PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Drvo ili poliuretan: Kako da izaberete pravi krovni prozor za vaše potkrovlje?

  • Objavljeno:
  • 28.9.2020

Prirodna svetlost i svež vazduh su od ključnog značaja za život vas i vaših najbližih u potkrovlju. Nikada ne možete imati previše prozora, jer grupa prozora transformiše sobu i spoljašnje okruženje dovodi unutra.

 

Pre odabira pravog prozora, potrebno je prvo da vidite da li želite kompletno renoviranje potkrovlja ili da zamenite stare krovne prozore novim.

 

VELUX krovni prozori se izrađuju u različitim, standardnim dimenzijama. Za pravilno osvetljenje prostora, preporučuje se da staklena površina iznosi najmanje 10% površine poda prostorije. Odgovarajući broj prozora možete dobiti ako veličinu vaše prostorije u m² podelite sa deset.

 

 

Od vas i vaših potreba zavisi da li ćete odabrati Standard krovne prozore sa dvostrukim staklom i Uw 1,3 ili Standard plus modele sa energetski efikasnim trostrukim staklom sa Uw 1,1, izuzetnog kvaliteta.

 

Dolazimo do još jedne mogućnosti izbora samih modela, a to su krovni prozori od drveta, tačnije drvenog prozorskog okvira, ili krovni prozori premazani poliuretanom bele boje.

 

 

Da li je važno od kog materijala je napravljen krovni prozor?

 

Drvo ili poliuretan? Pogledajte prednosti.

 

 

Drveni krovni prozor je napravljen od najkvalitetnije svetle, nordijske borovine, čiji spoljašnji sloj je lakiran akrilnim lakom na vodenoj osnovi.

 

U proizvodnji se koristi najkvalitetnije borovo drvo, koje lagano raste, kako bi vremenom postalo što izdržljivije i otpornije. 98% drveća je sertifikovano i potiče iz održivog upravljanja šumama, pa je za svako iskorišćeno drvo, zasađeno novo. Od skoro je VELUX grupa pokrenula projekat Lifetime Carbon Neutral  sa WWF (Svetska organizacija za prirodu) za obnovu šuma, kako bi neutralisala emisije ugljen – dioksida tokom proizvodnje.

 

 

Lak kojim je drvo premazano je transparentan i štiti drvo od prljavštine i vlage. Međutim, važno je ne zaboraviti da su redovni servisi, kao i premazivanje drvenih okvira obavezni, ukoliko želite da što duže uživate u kvalitetu krovnih prozora. Lak treba skinuti i površinu tretirati tek kada prvobitni lak ostari. Prozori izloženi jakoj toploti, jakoj sunčevoj svetlosti i/ili posebno visokom nivou vlage (npr. u kuhinji ili kupatilu) moraju da se premažu najmanje na svake dve godine.

 

Drveni delovi su spojeni lepljenjem, čineći tako delove okvira i krila. Ova metoda lepljenja garantuje visoku čvrstoću i to da se drvo neće izvitoperiti ili deformisati. Sivi izolacioni materijal ubačen je na spojeve okvira i krila, tako da je prozor savršeno izolovan.

 

 

Krovni prozor sa termo-modifikovanim drvenim jezgrom, presvučenim belim poliuretanskim slojem je 100% bez dodatnog održavanja (lakiranja) i zbog toga je, između ostalog, odličan izbor za prostorije sa visokim procentom vlažnosti, na primer kuhinje i kupatila. Ovakvo jezgro prozora je izuzetno otporno na vlagu, kao i na sve vremenske uslove tokom cele godine.

 

Komponente od drveta su spojene, a poliuretanski premaz nanesen je odozgo ravnomernim livenjem. Nema zglobova, nema prašine ili prljavštine koja bi se mogla zavući u uglove.

 

 

Zahvaljujući poliuretanskom premazu nije problem ako se prozor pokvasi, voda mu uopšte ne može naštetiti. Dobro je znati i to, da kako vreme prolazi, ne požute jer je UV-otporan.

 

Postoji još jedna stvar o ovom prozoru koju ćete zavoleti! Površinu mu nikada ne treba farbati, već je 100% bez dodatnog održavanja.

 

 

Koji god krovni prozor da izaberete, nemojte brinuti, jer će vam služiti 25 godina. Ukoliko su vam potrebne dodatne informacije, VELUX je obezbedio besplatne konsultacije stručnjaka, koji izlaze na teren. Dovoljno je samo da popunite formu i kontaktiraće vas u najkraćem roku.

 

 

Foto: VELUX

Izvor: Promo