PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Dom za ljubitelje knjiga i mačaka

  • Objavljeno:
  • 30.12.2017

Udoban dom ispunjen vedrim bojama u Bruklinu, dizajniran je za bračni par koji deli ljubav ka umetnosti i kvalitetnim knjigama. Klijenti – umetnica, književnica i profesorka i njen suprug, takođe književnik, tragali su za najboljim načinom da unesu svetlost i boje u prostor u kojem oboje žive i rade, kao i da izlože njihovu obimnu kolekciju umetničkih dela i knjiga.

 

Prilikom dizajniranja porodičnog doma, posebna pažnja, međutim, posvećena je potrebama njihovih stidljivih, ali radoznalih ljubimaca koji vole da istražuju, ali i gostima kojima je namenjena jedna zona bez mačaka u kojoj mogu da imaju mir.

 

 

Stoga je studio "BFDO Architects" osmislio veliki dnevni boravak sa policama za knjige duž cele prostorije, nad kojima je postavljena specijalna staza za mačke.

 

 

"Police su mestimično izbačene tako da formiraju stepenice po kojima se mačke uspinju do dugačke staze, odakle mogu da posmatraju aktivnosti u kući sa visoke i udaljene pozicije. Vratanca na podu omogućuju im i pristup bilo kojoj prostoriji na spratu kuće", objašnjavaju arhitekte.

 

 

Osim interesantnih arhitektonskih rešenja, dom obiluje i neobičnim detaljima poput diorame sobe, skrivene iza "tajnih" vrata među policama u dnevnom boravku – umetničkog dela koji su osmislili sami vlasnici.

 

 

Središnji nivo kuće osmišljen je kao prostrana i otvorena prostorija, veličine 15 x 6 metara. Funkcionalno je podeljena  na četiri zone: dnevna soba, prostor za gledanje televizije, trpezarija i kuhinja. Staklena fasada zadnjeg dela kuće obezbeđuje obilje prirodne svetlosti za sva tri nivoa doma.

 

       

 

Gotovo polovinu sprata zauzima radni studio sa terasom, koja predstavlja savršeno mesto za kratak predah od posla. U prostoriji se nalazi i neobična struktura poput ptičijeg gnezda, izdignuta i osvetljena svetlarnikom. Vlasnica je želela miran kutak u kojem može da se posveti razmišljanju i radu.

 

       

 

"Ptičije gnezdo" napravljeno je od drvene građe koja je već bila u kući. Zapravo, materijali su reciklirani gde god je to bilo moguće. Pod od borovine i drvena vrata su obnovljeni, a drvo od nekadašnjih ormarića iskorišćeno je za pravljenje polica u domu.

 

 

Prizemlje je osmišljeno kao zona bez mačaka i namenjeno je gostima kako ih ljubimci ne bi uznemiravali.

 

 

 

Plan kuće

 

 

Foto: Francis Dzikowski