PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Enterijer u stilu konjičkog kluba

  • Objavljeno:
  • 23.2.2015

Grad Velington, poznat kao "konjička država", redak je biser Južne Floride. Za razliku od susednih gradova West Palm Beach i Boca Raton, Velington je miran grad sa skoro vanvremenskom atmosferom. U ovom gradu svakodnevno se mogu videti stanovnici, ali i turisti kako jašu jer je konjički sport ovde tradicija koja se čuva.

 

Stoga je ovaj grad meka za jahače iz celog sveta koji ovde vežbaju i takmiče se. Jedan od njih, čija se ćerka takođe bavi ovim sportom, rešio je da kupi kuću u Velingtonu kako bi ona mogla da vežba na licu mesta. U tome mu je pomogla arhitekta Krista Votervort iz studija "Krista Watterwort Design".

 

Tradicija zajednice u Velingtonu su bele kuće oivičene lakim ogradama ofarbanim belom bojom. Kako spolja – tako i unutra. Blizina mora traži nežne boje, te se vlasnik odlučio da enterijer treba da prati "veliko plavo", odnosno Atlantik. Zato je on uglavnom u beloj boji, baš kao u slučaju belog dragulja Mediterana. Zidovi, tavanice s gredam, najveći deo nameštaja, tepisi, kuhinja, u kupatlu kada od belog mermera, sve je u beloj boji.

 

 

Zato do izražaja dolaze akcentovani komadi kao što su trpezarijske stolice "Wishbone" ikone skandinavskog dizajna Hansa Vegnera iz 1949. godine (za "Carl Hansen & Son“) u oranž boji - kontrast belini kuhinje.

 

 

Pod je od laminata svetle nijanse drveta i dobro se slaže sa šuberom (koji je veza s dnevnim boravkom) operveženim istom nijansom. Ova nijansa se može naći još na jednom mestu, na zidu iznad uzglavlja kreveta jedne od tri spavaće sobe.

 

 

Belina se provlači i u ulaznom holu gde, a zahvaljujući njoj do izražaja dolazi fotografija jednog od trenutno najpoznataijeg fotografa na svetu Seta Reznika. Narvano, u sobi vlasnikove ćerke akcenat je na roze boji. U roditeljskoj spavaćoj sobi ustoličila se čuvena fotelja "Jaje" Arnea Jakobsena.

 

 

Shodno ovakvom pristupu osmišljavanja enterijera, dakle bela boja koja je u skladu s konjičkim gredama, ogradama i belim fasadama, ova kuća s belim enterijerom nazvana je "Konjička rezidencija". Ako ste ljubitelji enterijera u kojima dominira osvežavajuća bela boja, obavezno pogledajte i kako izgleda spektakularna vila u Kejp Taunu.

 

 

Foto: Džesika Glin (Jessica Glynn)