PRIJAVA ZA NEWSLETTER:
Portal kucastil.rs vodi računa o privatnosti svojih posetilaca i njihovom korisničkom iskustvu. Portal koristi kolačiće da bi obezbedio što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Više detalja možete pročitati ovde. Nastavkom pregleda stranica portala potvrđujete saglasnost sa korišćenjem kolačića. Razumem

 

Biblioteka koja je dobila najveću svetsku nagradu za 2014.

  • Objavljeno:
  • 17.10.2014

Projektu biblioteke “Kultura” poznatog arhitekte Marsia Kogana iz biroa “studio mk27” dodeljena je prva nagrada za enterijer u kategoriji maloprodajnog prostora 2014. godine na Svetskom festivalu unutrašnje arhitekture koji je nedavno održan u Singapuru. Biblioteka se nalazi u brazilskom gradu Sao Paolu.

 

Marsio Kogan, čije je projekte predstavila Kuća stil u svom štampanom izdanju, i njegov veliki tim koncipirali su knjižaru, kako kaže arhitekta, kao mesto sastanaka. Ona je takođe i prostor za čitanje, druženje, opuštanje, održavanje događaja.

 

Staklena ulazna vrata visoka su 7,7 metara i uvučena u zgradu kako bi ostavili slobodan prolaz. U prizemlju u kome su nešto manji prostori od ostalih nivoa nalaze se audiovizuelni proizvodi kao što je “Blue Rays” i kafić u vrtu. Nekoliko liftova vodi posetioca preko mezanina do ogromnog prostora u kome su smeštene igračke i stripovi, nazvanog “Grčki prostor”.

Na trećem nivou stiže se do sedišta dugih 21 metar. To je  nesputan prostor sa stolovima i klupskim foteljama koji pozivaju posetioce da se opruže, opuste dok listaju izabrane knjige ili časopise. Knjige na policama okružuju prostor, a ispred i upravno na njih  postavljeno je jedanaest velikih stolova. Tu je i multifunkcionalnan prostor, naročito pogodan za konferencije zbog čega je dobio naziv “filozofski kafić”, rezervisan za vrt i dečije knjige.

 

Pod i razne fine obrade su urađeni od drveta. Ostale površine koriste beli laminat  time vizuelno odvajaju zidove od ostalih materijala. Staklene ručne lestvice smanjuju vizualno ometanje svih elemenata u prostoru, praktično nisu uočljive.

Osvetljenje je na tavanici postignuto dužnim linijama svetlosnih tela u nekoliko redova, i završava se centralnim osvetljenjem na gornjem spratu.

 

Konfiguracija spratnosti, s obzirom na otvorenu međuspratnu prohodnost, tražila je fluidnost i prostorni kontinuitet. Posetilac kreće od prijatnog zatim stiže u monumentalan procstor u kome može da komunicirai s drugim posetiocima, uzme knjigu I pročita jedan deo pre kupovine ili jednostavno sedne i uživ. Arhitekta Kogan kaže da je želeo da promoviše druženje ljudi što je imerativ 21. veka.

Foto:  Fernando Guerra I FG+SG