PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Deset ideja za dekoraciju enterijera u jednom danu

  • Objavljeno:
  • 29.4.2014

Male dekorativne promene izuzetno su važne za celokupan izgled prostora, a pred vama je 10 brzih i jeftinih koraka koji će promenti izgled vašeg enterijera. Ove predloge možete primeniti u samo jednom danu, a rezultati će biti iznenađujući.

 

1. Uloga poslužavnika

 

Neizbežni daljinski upravljači i mobilni telefoni ružno izgledaju kada su razbacani po stolu i stočićima u dnevnoj ili spavaćoj sobi. U svakom stanu može se naći jedan poslužavnik više koji može biti korisno upotrebljen. Stavite ga na sto i dajte mu ulogu glavnog mesta za daljince i telefone.

 

U poslužavnik možete dodai flašu konjaka ili nekog drugog pića, dve čaše, tako da poslužavnik postane mali bar. Na taj način će on zaokružiti dekorativnu celinu prijatnu svakom oku. 

 

 

2. Okačite dečije crteže na zid

 

Deca obično crtaju upotrebljavajući jake boje. Izaberite jedan iz serije crteža koji vam se čini da na nejlepši način predstavlja vaše dete i stavite ga u beli ram. Ukoliko je zid sobe neke druge boje, odredite ram slične nijanse kako bi se sam crtež istakao. Okačite sliku na dobro vidljivo mesto. Dečji crteži su puni energije i duha i na njima se vidi njihov unutrašnji svet što znači da će slika biti pozitivna i ona će, na svoj način, oplemeniti prostor.

 

 

3. Dekorativne grane prirode

 

Prošetajte kroz prirodu koja se nalaze nedaleko od mesta u kome stanujete i sigurno ćete naći neke polomljene grane. Izaberite one koje vam se čine da mogu biti zanimljive u vašem stanu. Nađite neki neobičan sud ili lepu staklenu vazu, sta vite grančice u nju i postavite je na vidno mesto u stanu, ali pri tom vodite računa da ne smeta onima koji prolaze pored nje. Iznenadićete se koliko priroda može biti dekorativna!

 

 

4. Praktikujte “japansku rokadu”

 

Japanci žive u minimalnim prostorima i zato ne opterećuju svoj stan suvišnim predmetima. Gde stoje njihovi pokloni, uspomene s putovanja, silne slike? Oni su uvijeni i smešteni u ormane s kliznim vratima. Svake godine, većina njih pravi šahovskim jezikom rečeno, rokadu: stvari koje su godinu dana bile dekoracija, uvijaju se i sklanjaju a nove postvaljaju u prostor. Na takav način on se stalno menja i pomaže da se rodi inspiracija za druga dela. Probajte i vi.

 

 

5. Pokažite svoju kreativnost

 

Imate grupu predmeta, figurine, slike, ogledala, vaze... i dosadilo vam je jer stoje toliko dugo na istim mestima. Želite promenu. Probajte da ih premestite na drugo mesto: slike oslonite na zid, ogledala rasporedite u obliku trougla, nekoliko kolaža postavite asimetrično nekoliko centimetara odvojenih jedne od drugih. Kad jednom počnete ovaj zanimljiv posao shvatićete da je unutrašnje uređenje veoma zanimljiv poduhvat.

 

 

6. Osvežite kupatilo

 

Ako vam kupatilo izgleda sumorno zamenite, na primer, zavese za tuš. Odaberite boje koje će ga oživeti, cvetne ili na pruge. Stavite na policu sveću ili mali buket cveća, a možete upotrebiti i veštačko cveće. Lako se održava i sjajno izgleda u svako doba dana i noći.

 

 

7. Promenite posteljinu

 

Osvežite spavaću sobu s novom posteljinom. Ona je često svetlih boja i možda je vreme da se nove boje nađu u vašem najbližem okruženju. Zašto ne tamno baron boje ili sive? Stručnjaci kažu da tamne boje na krevetu podstiču nove vizije i osećanja. Šarena posteljina je osvežavajuća i vesela. Možete izabrati svetlu posteljinu obrubljenu trakama različitih boja. Svaka od njih je dobra jer donosi osećaj novih senzacija.

 

 

8. Budite sofisticirani enterijerista

 

Vaza s cvećem, knjige o enterijeru, umetnicima, dizajnerski predmeti, kao i sve drugo što ste skupljali možete da smestite na sto u dnevnoj ili spavaćoj sobi. Knjige ukazuju na vaš literarni ukus, cveće da volite prirodu, predmeti na poštovanje vašeg života. Ceo aranžman daće vašem prostoru sofisticiran izgled, a u isto vreme i priliku da s porodicom i gostima razmenjujete iskustva vezana za ove predmete.

 

 

9. Presvucite tapetama zid iza police

 

Danas su tapete ponovo u modi. Iskoristite ih kako bi svom prostoru dali lep detalj. Na vidljivim policama važno je odrediti neutralniju šaru koja neće ugroziti izgled predmeta koji se nalaze na njoj. Ne zaboravite da bi tapete dale i izuzetno uređenu sliku vašoj ostavi. Isto tako, pozadina u elementima kuhinje može da osveži izgled cele prostorije.

 

10. Odložite nepotrebne stvari sa stilom

 

U svakom domu ima nepotrebnih stvari, ali retko ko uspe da pronađe adekvatno mesto za njih. Prostor ispod kreveta je uvek dobro mesto za odlaganje stvari, posebno sitnih, a u te svrhe možete iskoristiti razne plastične kutije ili korpe. Ako imate neupotrebljene drvene ploče, možete sami napraviti kutije za odlaganje i ofarbati ih da bi bile u tonu sobe. Ne zaboravite da utisak i o najbolje dekorisanim prostorima kvari “višak” stvari, pa pravilno odlaganje ima isti značaj kao i sama dekoracija.