PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Enterijer iz zemlje čuda

  • Objavljeno:
  • 20.11.2014

Kada bacite pogled na fotografije ovog dupleksa u Njujorku može vam se učiniti da ste bar na trenutak odlutali u neku zemlji čuda ili u neki od filmova Volta Diznija, neprevaziđenog filmskog stvaraoca koji je maštu doveo do savršenstva.

 

Ovaj dupleks ima sve obrise pećine: meke, zavojite linije, zaobljene kamene zidove koji će vam izmamiti osmeh! Nalazi se u suterenu, okružen susednim visokim zgardama i na samo jednoj strani ima izlaz. Otuda tolike zavojite linije koje omogućavaju da svetlost kroz jedan jedini stakleni zid-prostor dopre do najdubljeg kutka stana.

 

 

Zanimljivo je da se nalazi u tihom delu Njujorka, Vest Vilidžu, i da se u njega dolazi samo kroz dobro čuvan ulaz. Na gornjem nivou smeštena je spavaća soba sa jednim od tri kamina (koje ne biste očekivali u suterenu), a to je ujedno jedini prostor koji ima čist pogled u dan. Kupatilo je stilizovano u marokanskom maniru.

 

Na drugom kraju ovog prostora smeštene su dva „dodatna spavaća prostora“. Oni nemaju prirodnog svetla, ali imau toalet i mali garderober. Petnaest jako osvetljenih stepenica, koje se pri dnu šire, vode nadole u dnevni boravak, kuhinju, kupatilo i glavni ulaz u dupleks.

 

 

Iz dnevnog boravka vode drvene zavojite stepenice na terasu za koju vlasnici tvrde da je dvorište. Osmišljeno je pomalo u seoskom maniru i njime dominira ogromna „kaubojska kada“. Ograda od trske, drveni stubovi, sto i stolice „seljačkog tipa“, čak je i komšijski zid oslikan koji pleni svojom geometrijskom igrom na radost, ne samo vlasnika, već i okolnih suseda. I sama dvobojna tenda svojom prozračnošću dočarava bajkovitu prirodu. 

 

 

Dvorište je snabdeveno česmom, roštiljem i barom. Hodni deo je prekriven rezanim kamenom ispod koga se nalazi grejanje, kao uostalom i ispod svih podova u dupleksu, tako da vlasnici tvrde da je u njihovom „selu“ sneg – zaboravljena stvar.

 

Inače, u svetu je sve češća pojava da porodice žele upravo veseo i šaren enterijer u svom domu, o čemu svedoče i primeri čarobne kuće u Londonu, dom španskog glumca i režisera Gustava Salmerona ili stan kao umetničko delo na Menhetnu

 

Foto : 6sqft.com