PRIJAVA ZA NEWSLETTER:
Portal kucastil.rs vodi računa o privatnosti svojih posetilaca i njihovom korisničkom iskustvu. Portal koristi kolačiće da bi obezbedio što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Više detalja možete pročitati ovde. Nastavkom pregleda stranica portala potvrđujete saglasnost sa korišćenjem kolačića. Razumem

 

Dekorišite dom pomoću kompasa

 • Objavljeno:
 • 6.12.2017

Otkrivamo feng šui savete kako da uredite svoj dom ili jednu prostoriju na osnovu položaja i na taj način podstaknete energiju u sferi života u kojoj vam je potrebno više sreće i uspeha.

 

Najpre je potrebno da pomoću kompasa odredite strane sveta u vašem domu. Zatim, vodeći računa o orijentaciji, pomoću Lo Shu kvadrata podelite prostor doma ili samo jedne prostorije na devet polja koja su obeležena određenim brojem. Brojevi u Lo Shu kvadratu su raspoređeni tako da u svakom redu, koloni i dijagonali zbir iznosi 15.

 

Pogledajte na koje segmente života se odnose ova polja i na koji način da ih osnažite.

 

                          

 

Sever

 

Severni deo prostorije ili kuće pripada polju 1 i utiče na poslovni uspeh i karijeru. Energija ovog polja se aktivira vodenim elementom, na taj način što ćete u taj deo prostorije postaviti akvarijum ili fontanu iz koje voda teče ka unutrašnjosti prostorije, a nikako ka vratima. Na severni zid možete postaviti sliku reke ili mora, ali izbegavajte prikaz oluje ili nemirne vode. Ako je na slici prikazan brod, trebalo bi plovi ka sobi, ne iz nje, jer brod predstavlja bogatstvo i povoljne prilike, koje želite da budu usmerene ka vama.

 

Istok

 

Polje 3 je smešteno na istoku i vezuje se za zdravlje. Odgovarajući element je drvo, pa za uređenje ovog dela doma možete koristiti drvene ramove za slike, drvene police i knjige, lampe izrađene od drveta, i druge drvene predmete. Zid okrečite u zelenu ili braon boju, a prostor obogatite sobnim biljkama.

                                 

 

Jugoistok

 

Polje 4 se nalazi na jugoistoku i takođe mu odgovara element drveta. Ovo je polje koje se odnosi na prosperitet, pa je tu najbolje postaviti Japansko drvo novca (Crassula ovata) – zelenu biljku sa okruglim listovima koje simbolišu novac.

 

Jugozapad

 

Jugozapadni deo je polje 2, a energija tog dela doma je odgovorna za ljubavne veze i sreću u braku. Ako želite da podstaknete energiju tog sektora, to ćete postići pomoću elementa zemlje. Za dekoraciju možete upotrebiti kristale i druge minerale, razne keramičke predmete poput figura, činija, svećnjaka. Energiju će podstaći i boje koje poseduju zemljane tonove, poput braon, narandžaste, bež, oker.

 

 

Severozapad

 

Polje 6 se nalazi na severozapadu i odnosi se na putovanja ili pomoć prijatelja. Odgovarajući element je metal, tako da u ovom sektoru sve metalno ili ovalnog oblika donosi sreću: metalni podmetači, ramovi za slike, figurice, svećnjaci. Prostoriju opremite nameštajem od metala i koristite plavu, sivu, zlatnu i bronzane boje.

 

Zapad

 

Polje 7 obuhvata zapadni deo prostorije ili doma i ono utiče na kreativnost, radost i sreću dece u kući. Element koji aktivira energiju ovog polja takođe je metal.

 

 

Severoistok

 

Sektor 8 zauzima severoistočni deo stana, donosi sreću u učenju i podstiče obrazovanje pa je ovaj sektor najbolje aktivirati u sobi školaraca. I njemu odgovara zemljani elemet, pa se aktivira kristalima, predmetima od keramike ili zemljanim bojama.

 

Jug

 

Južni deo prostorije utiče na ugled i reputaciju cele porodice, a nalazi se u polju 9. Njegov element je vatra, pa se ovo polje aktivira predmetima i bojama koje asociraju na vatru. Možete upotrebiti sveće za dekoraciju tog dela prostorije ili doma, okrečite zid u nijanse crvene ili narandžaste boje ili postavite kamin ili peć na južni zid doma.

