PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

"Dom iz snova" je stan koji se transformiše

  • Objavljeno:
  • 13.3.2018

Domovi u kojima ćemo živeti u budućnosti biće sve manji, ali da to neće predstavljati nikakvo ograničenje pokazala je švedska kompanija "White Arkitekter".

 

Nazvan Drömlägenheten, što na švedskom jeziku znači dom iz snova, ovaj stan u Linköpingu može da se transformiše i prilagođava trenutnim potrebama njegovih stanara.

 

 

Kada kročite u dom iz snova, na prvi pogled nećete videti ništa neuobičajeno. Nailazite na hodnik sa prostorom za skladištenje sa jedne strane i toaletom s druge. Međutim, ako nastavite dalje, primetićete da to i nije tako običan stan.

 

 

Zahvaljujući unutrašnjim zidovima koji se pomeraju i brojnim "tajnim" pregradama, centralni prostor stana može da se koristi kao trpezarija i dnevna soba, a po potrebi isti prostor može da se pretvori u čak četiri spavaće sobe.

 

 

Pregradni zid koji se pomera formira tri male spavaće sobe sa jednim krevetom i stolom koji se izvlače iz zida. Ove sobice podeljene su pregradama koje apsorbuju zvuk. Preostali deo dnevne sobe se transformiše u glavnu spavaću kada se bračni krevet spusti iz plafona.

 

 

Na taj način je u domu od 55 kvadrata moguće imati i miran kutak za svakog člana porodice, ali i veliku trpezariju kada je potrebno ugostiti prijatelje na svečanom ručku.

 

 

Prostor je maksimalno iskorišćen u kuhinji, u kojoj se radne površine rasklapaju. U podu su napravljen dodatan prostor za skladištenje stolica i stola koji se sklope i odlože kada nisu potrebni.

Ispod poda u vešernici je smeštena kada, pa je i taj prostor dobio dvojnu funkciju.