PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Cersaie 2017: Zelena i plava boja osvajaju svet keramike

  • Objavljeno:
  • 3.10.2017

Na najvećem sajmu keramike i opreme za kupatila "Cersaie", koji se svake godine održava u italijanskom gradu Bolonji, dve boje dominirale su izložbenim štandovima najvećih svetskih proizvođača.

 

Boje se tradicionalno nalaze na pločicama kojima dekorišemo dom. One pružaju dinamiku, živost i dubinu pločicama, a time i prostoru u kojem boravimo. Ove godine, proizvođači su umesto dosadašnjeg trenda "veće je bolje" - pločica velikih dimenzija, u prvi plan stavili boje i energiju koju one nose.

 

Zelena

 

Jedna od boja koje su obeležile ovogodišnji sajam je zelena. Američki institut za boje "Pantone" je odabrao je nijansu zelene boje pod nazivom "Greenery" za boju 2017. godine: sveža i revitalizirajuća nijansa zelene boje koja predstavlja simbol novog početka. Asocira na raskošno zelenilo biljaka i bujanje prirode, i navodi posmatrača da zastane, udahne duboko i ispuni se novom energijom. Osim "Greenery" zelene, popularne su i žuto-zelene nijanse, kao i elegantne sivo-zelene i maslinasto zelene nijanse. Maslinasta je prisutna na keramičkom drvetu i keramici koja imitira mermer. Na pločicama se čak može naći i jasna asocijacija na prirodu, poput lišća ili motiva iz džungle.

 

 

Plava

 

Jedna od boja koja je dominirala izložbenim štandovima je plava, boja koja asocira na plavetnilo neba ili mora. Na velikim pločama mogla se videti imitacija preseka dragog kamenja koja je plenila veliku pažnju. Plava boja pronašla je mesto i na keramici koja imitira drvo i pružila interesantan i efektan kontrast narandžasto-braon tonovima drveta. Ista kombinacija boja upotrebljena je i kako bi se stvorio efekat rđe na keramici u sivo plavoj boji koja asocira na metal.