PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Feng šui: Kako da uredite dnevnu sobu

  • Objavljeno:
  • 25.10.2017

Od odabira prostorije do njenog uređenja, ovo su saveti feng šui praktikanata koji će vašoj porodici obezbediti dobru energiju, zdravlje, bogatstvo i sreću.

 

Dnevna soba je važna prostorija doma i njenom uređenju je potrebno posvetiti dodatnu pažnju. Većina porodica provodi dosta vremena u ovoj prostoriji koja služi kao mesto okupljanja, te je potrebno stvoriti odgovarajuću feng šui energiju kako bi se osiguralo zdravlje, bogatstvo i sreća članovima porodice.

 

Vašoj dnevnoj sobi nisu potrebni kineski predmeti, nameštaj ni simboli da bi bila u skladu sa feng šui principima. Ova tehnika odnosi se prvenstveno na formu i raspored koji bude dobru energiju i osećaj, i zato se nemojte ustručavati da prostoriji pružite lični stil i drage detalje.

 

Odabir prostorije

 

Dnevna soba bi trebalo da bude smeštena u delu kuće ili stana sa najmanje dva spoljašnja zida, te izbegavajte prostorije koje se nalaze u unutrašnjosti. To omogućava ga či energija bude sveža i jaka kako bi aktivirala elemente u dnevnoj sobi. Iako na veličinu prostorije često ne možete da utičete, ona ne bi trebalo da bude mala, već dovoljno velika da ugosti celu porodicu i goste i podstakne kruženje energije.

 

 

Osvetljenje i ventilacija

 

Prostorija treba da bude dobro osvetljena prirodnom svetlošću, a lokacija do spoljašnjih zidova će to i obezbediti. Pored prirodnog, važno je i veštačko osvetljenje sa više izvora svetlosti. Kada je reč o lampama, preporučuju se one koje bacaju svetlost ka plafonu.

 

Pored osvetljenja treba voditi računa i o dobroj ventilaciji, tj. ne zaklanjati prozore nameštajem i time sprečavati protok svežeg vazduha. Svežina je jedna od ključnih komponenti koja obezbeđuje vitalnost i zdravlje.

 

Prozori i vrata

 

Prirodno osvetljenje je važno, međutim prostorija ne bi trebalo da ima previše prozora ni vrata koji kreiraju haotičnu struju za či energiju. Više od dvoje vrata nije preporučljivo, kao ni da ona budu postavljena jedna nasuprot drugih jer se na taj način kreira tunel koji izvlači energiju.

 

 

Raspored nameštaja

 

Na protok energije utiče i raspored nameštaja te ne bi trebalo nameštajem blokirati i otežavati kretanje po prostoriji. Glavni komad nameštaja u dnevnoj sobi je sofa koju postavite do zida, baš kao što ni krevet u spavaćoj sobi ne treba da "lebdi" na sred prostorije.

 

Izbegavajte trenutno popularan raspored koji podrazumeva organizovanje sofa i fotelja u centru prostorije bez potpore zida i na taj način ćete sprečiti nestabilnost u raznim sferama života.

 

Kada je reč o stočiću za kafu, birajte ili pravougaoni ili kvadratni oblik stola, za razliku od uobičajene preporuke da nameštaj treba da bude bez oštrih ivica i uglova.

 

Umetnička dela

 

Slike i fotografije koje se nalaze u prostoriji treba da nose prijatne i pozitivne motive i poruke. Nasmejana lica, lepi pejzaži i teme koje zrače optimizmom treba izabrati umesto dela koja izazivaju tugu i nelagodnost, kao što su boj ili nevreme. Ukoliko delo prikazuje stav ili kretanje ljudskog tela ili životinje, ono treba da bude usmereno ka prostoriji.

 

 

Televizor i tehnika

 

Elektronski aparati poput televizora ili računara predstavljaju veoma aktivnu, jang energiju, te ih smestite u zonu koji želite da aktivirate. Na primer, sever koji predstavlja karijeru, ili jug za priznanje ili poštovanje.

 

Reflektivne površine

 

Ogledala i druge reflektivne površine mogu biti zahtevne jer imaju sposobnost da naglase i dobru i lošu energiju u zavisnosti od odraza. Stoga, ukoliko odlučite da držite ogledalo u dnevnoj sobi, izbegavajte da duplirate bilo šta što je negativno u prostoriji, poput krša, i usmerite ga ka pozitivnijim delovima. Ogledalo ne bi trebalo ni da bude direktno okrenuto ka ulaznim vratima u sobu.

 

Kada su ugašeni, televizori i monitori se ponašaju poput ogledala, pa je prema feng šui principima bolje da budu prikriveni.

 

 

Bez nereda

 

U dnevnoj sobi, ali i u svim prostorijama u kojima želite relaksirajuću atmosferu, nered mora biti izbegnut po svaku cenu. Previše stvari i neorganizovanost unose pometnju u tok energije i stvaraju osećaj nelagodnosti.