 

Odabir prostorije

 

Dnevna soba bi trebalo da bude smeštena u delu kuće ili stana sa najmanje dva spoljašnja zida, te izbegavajte prostorije koje se nalaze u unutrašnjosti. To omogućava ga či energija bude sveža i jaka kako bi aktivirala elemente u dnevnoj sobi. Iako na veličinu prostorije često ne možete da utičete, ona ne bi trebalo da bude mala, već dovoljno velika da ugosti celu porodicu i goste i podstakne kruženje energije.

 

 

Osvetljenje i ventilacija

 

Prostorija treba da bude dobro osvetljena prirodnom svetlošću, a lokacija do spoljašnjih zidova će to i obezbediti. Pored prirodnog, važno je i veštačko osvetljenje sa više izvora svetlosti. Kada je reč o lampama, preporučuju se one koje bacaju svetlost ka plafonu.

 

Pored osvetljenja treba voditi računa i o dobroj ventilaciji, tj. ne zaklanjati prozore nameštajem i time sprečavati protok svežeg vazduha. Svežina je jedna od ključnih komponenti koja obezbeđuje vitalnost i zdravlje.

 

Prozori i vrata

 

Prirodno osvetljenje je važno, međutim prostorija ne bi trebalo da ima previše prozora ni vrata koji kreiraju haotičnu struju za či energiju. Više od dvoje vrata nije preporučljivo, kao ni da ona budu postavljena jedna nasuprot drugih jer se na taj način kreira tunel koji izvlači energiju.

 

 

Raspored nameštaja

 

Na protok energije utiče i raspored nameštaja te ne bi trebalo nameštajem blokirati i otežavati kretanje po prostoriji. Glavni komad nameštaja u dnevnoj sobi je sofa koju postavite do zida, baš kao što ni krevet u spavaćoj sobi ne treba da "lebdi" na sred prostorije.

 

Izbegavajte trenutno popularan raspored koji podrazumeva organizovanje sofa i fotelja u centru prostorije bez potpore zida i na taj način ćete sprečiti nestabilnost u raznim sferama života.

 

Kada je reč o stočiću za kafu, birajte ili pravougaoni ili kvadratni oblik stola, za razliku od uobičajene preporuke da nameštaj treba da bude bez oštrih ivica i uglova.

 

Umetnička dela

 

Slike i fotografije koje se nalaze u prostoriji treba da nose prijatne i pozitivne motive i poruke. Nasmejana lica, lepi pejzaži i teme koje zrače optimizmom treba izabrati umesto dela koja izazivaju tugu i nelagodnost, kao što su boj ili nevreme. Ukoliko delo prikazuje stav ili kretanje ljudskog tela ili životinje, ono treba da bude usmereno ka prostoriji.

 

 

Televizor i tehnika

 

Elektronski aparati poput televizora ili računara predstavljaju veoma aktivnu, jang energiju, te ih smestite u zonu koji želite da aktivirate. Na primer, sever koji predstavlja karijeru, ili jug za priznanje ili poštovanje.

 

Reflektivne površine

 

Ogledala i druge reflektivne površine mogu biti zahtevne jer imaju sposobnost da naglase i dobru i lošu energiju u zavisnosti od odraza. Stoga, ukoliko odlučite da držite ogledalo u dnevnoj sobi, izbegavajte da duplirate bilo šta što je negativno u prostoriji, poput krša, i usmerite ga ka pozitivnijim delovima. Ogledalo ne bi trebalo ni da bude direktno okrenuto ka ulaznim vratima u sobu.

 

Kada su ugašeni, televizori i monitori se ponašaju poput ogledala, pa je prema feng šui principima bolje da budu prikriveni.

 

 

Bez nereda

 

U dnevnoj sobi, ali i u svim prostorijama u kojima želite relaksirajuću atmosferu, nered mora biti izbegnut po svaku cenu. Previše stvari i neorganizovanost unose pometnju u tok energije i stvaraju osećaj nelagodnosti.

 

 • POVEZANI ČLANCI

 • photo

  Top trendovi u uređenju enterijera 2021.

  Skladna i opuštajuća atmosfera u domu? Da, svakako! Dom koji pritom podstiče živost i dobro raspoloženje? Još bolje, zar ne? Otkrivamo vam kako da postignete upravo takav efekat pomoću efektnih komada nameštaja jer upravo spoj spokojstva i živosti karakteriše sve trendove u uređenju enterijera koji će obeležiti 2021. godinu.

  Saznaj više

  photo

  Raskošna kuća za modernu porodicu

  Otvaramo vrata atraktivne kuće nadomak Brisela, vredne 6,74 miliona dolara, koja se prostire na 750 kvadrata. Sa šest spavaćih soba, pet kupatila i odvojenim studiom, dizajnirana je za veliku porodicu koja ceni moderan i atraktivan životni prostor.

  Saznaj više

  photo

  Hotel urbanog industrijskog dizajna u srcu Beograda

  U neposrednoj blizini Skupštine i Terazija, u samom srcu dešavanja glavnog grada Srbije, nalazi se hotel "7 Rooms" koji svojim modernim dizajnom odražava urbani i dinamičan karakter Beograda.

  Saznaj više

  photo

  Novogodišnji ambijent u tri šarmantna enterijera

  Bilo da volite svedenu i diskretnu dekoraciju ili praznike ne možete da zamislite bez svetlucavih lampica, sigurni smo da ćete pronaći inspiraciju u jednom od ova tri enterijera dekorisana u novogodišnjem duhu.

  Saznaj više

   

  photo

  Sofisticirani luksuz u Alpima

  Privatna planinska vila smeštena u Kurševelu, jednoj od najpoznatijih skijaških destinacija u francuskim Alpima, savršen je prmer diskretnog i nenametljivog luksuza koji u prvi plan stavlja eleganciju, harmoniju i udobnost.

  Saznaj više

  photo

  5 inspirativnih planova malih stanova

  Savremeni stanovi malih dimenzija postali su simbol efikasnosti i izvanrednog dizajna – ispunjeni pametnim rešenjima kojima se maksimalno koristi prostor i uređeni na besprekoran način. Pogledajte naše predloge i pronađite inspiraciju za vaš dom.

  Saznaj više

  photo

  Povratak oblih linija

  Sada, više nego ikad ranije, imamo potrebu da kreiramo opuštenu i bezbrižnu atmosferu unutar naših domova. I upravo je to razlog zašto uređenje enterijera nameštajem, tepisima i rasvetom oblih linija doživljava veliki povratak na svetsku dizajn scenu.

  Saznaj više

  photo

  Sofisticirana estetika u srcu Vračara

  U predivnom ambijentu Lamartonove ulice na Vračaru, u okviru novog stambenog objekta nalazi se nesvakidašnji porodični stan koji na sofisticiran način redefiniše klasičnu estetiku luksuza.

  Saznaj više

  photo

  Urbana bajka XXI veka u srcu Beograda

  Otvaramo vam vrata porodičnog stana koji već na prvi pogled oduzima dah zahvaljujući prefinjenom dizajnu svakog detalja i savršenom spoju umetnosti i funkcionalnosti.

  Saznaj više

   

  Moj svet: Sofa kao radni sto

  Savremen način života i ubrzani razvoj tehnologija promenio je naš odnos prema slobodnom vremenu. Shodno tome, dizajner Filip Stark kreirao je sofu "Moj svet", koja omogućava ljudima da koriste svoje mobilne uređaje dok odmaraju.

  Saznaj više