PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

7 saveta kako da uredite malu dnevnu sobu da izgleda veće

  • Objavljeno:
  • 9.5.2020

Ako je vaša dnevna soba skromnih dimenzija, poslužite se jednostavnim trikovima pri uređenju ove prostorije i primetićete kako isti prostor može da deluje komotnije i prostranije.

 

Kada opremate mali dnevni boravak, morate imati na umu da ne možete u nju smestiti baš sve što vam se dopadne – većina dnevnih soba ima sofu i fotelje, stočić, komodu, televizor i eventualno tabure, a kada počnete da dodajete slike, fotografije, razne dekorativne predmete, lampe, tapete, dezene i boje, vaša soba počinje da deluje sve manja i manja.

 

Kako biste uredili sobu na najbolji način, odaberite odgovarajući nameštaj i kreirajte iluziju većeg prostora, a evo i kako:

 

1. Odaberite dvosed

 

Ako živite sami ili sa partnerom, umesto troseda ili garniture odaberite dvosed koji je sasvim dovoljan da odgovori na vaše potrebe. Uz udobnu sofu i mali stočić, prostor za sedenje upotpunite foteljom manjih dimenzija.

 

 

2. Držite se svetle palete

 

Klasična, ali uvek efektna bela boja je provereno rešenje za male prostorije. Najčešće se zidovi farbaju u belu ili bež, međutim, čak i ako je zid akcentovan poput ovog od izložene cigle, ukoliko odaberite svetlu nijansu za nameštaj i tepih, soba će opet delovati svežije, otvorenije i svetlije.

 

 

Odaberite nameštaj sa izloženim nogarama

 

Nameštaj koji leži na nogarama vizuelno "otvara" prostor i čini ga prozračnim. Prostor ispod sofe ili fotelje ostavite slobodnim, ili ga pak iskoristite za odlaganje stvari po potrebi. Kada vam zatreba dodatan prostor za odlaganje viška predmeta ili pokrivača, ovaj prostor biće dragocen – postavite ukrasnu korpu, kutiju ili gajbicu, i problem je rešen.

 

 

Postavite visoke police

 

Iskoristite prazne uglove prostorije i postavite uske police koje se uzdižu skoro do plafona. Pored toga što će vam obezbediti dodatan prostor za odlaganje, otvorene police služe i kao dekor, dok će njihova visina kreirati iluziju višeg prostora.

 

 

Minimalizam

 

Razmislite da li vam je baš sve što imate u prostoriji potrebno. Dnevna soba ne mora da ima komodu. Pa čak ni sofu. Ako dnevnu sobu uglavnom koristite za čitanje ili rad, odaberite funkcionalniji nameštaj, poput udobnih fotelja i prikladnog stola.

 

Ako vam pak klub sto pravi problem, rešenje je pomoćni stočić koji ne zauzima mnogo mesta.

 

 

Okačite biljke

 

Umesto da zauzmete koristan prostor na podu, komodi ili stolu, koristite viseće korpe kako bi podigli saksije i dobili više slobodnog i čistog prostora.

 

 

Stakleni klub sto

 

Stočić sa providnom pločom učiniće da centralni deo prostorije deluje veće i rasterećenije. Za moderan izgled, dodajte knjige, časopise ili neki dekorativni predmet na donju ploču stola.