 

 • POVEZANI ČLANCI

 • PR

  3 efikasna načina da unapredite porodične odnose uz pomoć uređenja enterijera

  Veća privatnost u domu je ključ boljih odnosa u porodici, pokazuje najnovije istraživanje o svakodnevnom životu kod kuće koje je sprovela kompanija IKEA. Stoga vam otkrivamo kako da kreirate prostor koji vam obezbeđuje više privatnosti za individualne i zajedničke aktivnosti u domu, a ujedno osnažuju i obogaćuju i vas i celu vašu porodicu.

  Saznaj više

  photo

  Novi modeli 2020 uz sajamske popuste

  Sada je idealno vreme da opremite svoj dom izuzetnim komadima nameštaja – od vrhunskih garnitura, sofa i fotelja, preko fascinantnog nameštaja od punog drveta, do savršenih kreveta beskompromisnog dizajna, jer u salonu nameštaja Enviro možete pronaći najnovije modele uz atraktivne sajamske popuste koji se ne propuštaju.

  Saznaj više

  PR

  Kako da kreirate stimulativan radni prostor u svom domu

  Što je veća privatnost u radnom okruženju, to su veće šanse za bolju produktivnost i uspeh u poslu, pokazuje najnovije istraživanje koje je sprovela kompanija IKEA. Stoga vam otkrivamo kako da kreirate funkcionalni radni prostor koji istovremeno obezbeđuje manje stresa, veći komfor i bolju koncentraciju, i to u vašem domu!

  Saznaj više

  photo

  Planinska vila koja krije revolucionarni enterijer

  U podnožju planine Šlern – živopisnom predelu na severu Italije koji se zahvaljujući izuzetnoj lepoti našao na Unesko listi svetske baštine, izgrađena je planinska kuća Messner koja savršeno balansira između moderne i tradicionalne estetike.

  Saznaj više

  photo

  VELUX akcija boji i ovu jesen

  Jeste li spremni za zimu? Iskoristite predstojeći period i pripremite svoje potkrovlje za hladnije dane. U želji da vas podrži u vašoj pripremi za zimu, VELUX je napravio jesenju akciju koja je trajati do 15. novembra.

  Saznaj više

   

  pR

  Kako da uživate u svetlosti bez zagrevanja prostorije

  Volite sunčane, letnje dane, ali ne i vrućinu, naročito ne u svom potkrovlju? Nekada biste želeli da uživate u pogledu kroz prozor, ali bez spuštanja roletni. Otkrivamo jedan od najboljih načina da se zaštitite od toplote, a istovremeno uživate u svetlom domu.

  Saznaj više

  photo

  Moderna kolekcija vodootpornih tapeta za kupatilo iz snova

  Zahvaljujući izvanrednim karakteristikama, danas tapete ne samo što krase naša kupatila i druge prostorije u kojima ima dosta vlage, već omogućavaju i direktan kontakt s vodom, pa sada čak i tuš kabine mogu biti dekorisane atraktivnim vodootpornim tapetama.

  Saznaj više

  photo

  Umetnost u mozaiku na zidovima istorijskog kabarea

  Jedno od najstarijih i najpoznatijih pozorišta u francuskoj prestonici promenio je ruho još jednom, i zablistalo u zlatnim i crvenim tonovima inspirisanim delom Gustava Klimta. Svetlucavi mozaici, impresivna rasveta i inovativni materijali krase deo pozorišta koji je najinteresantnije dizajniran - Bar des Anges.

  Saznaj više

   

  PR

  Kako do zdrave kuhinje

  Kada se pomene zdravlje u kuhinji, najčešće pomislimo na hranu koju spremamo ili na materijal od kog su napravljeni sudovi koje koristimo. A da li ste se ikada zapitali, negde pročitali da li i kako na zdravlje porodice utiče sama kuhinja i način njene izrade?

  Saznaj više

  pR

  Stambeni dragulji na Banjici: Porodične oaze za život na vrhu

  U svim velikim gradovima dostupan je izbor najrazličitijih stanova, ali malo koji može da ponudi takvu udobnost i kvalitet življenja kao stan na poslednjem spratu. Stan koji objedinjuje sve prednosti života u kući i pogodnosti stanovanja u velikom gradu stoga je idealan izbor za sve koji žele da iskuse maksimalan komfor, ali i kvalitet stanovanja za svoju porodicu.

  Saznaj više